ROMÂNIA BREAKING NEWS

Lansare de carte: VICTORIE ÎNSÂNGERATĂ. DECEMBRIE 1989 (autor: Constantin CORNEANU)

Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 a organizat lansarea volumului VICTORIE ÎNSÂNGERATĂ. DECEMBRIE 1989 (autor: Constantin CORNEANU). Evenimentul s-a desfășurat în cursul zilei de 22 noiembrie 2014, ora 14.00, la Sala Cupola din cadrul Complexului Expozițional Romexpo cu ocazia desfășurării Târgului Internațional de Carte GAUDEAMUS 2014.

Au prezentat cartea: Ion Iliescu, prof. univ. dr. Dumitru Mazilu, prof. univ. dr. Adrian Cioroianu și dr. Florian Banu.

Autorul relatează: „în ce privește cei care au tras în noi, după o sumă de interviuri, după o căutare atentă, concluzia mea este foarte clară și rămâne ca timpul să dovedească contrariul sau să-mi întărească convingerea prin alte argumente, cei care au deschis focul începând cu ora 18.30 sunt cei care au făcut parte din rețeaua secretă de rezistență a PCR. (…) Membrii acestei rețele au acționat în anumite locuri din București și din țară, am dat în carte câteva exemple pentru acest lucru și mă refer la Alba Iulia unde fostul prim-secretar al partidului este arestat, pe 24 decembrie executând o serie de misiuni ciudate, declară că aparține acestei rețele secrete de rezistență, i se face o percheziție acasă și în clipa în care se merge în curtea lui, acesta strigă: „Pentru reinstaurarea socialismului în România, trageți” și asupra revoluționarilor înarmați care se aflau acolo cu el sub forma de Gardă se deschide focul din case, din apropiere. Din punct de vedere militar se cheamă o ambuscadă, nu se putea pregăti o ambuscadă pe 24 decembrie la ora 17 decât daca cineva avea niște planuri și în carte sunt relevate aceste planuri și multe alte lucruri.”

„Cu această carte, am încercat să le cuprind pe toate, să încerc să ofer o explicație, mulțumesc antevorbitorilor mei pentru cuvintele frumoase, rămâne ca dvs. să apreciați dacă am reușit să rămân obiectiv și neutru. Această carte nu a fost influențată de nimic decât de încercarea de a obține adevărul și de a înțelege eu, care atunci eram un student de 18 ani la Facultatea de istorie a Universității București, cum a fost și de ce a fost. Știu că atunci când am deschis televizorul, eram la mine acasă în sat, am strigat „Ceaușescu a plecat !” m-am bucurat enorm, am strigat „România este liberă !” și am visat să-mi cumpăr foarte multe cărți, să văd foarte multe filme, să văd foarte mult fotbal la televizor, mai apoi peste câteva ore am făcut și eu un gest minor, am dărâmat un tablou al lui Nicolae Ceaușescu din clădirea liceului în care am învățat, o profesoară a sunat la miliție pe 23 decembrie, miliția a sunat la CAP, tatălui meu îi era frică pentru ce va urma, a fost o discuție mai dură, concluzia este că atunci, dacă revoluția nu învingea, ne-ar fi împușcat absolut pe toți cei care am îndrăznit să facem de la gesturi minore, cum am făcut eu, până la cei care au făcut gesturi majore. Deci practic povestea unei revoluții victorioase așa cum ar putea fi percepută prin deschiderea televizorului nu se susținea. Au fost oameni, au fost forțe care s-au împotrivit mai mult sau mai puțin discret acestui curs, al României spre noul său destin istoric.” –  Constantin Corneanu

 Ion Anton / R.B.N. Press

Video:

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.