ROMÂNIA BREAKING NEWS

Legătura dintre Moscova și Budapesta, via Transilvania. Declarațiile explozive ale extremiștilor maghiari sunt extrem de previzibile.

Визит Сергея Лаврова в ВенгриюOri de câte ori apare „pericolul” unei apropieri între cele două maluri ale Prutului sau măcar o apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană – automat se inflamează separatismul maghiar din Transilvania. Dansul acesta a început de multișor și orice s-ar spune, autorii libretului și-au făcut studiile superioare la Moscova. Povestea republicii bolșevice maghiare și a lui Bela Kuhn este prea bine cunoscută – și acesta a fost și momentul în care România a devenit inamicul principal al bolșevicilor în regiune prin eliminarea comunismului de la Budapesta. Iar toți ungurii care cochetează în prezent cu Moscova pe modelul Bela Kuhn ar trebui să își amintească soarta acestuia – când partidul nu a mai avut nevoie de el, l-a transformat rapid în istorie.

Gabor Vona, liderul partidului extremist maghiar JOBBIK a făcut câteva declarații șoc în România, declarații care au încins puțin dialogul dintre Budapesta și București. Pe scurt, Gabor Vona a declarat că este gata să susțină un conflict între România și Ungaria dacă este vorba de minoritatea maghiară și s-a pronunțat în favoarea ideii lui Laszlo Tokes de instituire a unui protectorat al Budapestei asupra maghiarilor din Transilvania. Aceste două idei principale duc la o singură concluzie: Gabor Vona este gata să arunce în aer toate tratatele bilaterale dintre România și Ungaria, laolaltă cu toate tratatele internaționale – puse pe picioare cu foarte multe dificultăți în ultimii 20 de ani – și care au făcut ca România să fie un element de stabilitate într-o regiune zguduită altfel de numeroase conflicte interetnice.

Însă declarațiile lui Gabor Vona făcute în România sunt apă de ploaie pe lângă cele făcute la Moscova, la întâlnirea cu celebrul Aleksandr Dughin din luna mai a acestui an. Să-l ascultăm puțin pe liderul extremiștilor maghiari: „Ungaria trebuie să decidă în câțiva ani dacă mai dorește să rămână în Uniunea Europeană, să se alăture unei Uniuni Euroasiatice în formare sau să rămână independentă. Un lucru e sigur, prima variantă nu este o opțiune pentru noi, nu avem nici un viitor acolo (…) America este progenitura deformată a Europei și UE trădătoarea continentului nostru. Rusia reprezintă Europa mult mai bine ca oricare dintre cele două de mai sus, din moment ce îi conservă tradițiile și nu urmează cultura banilor și a maselor”.

Gabor Vona, ca orice om politic, reprezintă mai multe straturi sociale: pe lângă un număr impresionant de votanți care i-a propulsat partidul în Parlamentul de la Budapesta, are de partea lui și un cerc sănătos de oameni de afaceri și funcționari publici. Iar o orientare a Budapestei către Uniunea Euroasiatică a Moscovei aduce aminte prea mult de Uniunea Sovietică a lui Lenin și Ungaria bolșevică a lui Bela Kuhn.

Tratatele și înțelegerile negociate în ultimii 20 de ani pentru Europa de Est mai au nevoie de multă vreme pentru a-și arăta efectele în termeni de prosperitate, deocamdată au oferit doar stabilitate. Nu este nici un secret pentru nimeni că Moscova nu agreează stabilitatea în Europa de Est în afara voinței sale. Iar extremiștii maghiari s-au transformat orbește într-un detonator pentru aruncarea în aer a acestei stabilități.

Un articol de: George Damian

SURSA : timpul.md

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

3 Comments

 • costea spune:

  1.Nu cred în simplitatea acestui raţionament tripartit, recte Rusia pune presiune pe România prin intermediul Ungariei. Având în vedere relaţiile postdecembriste precare ale României cu Rusia cauzate, în primul rând, de intrarea noii clase politice româneşti, cu arme şi bagaje, pe orbita cinică şi ipocrită a Occidentului „victorios”, prin aducerea instrumentului agresiv numit NATO în apropierea graniţelor Rusiei, este firească orice reacţie de apărare a acesteia (sau a stabilit cineva că Rusia nu are dreptul să-şi apere interesele?) inclusiv prin intermediul Ungariei sau altora, R.Moldova, de exemplu. Dar, a vedea în această presupusă acţiune (legătura cu Bela Kuhn este forţată şi falsă) singura motivare a agresiunii ungare împotriva României presupune slabe cunoştinţe istorice şi ignorarea (din neştiinţă sau cu rea credinţă) a permanentului crescendo (nu sinusoidală, de conivenţă cu Rusia, cum se afirmă) a acestei agresiuni care a condus la situaţia de fapt de astăzi. Deci, Ungaria are un interes şi un scop propriu, pe care îl afirmă în mod direct dar…oficios prin intermediul celor care joacă rolul extremiştilor de serviciu, iar dacă acest scop primeşte un sprijin din afară înseamnă că şi-a pregătit „lecţiile”. 2.Nimeni, în afară de clasa politică românescă postdecembristă – mediocră, trădătoare, cleptocrată – nu a împiedicat România ca, apelând la o abordare pozitivă a istoriei comune, la o apreciere realistă, rece a intereselor şi atu-urilor sale, să ajungă la o relaţie firească, benefică, pe multiple planuri cu Rusia, blocând astfel…complotul acesteia cu Ungaria. 3.Nu sunt nici rusofob nici rusofil dar ca român trăitor într-o perioadă de agresiune făţişă a ipocritei şi cinicei cleptocraţii vestice, cu consecinţa distrugerii „moştenirii comuniste”, adică a ţării, a fundamentelor sale, nu pot să nu reflectez cu atenţie la cele afirmate de A.Dughin.

 • SUBSEMNATUL spune:

  JOCUL VULPII CU PUI, CAND SIMTE COPOII! SUBTIRE FUNDAMENTUL-ALTFEL, INEXISTENT-PE CARE STAU AFIRMATIILE FACUTE! MOSCOVA N-ARE NEVOIE SA MANANCE USTUROI, CA SA-I SIMTI MIROSUL IN CEAFA, CHIAR ATUNCI CAND ITI STA IN FATA! DISERTATIE BUNA PENTRU CEI CARE AU INVATAT ISTORIA ROMANIEI PE NET, DIN MANUALE SI REFERATE FACUTE DE DOCTORANZI ROMANI IN SITORIA ROMANIEI, CARE SI-AU LUAT DOCTORATUL LA…KREMLIN! IM AD UC AMINTE DE-UN CATEC AL COPILARIEI, IN CARE ERA VORBA DESPRE NICUSOR, PASTORUL SATULUI, CARE-SI TOT BATEA JOC DE SAT, STRIGAND, CU ROST SI FARA ROST: „LUPUL, SARITI, LUPUL!”… DE 2 ORI-A TREIA OARA, LUPUL CHIAR A VENIT! DEGEABA A STRIGAT NICUSOR! I-A MANCAT SI OILE SI PE EL! SA CREDEM IN MOSCOVA! PAI ASTA ESTE O MARE INVITATIE POPORULUI ROMAN, (CARE E BUN, BLAND SI RABDATOR-DAR NU NAIV!), DE A SE LEPADA HE HRISTOS, CA SA CREADA SI SA SE INCHINE MOSCOVEI, CA SFINTEI TREIMI!… MAREA MUZA A NAIVITATII ARE MULTI ARTISTI SI COLECTIONARI! POATE, AR FI O FRANTURA DE ADEVAR PE-ACOLO, IN SENSUL SA, MAI PRESUS DE MOSCOVA, MAI ESTE CINEVA! CINEVA CARE SUGEREAZA MOSCOVEI, SA SUGEREZE BUDAPESTEI, SA SUGEREZE UNOR NEDREPTATITI MINORITATRI DIN ARDEAL… MORALA: CAND STERGI CU MAINILE TALE MIZERIA ALTUIA, NU ARATA CU DEGETUL SPRE ALTUL!

 • SUBSEMNATUL spune:

  P.S.
  C-O STEA LA CASCHETA, ORI PE UMERI?…
  STEA DE MARIME MARE, ORI…
  SI INCA CEVA: FA CHELUL SA-SI PUNA MANA PE CHELIE SI NU MAI TREBUIE SA-I ZICI NIMIC!

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: