ROMÂNIA BREAKING NEWS

La Cernăuți s-a desfășurat primul forum economic al antreprenorilor din Ucraina și România

La Cernăuți s-a desfășurat primul forum economic al antreprenorilor din Ucraina și România

La Cernăuți a avut loc, miercuri,  primul forum economic internațional dedicat antreprenorilor ucraineni și români, intitulat “Tendințe actuale în cooperarea transfrontalieră ucraineano-română”, care a reunit reprezentanți ai mediului de afaceri din Ucraina și din România. Organizatorii evenimentului au fost Clubul Antreprenorilor din Bucovina, Consulatul General al României la Cernăuți și organizația neguvernamentală “Institutul pentru Democrație și Dezvoltare”.

Potrivit portalului de știri BucPress, printre participanții la forum s-au numărat președintele Administrației Regionale de Stat Cernăuți, Oleksandr Fișciuk, prim-adjunctul președintelui Consiliului Regional, Iaroslav Kurko, primarul orașului, Oleksii Kaspruk, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Ilie Niță, consulul general al României la Cernăuți, Eleonora Moldovan, directorul executiv al Biroului Regional de Cooperare Transfrontalieră, Marcela Slusarciuc.

În deschiderea evenimentului, primarul Cernăuțiului, Oleksii Kaspruk, a subliniat importanța desfășurării acestui forum pentru economia și mediul de afaceri din regiune.

La rândul său, guvernatorul regiunii Cernăuți, Oleksandr Fișciuk, și-a exprimat convingerea că temele discutate la forum vor fi de un real folos atât părții române, cât și părții ucrainene, întrucât, în opinia demnitarului, drumul ales de Ucraina, cel european, este ireversibil, iar România, care este membră a UE, are o bogată experiență, din care ar putea să împărtășească și părții ucrainene.

Consulul general al României la Cernăuți, Eleonora Moldovan, a menționat că, prin acest forum, organizatorii deschid seria unor astfel de evenimente.

“În  acest moment, avem o situație foarte potrivită și foarte importantă pentru relația economică și comercială bilaterală, întrucât avem bază legală mult mai serioasă, context poitic bilateral foarte bun. Amintim aici vizita președintelui României, Klaus Iohannis, la Kiev, moment în care au fost puse în discuție foarte multe aspecte care țin de dialogul nostru bilateral chiar și la nivel regional, astfel că, atât din punctul de vedere al României, al guvernului român, al relației bilaterale, cât și din perspectiva europeană pentru Ucraina, acest forum vine să sprijine oamenii de afaceri, comunitatea oamenilor de afaceri, cei care înțeleg că integrarea Ucrainei se face la Cernăuți, prin Suceava, prin România spre Bruxelles. Astfel că misiunea noastră diplomatică va iniția asemenea demersuri și în România, și în Ucraina, și la Cernăuți și în alte centre din circumscripția consulară, demersuri care au această menire de a sprijini și a asista dialoguri sectoriale pe palierele importante ale comunicării româno-ucrainene, în primul rând între partenerii și aplicanții de proiecte bilaterale, trilaterale, proiecte europene, (de a sprijini, n.r) perspectivele Ucrainei și perspectivele regionale de dezvoltare durabilă a regiunii transfrontaliere” – Eleonora Moldovan.

Directorul general al Camerei de Comerț și Industrie Suceava, Lucian Gheorghiu: „În acest moment am avut o preocupare constantă în studierea și evidențierea potențialului colaborării economice dintre România și Ucraina. Și în acest sens am reușit să dezvoltăm și proiecte transfrontaliere cu finanțare europeană împreună cu parteneri din Cernăuți – Centrul de afaceri româno-ucrainean – , să colaborăm direct cu oameni de afaceri din regiunea Cernăuți, care au venit în Suceava și au putut să identifice idei și perspective potențiale de dezvoltare a afacerii în România, nu doar în Suceava. Acest lucru s-a dezvoltat nu numai la nivelul unor afaceri mici, ci importante firme din România sunt prezente în Ucraina, iar firmele din Ucraina își caută parteneri în România. În mod principal, o primă problemă este cea a identificării modalității în care aceste firme pot funcționa, a reidentificării regimului fiscal și juridic pe baza cărora se pot înființa firme, a specificului fiecărei piețe”. (Zorile Bucovinei)

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: