La 20 martie 2013 a fost inaugurată seria de manifestări culturale dedicate celei de-a 95-a aniversări a Unirii Basarabiei cu Patria – Mamă . În spiritul acestor manifestări, la ora 18.00, la Muzeul de Istorie București ( Palatul Șuțu ) a fost organizată o acțiune de către Asociația Culturală ” Pro Basarabia și Bucovina ” in colaborare cu Institutul ” Frații Golescu ” .
În cadrul evenimentului a fost lansată și cartea ” Cotul Donului – 1942 ” în prezența autorului profesor dr . Vasile Șoimaru , care a venit special de la Chișinău pentru această acțiune . În afară de liderii celor două ONG-uri , dl Marian Clenciu și dl avocat dr. Mihai Nicolae , au fost prezenți doamna profesor universitar dr . Adina Berciu – Drăghicescu , dl col (r) profesor Chiper , doamna profesor Zamfira Mihail – fiica preotului basarabean Paul Mihail ( fost director al Muzeului Bisericesc din Chișinău si autor al lucrării ” Pagini de spiritualitate românească in Basarabia ) , doamna Mărioara Vulcănescu – fiica marelui filozof Mircea Vulcănescu , dl consilier Radu Cosma de la DpRP , dl Marian Voicu – regizor de la Tvr 1 , doamna Veronica Ioniță de la Societatea Română de Radio , Sergiu Dan – jurnalist de la” Tocpress” , Iulia Modiga de la ” Infoprut ” , George Damian – jurnalist la ” Magazin Istoric ” , dl jurnalist Victor Roncea , dl Popescu Eugen președintele Fundației pentru Românii de Pretutindeni si Director General al Agenției de presă ” Romanian Global News ” , tinerii de la ” Platforma 2012 ” , mult tineret , mulți veterani de război , mereu activul domn profesor Ion Coja , domnul Andrei Sever Mureșan – președinte fondator al Fundației ” Andrei Mureșan ” ( autorul versurilor Imnului Național – „Desteapta-te române”) si subsemnatul care am prezentat o scurtă recenzie a cărții lansate . Dar adevărata revelație a serii a fost participarea la eveniment a domnului profesor Nicolae Lupan , basarabean , veteran de război și participant la operațiunile militare ale Armatei Române pe Frontul de Est și președinte – fondator al ONG-ului ” Pro Basarabia și Bucovina ” în ianuarie 1990 la București .
Domnia Sa a venit cu avionul de la Paris în ciuda celor 94 de ani pentru a fi alături de noi în acea seară mirifică . Evident că a vorbit cu mult har și a fost îndelung aplaudat . O altă surpriză deosebit de frumoasă a constituit – o prezența domnului profesor dr . Nicholas Dima , venit din SUA , fost redactor și șef al redacției românești al postului de radio ” Vocea Americii ” ( până în anul 2001 ) , fost profesor la ” Naval War Academy ” , autor de cărți despre Basarabia , globalizare , etc , iar în prezent un foarte activ militant pentru drepturile Românilor din Basarabia , Bucovina , Transnistria etc în calitatea sa de prim vice- președinte al ” Comitetului Româno – American pentru Basarabia ” . Domnia Sa a fost invitat să vorbească și de asemeni a fost îndelung aplaudat . În mod firesc a vorbit și autorul dl profesor dr . Vasile Șoimaru care a tras și un bine venit semnal de alarmă referitor la lipsa unor monumente funerare la Cotul Donului precum și în alte locuri din Rusia și Ucraina , care să amintească generațiilor viitoare despre jertfa de sânge a celor 600. 000 de Români care și-au dat viața in pustiurile înghețate ale Rusiei pentru Reîntregirea teritorială a României Mari .
La final a cîntat o doină de jale Vasile Iovu – un virtuoz al naiului ” artist emerit al poporului ” în Republica Moldova . Timpul acordat pentru acțiunea culturală a zburat ca ” o clipă ” , iar noi mai aveam încă foarte multe să ne spunem . Așa că cei doi lideri ai celor două ONG- uri co-organiuzatoare au invitat peste 20 de persoane din cei 150 de participanți la sediul Asociației Culturale ” Pro Basarabia și Bucovina ” ,unde au continuat discuțiile până târziu în noapte . Noi cei de la Romanian Breaking News Press , am avut privilegiul să participăm și la această continuare a acțiunii și să realizăm chiar un minunat interviu cu dl profesor Nicolae Dima – această ” legendă vie ” a Neamului Românesc . Dar ce spun eu aici …? Practic , toți cei prezenți nu ne mai săturam să-i ascultăm pe cei doi corifei ai ” luptei noastre naționale ” dl profesor Nicolae Lupan și dl profesor dr Nicolae Dima . Cu mare regret am încheiat seara atunci când Domniile Lor au trebuit într- un tîrziu să plece acasă . Am plecat și noi, participasem la un miracol în care ” doi sfinți ai emigrației românești și doi arhangheli ai Românismului ” au sfidat timpul și spațiul și au ” coborât ” printre noi . Cu dl profesor dr . Nicholas Dima ne-am reîntâlnit de altfel vineri pe 22 martie cand am realizat împreună cu Domnia Sa un excelent interviu , divers și alert ca întreaga sa viață și întreaga sa activitate . Ne- a povestit despre experiența anilor de ” pușcărie politică ” din periada României comuniste dar și despre ultimii 45 de ani petrecuți in SUA , ani de muncă și de sacrificiu . Dl profesor dr . Nicolae Dima este un povestitor desăvârșit și ne-a încântat cu relatările sale despre anii petrecuți la Radio ” Vocea Americii ” sau despre anii petrecuți ca profesor la ” Naval War Academy ” . Dar despre toate acestea vom relata curând.
Acest articol poate fi preluat de toata presa de limba romana din țară și de peste hotare cu menționarea sursei.
Imagini de la eveniment:
autorul – Vasile Soimaru
autorul Vasile Soimaru si Marian Clenciu presedintele As. Pro Basarabia si Bucovina
Sever Muresan, prof. Ion Coja, prof. Nicolae Dima