ROMÂNIA BREAKING NEWS

La București fost adoptată rezoluţia privind „stabilitatea şi securitatea în zona Mării Negre” / „forţa militară a fost folosită de două ori în ultimii zece ani, iar stabilitatea şi securitatea din regiune au fost afectate grav”

La București fost adoptată rezoluţia privind „stabilitatea şi securitatea în zona Mării Negre” / „forţa militară a fost folosită de două ori în ultimii zece ani, iar stabilitatea şi securitatea din regiune au fost afectate grav”

Rezoluţia privind „stabilitatea şi securitatea în zona Mării Negre” a fost adoptată de Comisia pentru dimensiunea civilă a securităţii, cu unanimitate de voturi, duminică, la Adunarea Parlamentară (AP) a NATO, organizată la Bucureşti informează romaniabreakingnews.ro

Reprezentant al delegaţiei României în Comisia pentru dimensiunea civilă a securităţii, Angel Tilvar, a declarat că cinci amendamente făcute de delegaţia României la rezoluţie au fost admise.

„Această rezoluţie este importantă pentru România şi a pornit de la premisa că regiunea Mării Negre este o regiune de importanţă strategică pentru NATO. Din nefericire, în această zonă, forţa militară a fost folosită de două ori în ultimii zece ani, iar stabilitatea şi securitatea din regiune au fost afectate grav, spunem noi, de către anexarea ilegală a peninsulei Crimeea, urmată de militarizarea ei puternică şi de situaţia din estul Ucrainei”, a declarat Tilvar, după adoptarea rezoluţiei.

Totodată, acesta a mai precizat că, prin amendamentele propuse, s-a încercat sublinierea importanţei măsurilor adoptate de NATO ca răspuns la situaţia de securitate din regiunea Mării Negre şi faptul că NATO şi-a asumat un rol activ, ca o organizaţie de apărare colectivă.

„Un alt amendament a avut ca scop să sublinieze faptul că în Moldova, în ciuda greutăţilor şi a provocărilor politice, există voinţa de a se face progrese în anumite zone, în anumite subiecte fierbinţi şi, printre acestea, credem că şi lupta împotriva corupţiei şi întărirea domniei legii sunt importante şi noi am dorit să subliniem acest lucru. Şi un alt amendament a dorit să reitereze faptul că deciziile adoptate la Summitul de la Varşovia reprezintă în continuare priorităţi şi că o parte din aceste decizii sunt legate de zona Mării Negre şi sunt importante. Totodată, într-un ultim amendament, am dorit să subliniem faptul că orice soluţie privind conflictul transnistrean trebuie să respecte integritatea teritorială şi suveranitatea Republicii Moldova”, a arătat Tilvar.

Raportorul special Ulla Schmidt din partea Germaniei, care a prezentat proiectul de rezoluţie a declarat că „stabilitatea în regiunea Mării Negre este de enormă importanţă pentru noi, toţi, şi rezoluţia (…) se bazează pe raportul şi pe discuţiile pe care le-am întreprins şi încearcă să confrunte provocările, dar şi temele care rezultă pentru ţările vecine, astfel încât ce am ţintit noi să putem să obţinem”

Reprezentantul delegaţiei Republicii Moldova la Comisia pentru dimensiunea civilă a securităţii, Mihai Ghimpu, a afirmat că amendamentul pe care l-a înaintat la rezoluţie a fost respins.

„Este vorba despre amendamentul înaintat ce ţine de soluţionarea conflictului transnistrean prin retragerea armatei, muniţiilor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv a forţelor pacificatoare. A fost respins pentru că, ca atare, rezoluţia prevede soluţionarea conflictului transnistrean. Eu am argumentat că soluţionarea conflictului transnistrean nu poate avea loc dacă, în continuare, va sta armata rusă pe teritoriul nostru. Dar asta e politica, argumentul a fost că nu suntem ţară cu ieşire la Marea Neagră. Noi avem doar (…) portul Giurgiulesti, prin Dunăre (…) Oricum o să revenim la problema asta la anul”, a declarat Ghimpu, care este şi preşedintele Partidului Liberal din Republica Moldova.

Potrivit ziare.com, la întrebarea ce aşteaptări are Republica Moldova de la NATO şi de la parteneri, Ghimpu a răspuns: „Să ne unim cu România şi astfel, rezolvăm problema NATO şi integrarea în Uniunea Europeană. (…) Decizia ne aparţine nouă, cetăţenilor Republicii Moldova. Dacă o să ajungem la o majoritate care o să înţeleagă că ţara noastră este România şi acolo avem viitor, pensii, salarii, stabilitate, tot ceea ce ne trebuie, atunci nu ne vor putea opri nici Rusia şi nici NATO”.

romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: