ROMÂNIA BREAKING NEWS

La Ploiești, de Sânziene și Ziua Iei, cântând „Deșteptă-te române”, Nicolae Voiculeț a trezit cu naiul său și orga…

La Ploiești, de Sânziene și Ziua Iei, cântând „Deșteptă-te române”, Nicolae Voiculeț a trezit cu naiul său și orga…

SÂNZIENELE  și ZIUA IEI au fost  sărbătorite în orașul lui Nichita cu o zi mai devreme. Pe esplanada din fața Bisericii ”Sfântul Apostol Andrei”, ploieștenii   prezenți au fost martorii unui spectacol de excepție. Protagoniști: cunoscutul  naist Nicolae Voiculeț (venit cu orchestra  ) și tânăra pianistă Daria Tudor –  deja cunoscută și peste hotare.

Nicolae Voiculeț s-a născut la Sinaia. Tatăl lui, deși preot, nu și-a încurajat fiul să îmbrace haine bisericești, dar l-a ajutat să sfințească naiul.

Absolvent al  Academiei Naționale de Muzică ( maestrul  Gheorghe Zamfir i-a fost profesor), naistul  a concertat pe marile scene ale lumii (în S.U.A., Germania, Franța, Austria,  Italia, Canada, Japonia, Ungaria). Pentru maniera interpretării , cât și pentru cea dirijorală,  a obținut numeroase premii naționale și internaționale.

“Scena e altarul, muzica e sfântul” – Nicolae Voiculeț 

Pe scenă urcă mereu cu un steag   tricolor și  nu-și  încheie spectacolul  fără imnul național…

“Scena e altarul, muzica e sfântul” ,  spunea el.    Muzica e  sfântul  la care  îngenunchem, ridicându-ne în picioare, gândim noi. Nicolae Voiculeț merită să fie iubit de public nu numai pentru talentul lui. Pe scenă urcă mereu cu un steag   tricolor și  nu-și  încheie spectacolul  fără imnul național…

Cântând  ” DEȘTEAPTĂ-TE, ROMÂNE”,  într-o  noapte memorabilă,  un artist a trezit  cu naiul său și orga.

Îi mulțumim!

Pianista DARIA TUDOR,  născută la Ploiești  pe 25 iulie 1997, a reușit să cucerească  orașul de care se lăsase cucerită în copilărie.

În  februarie 2015, eleva Colegiului Național de Arte “Dinu Lipatti” din București, în urma examenului, este admisă la “UdK-Berlin“. Profesorul Șerban – Dimitrie Șoreanu (Universitatea de Muzică din București)  a avut un rol important în instruirea și formarea pianistei.

La numai 18 ani, Daria a reușit să câștige multe concursuri naționale și internaționale:  “Marțían Negrea ”, ” Lira de aur”, ”Paul Constantinescu” (de două ori), ” Jeunesses Muzicales”, ” Antonie Miserendino” și nu numai.

Spectacolul oferit ploieștenilor a fost organizat și cu ocazia împlinirii a 25 de ani de când,  din  inițiativa celor doi frați  –  preoții Alexandru și Ioan Chilian. Preafericitul Patriarh Teoctist a  pus piatra de temelie a Bisericii “Sfântul Apostol Andrei”.

Impunătoarea biserică,  făcută în stil bizantin, este opera arhitectului Cosîmbescu Tiberiu. Decorațiile exterioare, din cărămidă aparentă, au fost realizate de meșterul local Gheorghiță prin spargerea cărămizilor cu ajutorul unei tesle și așezarea lor în formele necesare ornamentării cu simboluri creștine.

Catapeteasma este lucrată de meșteri populari moldoveni în lemn de stejar și împodobită  cu icoane în stil bizantin, pictate de meșteri  iconari.

În perioada 2005 – 2007 a fost pictată în tehnica fresco biserica de la demisol, cu primul altar. În prezent, slujbele se oficiază succesiv, în biserica de la subsol, cu hramul „Nașterea Domnului”  și în biserica de sus, cu hramul  “Sfântul  Apostol  Andrei”.

După ani și ani, preoții Alexandru și Ioan Chilian, organizatorii și gazdele acestui emoționant concert, au reușit să creeze un adevărat complex parohial cu biserică, paraclis, așezământ cultural-misionar și filantropic, troiță maramureșeană, livadă și parcare.

Despre Sânziene

Sânzienele sunt, în mitologia românească, zâne bune din clasa ielelor dar care atunci când nu le este respectată sărbătoarea devin surate cu Rusaliile care sunt zâne rele.Uneori Sânzienele sunt sinonime cu Drăgaicele, manifestându-se, potrivit superstiției, în ziua sf.Ioan Botezătorul.

Pe lângă manifestările tipice făpturilor supranaturale din clasa ielelor, Sânzienele au și manifestări oculare: flori de sceieți, tunse de puf, sunt atârnate peste noapte de streașină și, după cât crește puful dimineața, se stabilește norocul celor care înfăptuiesc datina.

Sânzienele sunt o pluralitate anonimă, dar există și o zână bună: Iana Sânziana. După Mircea Eliade, Sânzienele provin dintr-un cult roman, raportat la zeița Diana – Sanctae Dianae:

„Pârvan presupune că Diana daco-romană (Diana sancta, potentissima) era aceeași divinitate cu Artemis-Bendis a tracilor (Herodot, IV, 33). Această echivalență, oricît de probabilă ar fi ea, nu este încă demonstrată, dar nu este nici o îndoială că sub numele roman al Dianei s-ar ascunde, sincretizată sau nu, o zeiță aborigenă. Or cultul acestei zeițe a supraviețuit după romanizarea Daciei și numele de Diana se găsește în vocabula românească zâna. Diana Sancta din Sarmizegetusa a devenit Sânziana (<San(cta) Diana), figură centrală a folclorului românesc. Continuitatea religioasă și lingvistică a fost asigurată mai ales datorită faptului că procesul de transformare a avut loc intr-un mediu popular, adică rural (campestru și silvestru).”

Autor: Nicolae  Petrescu  – Redi
Redactor RBN Press / Cultura și educație
romaniabreakingnews.ro

Cătrea albumul foto Facebook/Romania Breaking News:La Ploiești, de Sânziene și Ziua Iei, cântând „Deșteptă-te române”, Nicolae Voiculeț a trezit cu naiul său și orga…

Surse documentare :arhiepiscopiabucurestilor.roromanipentruolume.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: