ROMÂNIA BREAKING NEWS

La Mulți Ani, ROSA! Agenția Spațială Română (ROSA), împlinește 20 de ani

La Mulți Ani, ROSA! Agenția Spațială Română (ROSA), împlinește 20 de ani

Astăzi, 20 noiembrie 2015, Agenția Spațială Română (ROSA) aniversează împlinirea a 20 de ani de la înființare, mai exact, dobândirea statutului de instituție publică cu personalitate juridică, statut legiferat prin Hotărârea Guvernului României nr. 923/20.11.1995.

De atunci, pe durata a două decenii, Agenția Spațială Română a devenit, pe baza propriilor eforturi de cercetare și consultanță, o organizație științifică și tehnologică având recunoaștere internațională, îndeplinind un rol esențial în coordonarea activităților naționale de cercetare și aplicații spațiale și de securitate.

„Agenția Spațială Română și-a desfășurat activitatea în ultimii 20 de ani sub auspiciile misiunii de a conștientiza la nivelul factorilor de decizie și societății civile rolul pe care tehnologiile spațiale îl au în creșterea calității vieții cetățenilor, și aici pot da câteva exemple: telecomunicații, telemedicină, agricultură de precizie, siguranța frontierelor, siguranța transportului aerian, maritim și terestru și nu în ultimul rând, managementul dezastrelor. Fiecare dintre acestea are un impact major asupra fiecăruia dintre noi”, declară Președintele ROSA, Dr. Marius-Ioan Piso.

În calitate de organizație guvernamentală, ROSA reprezintă Guvernul României în relația cu partenerii internaționali, inclusiv în relația cu Agenția Spațială Europeană (ESA). Un moment de referință, rezultat al eforturilor Agenției Spațiale Române, este data de 22 decembrie 2011, dată la care România a devenit cel de-al 19-lea Stat Membru cu drepturi depline al Agenției Spațiale Europene.

ROSA coordonează activitățile spațiale din România în concordanță cu Strategia Națională de Cercetare, Dezvoltare, Inovare, precum și cu politicile în domeniul spațial ale Uniunii Europene și ale Agenției Spațiale Europene. Unul dintre obiectivele principale ale Agenției Spațiale Române a fost și rămȃne în continuare informarea și sprijinirea organizațiilor din România pentru ca acestea să beneficieze de oportunitățile oferite de programele Agenției Spațiale Europene.

„Prin Programul de Cercetare, Dezvoltare și Inovare pentru Tehnologie Spațială și Cercetare Avansată – STAR, pe care îl coordonăm din anul 2012, program planificat pentru perioada 2012-2019, am finanțat până în prezent 108 proiecte, fiecare dintre acestea contribuind la dezvoltarea de nișe tehnologice și de expertiză științifică raportat la domeniile prioritare de dezvoltare în domeniul spațial ale României. Peste 80 de organizații de cercetare, industriale și din mediul academic participă în cadrul Programului, fiind implicați peste 800 de profesioniști. Acest program este instrumentul prin care Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică și Inovare asigură, prin Agenția Spațială Română în calitate de organizație conducătoare a programului, suportul la nivel național pentru implementarea Acordului dintre România și Agenția Spațială Europeană (ESA), privind aderarea României la Convenția ESA”, declară Dr. Marius-Ioan Piso.

Totodată, Agenția Spațială Română, prin propriul Centru de Cercetare (ROSA Research Centre), desfășoară proiecte de cercetare științifică și dezvoltare în domenii specifice activităților spațiale, urmărind obiectivele generale de a produce știință și tehnologie, de a transfera rezultatele către utilizatori, de a integra domeniile științifice și tehnologice avansate pentru realizarea de aplicații concrete cu impact socio-economic și de a genera capacitatea de construire și menținere a infrastructurii fizice și umane. ROSA îndeplinește aceste obiective atât prin resurse proprii, cât și ca integrator de proiecte complexe de cercetare și tehnologie spațială.

„Privim cu încredere și optimism către următorii ani și urmărim în continuare același obiectiv principal de a contribui la dezvoltarea comunității științifice românești și, nu în ultimul rând, la consolidarea rolului României de partener solid în colaborări internaționale”, încheie Dr. Marius-Ioan Piso.

Publicat de romaniabreakingnews.ro – sursa: rosa.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: