Cuvântul/termenul franţuzesc ,,retraite”, are mai multe înţelesuri/semnificaţii (paronim sau omonim) şi poate fi tradus/interpretat în mai multe feluri, de la caz la caz, astfel că, în general, se folosesc cele mai uzuale variante: retragere, înapoiere acasă, pensionare, luarea înapoi a unui bun, etc.
Aşadar, în funcţie de context, poate avea mai multe utilizări, în sens economic, social, militar, religios sau în arhitectură. Dar tema în discuţie nu este etimologia unui cuvânt, ci mesajul care rezidă din apelul făcut pe reţelele de socializare, despre un cuvânt/fenomen, mai periculos decât recentele uragane sau presupusele schimbări climatice.
Cuvântul ,,retraite”, are, din nefericire, în ultima vreme, o conotaţie identică unui verdict care produce spaimă, nelinişte, nesiguranţă, un viitor sumbru, etc.
LA RETRAITE – ,,Refugiul” !?
(Titlul şi tema unui slide-show, care circulă pe Internet, autor: Grandjaques – Les Vignes Sauvages)
,,Unde se găseşte problema, în realitate? Este cu adevărat o problemă? E vorba despre o lipsă de bani?”…….
,,Sunt întrebări/probleme care frământă societatea franceză, de la o vreme încoace, dar în special generaţia tânără, care se confruntă cu o realitate ce le bulversează viitorul!
Se pare că au găsit răspunsurile la probleme – şi vor să le facă ştiute de întreaga lume -, şi pentru asta, comunitatea internauţilor s-a mobilizat şi ne prezintă, concis, câteva dintre ele:
– Cât ne costă aceste familii numeroase (de refugiaţi – n.a.) şi dificil de integrat?
Care sunt ,,competenţele” lor: dansează, fac copii şi cheltuiesc din banii voştrii!!!”
– Cît ne costă aceste ,,populaţii” de la marginea pământului nostru?
Care sunt ocupaţiile lor de ,,bază”: hoţi, spărgători, ameninţători şi violenţi, escroci şi spălători de parbrize!!!
– Cât ne costă libertatea lor de a face rău şi de a distruge?
Ce pregătire au: niciuna, sunt ca nişte animale libere într-un oraş, în general cu capetele şi feţele acoperite, scoţând urlete sălbatice sau strigând sloganul lor preferat: ,,Îmi bat joc de rasa ta”!!!
– Cât ne costă sistemul carceral, pentru a le da posibilitatea să se reeduce şi să se reintegreze?
Întotdeauna este considerat ,,cool”, un spaţiu destinat executării unei pedepse!!! La noi (în Franţa – n.a), mediul carceral nu este gândit de vreun arhitect modernist, iar cel existent este suficient pentru nişte ,,animale fără stăpân”!!!
– Cât ne costă aceste sosiri masive de ,,forţă de muncă” pentru care nu există locuri de muncă?
Aceşti ,,noi sosiţi”, fără nicio pregătire, vor deveni acceptaţi când vor înţelege că aici nu au numai drepturi !!!”…
Dar, acest ,,rechizitoriu”, continuă acuzator, şi la adresa cetăţenilor francezi, mai ,,înţelegători” cu ,,noii sosiţi”: … ,,Continuaţi să munciţi mai mult pentru a avea un profit tot mai mic ! …Alocaţii pentru inserţie; Asigurări de sănătate universale; Alocaţii pentru: şomaj, familii numeroase, mame singure, etc … Acesta-i registrul ,,beneficiilor” pentru toţi resortisanţii din toate orizonturile lumii!”
(…)
,,Franţa, este singura ţară din lume unde cei ,,fără documente de identitate” organizează manifestaţii ca să-şi exprime nemulţumirile !!! (foto) ,,Drepturile omului”, … nimic altceva nu se citeşte pe feţele lor – care nu par a fi de înfometaţi sau disperaţi , dar, imaginaţi-vă şi pe cele ale femeilor lor !!!” …
RETRAITS !! – Refugiaţi, pensionari, asistaţi sociali, beneficiari doar de drepturi ? – Grandjaques – Les Vignes Sauvages
RETRAITS, sau pur şi simplu: REFUGIAŢII !!!
,,Noi avem astăzi, pe spatele nostru, o mulţime de ,,turişti”, ca să-i întreţinem, să-i îngrijim, să-i hrănim, să-i cazăm! Să muncim mai mult pentru a nu putea niciodată să profităm de cotizaţiile noastre la stat!!! Să muncim mai mult şi să profităm cât mai puţin!!! Să muncim mai mult pentru a alimenta această minoritate socială, tot mai mare, dar, până la ce punct!? Nici un pic de respect nu avem din partea acelora care ne costă atât de mult şi care nu fac nimic pentru a fi compatibili în a-şi imagina, care ar fi câştigurile după un an de muncă, dacă n-am mai avea pe aceşti ,,turişti” pe pământul nostru !!!” …. – Grandjaques – Les Vignes Sauvages
Dar, şi francezii fac ,,haz de necaz” cu nişte aluzii aparent infantile, despre această stare de lucruri, prin trimitere ironică la celebra fabulă a lui La Fontaine – ,,Greierele şi furnica” -, constatând că ,,greierii sunt tot mai numeroşi, iar furnicile, deşi sunt ,,în mocirlă”, şi tot mai puţine totuşi, se mişcă foarte rapid şi cu agilitate, pentru a nu fi prinse de ,,radar”, şi amendate pentru înţepăturile lor ,,pişcătoare”, la adresa ,,marii ipocrizii”….
După cum se ştie, Franţa ca şi Anglia sau alte state europene, au deţinut până la un moment dat, un vast imperiu colonial, pe mai multe continente şi ,,d´outre mer”.
Chiar şi după pierderea coloniilor, Franţa a fost ,,responsabilă” pentru păstrarea independenţei lor şi asigurarea ,,frăţească”, dezinteresată, a dezvoltării economice, faţă şi de ,,cetăţenii francezi” care trebuiau relocaţi în metropolă şi să-i ,,integreze”. Un proces asumat şi reuşit, în mare parte, cu toate diferendurile legate de etnie şi culoare.
Un citat celebru (cred că-i aparţine lui Charles de Gaulle – n.a.) spune, cam aşa: ,,Un învingător este o parte din soluţie. Un învins este o parte din problemă”….
După primăvara arabă, mini-războaiele din zona maghrebiană, Libia, Mali, Siria, etc. au început să apară alte ,,probleme”, cu ,,învinşii” sosiţi în valuri (ne)controlabile, cu statut de refugiaţi de război, şi care vizau Germania, Franţa şi Anglia, ….cu ,,prioritate”!
Cea mai mare diversiune până-n prezent , a începutului de secol XXI, refugiaţii de război ,,sirieni”, a prins ,,pe picior greşit” Uniunea Europeană, care n-a găsit încă ,,formula magică” pentru inserţia lor în civilizaţia şi cultura occidentală.
România și …,,retraits”
Dar, să vedem cum stă România le capitolul ,,retraits” – refugiaţi/pensionari şi cum ,,gestionează” problema refugiaţilor mai mult, în general.
Se tot pomeneşte de faptul că, în timpul comunismului, mii de români şi-au părăsit ţara sperând să scape de un regim politic opresiv, iar vestul Europei şi Statele Unite i-au primiti pe aceşti refugiaţi şi le-au oferit şansa de a-şi construi o nouă viaţă.
Să nu uităm, însă, că, din România anilor 2000, a început un exod al propriilor cetăţeni, care au plecat în căutarea unui loc de muncă, a unor venituri care să le permită un trai normal, şi pe deasupra, să trimeată acasă, familiilor lor, bani pentru subzistenţă.
Să nu uităm, îndemnurile iresponsabile ale fostului preşedinte, Traian Băsescu în ultimul său mandat, adresate românilor: ,,Plecaţi! Plecaţi, căci aici nu aveţi nicio şansă!”….
Şi uite aşa, România a devenit una dintre principalele surse de ,,refugiaţi” deşi n-am avut nici un război, e adevărat, că foarte puţini au cerut azil, dar în comparaţie cu ,,refugiaţii de război” din Siria, rămâne un mister pentru puritanii europenişti, cum de românii, şi-au părăsit ,,ţara lucrului bine făcut” , în care economia duduia şi, incredibil, mai şi creştea?
Adică, la noi într-un an, … cât la alţii-n cinci ani!
După unele statistici, şi din cele Eurostat, numărul ,,refugiaţilor” români în UE şi prin lume ar fi de circa 5,5 milioane, dintre care, sunt înregistraţi doar vreo 3,5 milioane.
În ţara în care numărul locuitorilor este cel mai bine păzit ,,secret de stat” din motive electorale, au rămas doar ,,retraits”, adică ,,pensionarii”, cei ,,în retragere”, conform interpretării etimologice a termenului, din orice DEX, fie el franţuzesc sau românesc.
Deci, de aici rezultă că noi, avem trei categorii de ,,retraits – refugiaţi”:
– ,,forţa activă”, cei cu vârsta între 18-40 ani, refugiaţi prin lume, pentru un loc de muncă şi o existenţă normală, decentă, pentru ei şi familiile lor.
– ,,pensionarii simplii” – ,,refugiaţi” în propriile deznădejdi, cu venituri mizerabile, derutaţi şi aflaţi la limita supravieţuirii.
– ,,pensionarii de excepţie” – ,,refugiaţi” în spatele unor pensii nesimţite, rezultate de pe urma cotizării din salarii exagerate şi fără acoperire.
Ca atare, încât se pare că, majoritatea dintre noi, suntem ,,refugiaţi” în propria ţară, atâta vreme cât problema generală a refugiaţilor nu este satisfăcător ,,gestionată”, ceea ce explică şi justifică nemulţumirile şi temerile tinerei generaţii din multe state europene, ne punem întrebarea dacă este ,,necesar şi viabil” să acceptăm relocarea şi inserţia refugiaţilor de pe diverse meridiane ale lumii în România, atâta timp cât nu putem nu vrem/n-avem voie, să găsim soluţii pentru ,,refugiaţii” noştrii, proprii: …interni sau externi !
Deşi, politicienii şi mass-media europeană prezintă fenomenul refugiaţilor în Uniunea Europeană ca o ,,adevărată povară”, marea majoritate a acestora, circa 86% dintre ei, sunt găzduiţi de ţări în curs de dezvoltare, nu de ţările industrializate, iar România este ,,mustrată” pentru că este una dintre ţările membre UE care găzduieşte cel mai mic număr de refugiaţi !!!
Doar reacţiile internauţilor din Franţa sau din altă parte, nu va rezolva în nici un fel această problemă.
Se ştie că manifestările din spaţiul virtual reduc manifestarea în spaţiul public.
MORALA : Soluţii s-ar pute găsi, dacă . nu-i prea târziu! Pentru toţi!