ROMÂNIA BREAKING NEWS

LA ZI ! Gazoductul IAȘI – UNGHENI, Mâna întinsă a României și a Europei Unite către Basarabia… VA FI SAU NU VA FI ?

„N-am mai văzut pe nimeni să lucreze. Când a venit Ponta, ăștia s-au apucat de sudat un pic. După ce-a plecat le-au tăiat, le-au încărcat pe utilaj și au plecat. N-a mai venit nimeni după aceea…”, a declarat paznicul de șantier de la Rediu pentru postul Tele M.”

Cum „s-a evaporat” peste noapte șantierul gazoductului Iași – Ungheni, înjghebat pentru ochii lui Victor Ponta

Mass-media din România a relatat pe larg în data de 27 august despre începerea lucrărilor la gazoductul Iași – Ungheni, inaugurate atât în România, cât și în Republica Moldova, de o delegație condusă de Victor Ponta. La două zile de la trecerea oficialilor, firmele contractate și-au strâns utilajele, țevile și muncitorii și au dispărut de pe malul românesc al Prutului.

Premierul Victor Ponta a ajuns la Iași pe 26 august, în fruntea unei delegații oficiale consistente, pentru a inaugura oficial lucrările de construire a gazoductului Iași – Ungheni. Punctul zero al șantierului pe malul românesc al Prutului este Rediu, o localitate aflată la 10 kilometri de municipiul Iași, loc în care delegația oficială a fost condusă pentru a inspecta lucrările. Șefii firmelor contractate pentru realizarea proiectului și oficialitățile locale din Iași au asigurat un spectacol fastuos pentru vizita primului ministru, cu maldăre de conducte pregătite pentru a fi băgate în pământ, zeci de utiljate gata de treabă, muncitori optimiști, care „au efectuat” probe de măiestrie în sudarea conductelor chiar în timpul vizitei delegației de la Guvern. „Până acuma, de ani de zile, am tot vorbit cum facem noi conductă și n-a făcut nimeni nimic. Eu am vrut să văd acum că începem lucrările, vreau să văd în decembrie dacă s-au ținut de cuvânt constructorii”, a spus Victor Ponta în fața ziariștilor. La doar două zile, însă, de la trecerea delegației oficiale, pe șantierul de la Rediu n-a mai putut fi găsit decât un paznic al unei firme private. Toate conductele au dispărut, la fel ca și majoritatea utilajelor aliniate pentru vizita șefilor de la Guvern.

 

„N-am mai văzut pe nimeni să lucreze. Când a venit Ponta, ăștia s-au apucat de sudat un pic. După ce-a plecat le-au tăiat, le-au încărcat pe utilaj și au plecat. N-a mai venit nimeni după aceea…”, a declarat paznicul de șantier de la Rediu pentru postul Tele M.”

 

Pe 27 august, la o zi de la inaugurarea de la Iași, delegația oficială s-a deplasat în Republica Moldova, la Ungheni, pentru inaugurarea de pe malul celălalt al Prutului. Surse din administrația județeană a Iașiului susțin că firmele responsabile de proiect ar fi încărcat toate conductele și le-ar fi transportat la Ungheni, pentru spectacolul inaugural programat a doua zi.

„Noi am făcut proiectul, l-am predat, nu mai este problema noastră. E răspunderea constructorului. Întrebați la ANRM”

-ne-a declarat succint Maricel Popa, secretar de Stat Ministerul Economiei. ANRM (Agenția Națională pentru Resurse Minerale) este autoritatea subordonată primului ministru responsabilă cu supravegherea implementării proiectului.

„Nu le-au încărcat în utilaje (conductele – n.r.), le-au depozitat la câțiva kilometri, într-un loc unde pot să le asigure paza. E obligat să se lucreze acolo, obligat! Fiți siguri că lucrarea e demarată și se va începe. Sunt încă lucrări de șantier, se fac în ateliere… Au un termen exact, la finele anului să fie gata, deci nu se pune problema de… Tot proiectul, pe ambele maluri, va fi gata până în decembrie anul acesta”

-a explicat Gheorghe Duțu, președintele ANRM. În ciuda insistențelor, n-au reușit să obținem punctul de vedere al reprezentanților uneia dintre cele trei firme din consorțiul româno-austriac, care a câștigat licitația pentru implementarea proiectului, evaluat la 26,5 milioane de euro. Este vorba despre societățile JV Habau Pipeline Systems SRL Romania (fondator fiind Habau Hoch-und Tiefbaugesellschaft m.b.H. Austria), Inspet SA România și IPM-Partners SRL România, ultimele două fiind firme cu sediul în Ploiești. Gazoductul Iași – Ungheni va avea o lungime de 43,2 kilometri, dintre care 11 kilometri pe teritoriul Republicii Moldova. La finalul proiectului, România ar urma să vândă anual Republicii Moldova în jur de 1,5 miliarde de metri cubi de gaz metan, fapt care va conduce la reducerea dependenței Basarabiei de Ucraina, care exportă gaz metan prin intermediul gigantului Gazprom.

Despre inaugurarea constructiei gazoductului Iași-Ungheni

„Unim doua maluri europene” – Iurie Leancă, Premierul R. Moldova

 

La Ungheni, a inceput, simbolic, constructia gazoductului Iasi-Ungheni, in prezenta premierilor Moldovei si Romaniei, dar si a comisarului european pentru energie. Politicienii spun ca de anul viitor vom avea gaz din Romania, mai ieftin decat cel livrat de rusi. Lucrarile au inceput astazi, cu mare fast, iar PLDM a transformat evenimentul in unul electoral. Liderul liberal-democrat Vlad Filat nu a putut rata ocazia de a participa, desi nu mai detine functii in stat.

La Ungheni, unde presedintele raionului si-a afisat cravata si batista verde, in spirit PLDM-ist, a fost astazi mare forfota. O scena, la fel de verde, a fost ridicata pe malul Prutului, iar covoarele, bineinteles verzi si ele, au fost intinse. Agentii de paza scrutau imprejurimile, iar politistii adusesera cu ei chiar si caini politisti.

Oficialii au fost intampinati cu paine si sare, presei de la Chisinau insa nu i s-a permis sa filmeze momentul.

Premierul Iurie Leanca, prim-ministrul roman Victor Ponta si comisarul european pentru Energie Gunther Oettinger au apasat simbolic un buton verde, pentru a da start lucrarilor de constructie a gazoductului.

Evenimentul s-a transformat insa aproape intr-un congres al liberal-democratilor, cand presedintele raionului Ungheni, peledimst inflacarat, l-a poftit cu entuziasm pe scena pe fostul prim-ministru Vlad Filat, laudandu-i viziunea si insistenta sa puna in baza acest proiect.

Gazoductul are 43 de kilometri, iar 11 dintre acestia vor trece pe teritoriul Republicii Moldova. Directorul consortiului austro-roman, care a castigat licitatia pentru lucrarile de constructie, a vorbit in limba romana, fapt pentru care a fost aplaudat mai ceva ca oficialii.

Deocamdata insa, in aprilie, atunci cand conducta va fi data in exploatare, doar cei din Ungheni vor avea parte de gaz. Oamenii din imprejurimi, care au asistat la manifestatie cu stegulete in maini, se bucura, si asta pentru ca ei cred ca gazoductul ii va scapa de saracie.

Pentru ca gazul sa ajunga si in celelalte raioane, este nevoie de o alta conducta de la Ungheni pana la Chisinau, iar acest lucru ar putea dura cativa ani. Totodata, gazul ar urma sa fie transportat prin retelele MoldovaGaz, unde Gazpromul detine 50 la suta dintre actiuni. Pentru ca acum un an Moscova insista ca Republica Moldova sa renunte definitiv la reformele energetice, deocamdata nu se stie daca Gazpromul nu se va opune. Premierul roman si cel moldovean nu cred insa ca autoritatile de la Kremlin au de ce sa fie deranjate.

Gazoductul Iasi-Ungheni a aparut pe agenda Bucurestiului si Chisinaului  la sedinta comuna a celor doua guverne, de acum un an. La faza finala, conducta va putea transporta 1,5 miliarde de metri cubi de gaze, ceea ce ar acoperi necesarul de 1,3 miliarde al tarii noastre. Costul proiectului se ridica pana la 26, 5 milioane de euro, dintre care Uniunea Europeana va contribui cu 7 milioane.

Surse: adevarul.roprotv.md

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: