ROMÂNIA BREAKING NEWS

La Arad, inima românească a bătut pentru Basarabia, la celebrarea celor 99 de ani de la Unirea cu Țara Mamă

La Arad, inima românească a bătut pentru Basarabia, la celebrarea celor 99 de ani de la Unirea cu Țara Mamă

Centrul Municipal de Cultură Arad, Centrul Cultural Județean Arad și Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina – Filiala „Vasile Stroescu” Arad au organizat pe 27 martie a.c. o manifestare de suflet,  prin care au celebrat 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Centrului Municipal de Cultură  a transmis prinr-un comunicat  de presă că evenimentul „este organizat în contextul în care la nivel național, încă de anul trecut se pregătește aniversarea centenarului Marii Uniri de la 1918. Anul 2018 marchează așadar o sută  de ani de existență a României moderne. Rând pe rând, la 27 martie, la 28 noiembrie și la 1 decembrie 1918, provinciile istorice Basarabia, Bucovina și Transilvania s-au alipit Regatului României, prin voința manifestată democratic de majoritatea locuitorilor. Având în vedere rolul istoric determinant al orașului Arad în înfăptuirea Marii Uniri de la 1918, Arad, Întâiul oraș al Unirii se reafirmă ca generic în acest moment binevenit, în care este necesar a fi reidentificate și reafirmate resorturile istorice și culturale ale Aradului”

Mihut Teodor Președintele Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina – Filiala „Vasile Stroescu” Arad:

„Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina Filiala „ Vasile Stroiescu ” Arad, are deosebita placere de a va invita la evenimentul dedicat aniversării a 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu Regatul României care va avea loc în data de 27 martie 2017 la Sala Regele Ferdinand a Primăriei Arad, începând cu ora 13.00 / Prezența dumneavoastră la acest eveniment ne-ar onora.”

Evenimenul închinat Basarabiei a debutat cu o slujbă religioasă la Căminul de fete de pe strada Mihai Eminescu, clădire ridicată din banii donați de Vasile Stroescu, boierul basarbean care a cheltuit o avere comparabila cu cea a fondului Gojdu pentru emanciparea românilor din Transilvania. Cu unun an în urmă, Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina – Filiala „Vasile Stroescu” Arad prin președintele Teodor Mihuț au realizat o reparație morală față memoria boierului basarabean, punând pe zidul edificiului o placă comemorativă care să amintească de  contribuția lui Vasile Stroescu.

Placa Comemorativa „Vasile Stroescu” la Arad pe Clădirea fostului Cămin de fete. 27 martie 2016. În imagine, de la stanga la dreapta,  Marian Clenciu – președintele Consiliului Național al Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina (ACPBB), Maria Mihuț și Teodor Mihuț președinte Filiala „Vasile Stroescu” Arad ACPBB

Evenimentul dedicat marcării celor 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România a continuat de la ora ora 13 în Sala Regele Ferdinand a Primăriei va unde s-a ținut un simpozion istoric și un recital al Cenaclului AD. Foto: Calin Bibart Viceprimar la Primaria Municipiului Arad

romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: