ROMÂNIA BREAKING NEWS

La 100 de ani de la decizia Sfatului Țării din 27 martie 1918, Chișinăul a devenit centrul de greutate al manifestărilor de sărbătorire a actului istoric de la 1918

La 100 de ani de la decizia Sfatului Țării din 27 martie 1918, Chișinăul a devenit centrul de greutate al manifestărilor de sărbătorire a actului istoric de la 1918

În fiecare an, la 27 martie, românii sărbătoresc Unirea Basarabiei cu România, act înfăptuit în anul 1918. Astăzi, la 100 de ani de la decizia firească a înaintașilor moldovenilor, Chișinăul a devenit centrul de greutate al manifestărilor de sărbătorire a actului istoric de la 1918 unde este organizată Marea Adunare Centenară.

Duminică 25 martie,  în centrul Chișinăului a avut loc un eveniment generic și simbolic intitulat „Marea Adunare Centenară”, care a fost inițiată la apelul mai multor organizații patriotice din R. Moldova, români de pe ambele maluri ale Prutului, potrivit deschide.md, citat de romaniabreakingnews.ro Aici și-au dat întâlnire în PMAN, fostul preşedinte Traian Băsescu, preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache, dar şi mai mulţi deputaţi şi aleşi locali care susţin unirea Republicii Moldova cu România.

Între toate manifestările organizate la Chişinău pentru Unirea dintre Republica Moldova șiRomânia, aceasta manifestare a fost una dintre cele mai numeroase.

Evenimentul a început cu un spectacol folcloric, după care au fost intonat imnurile de stat ale Republici Moldova şi României, la final, zecile de mii de particpanţi scandând îndelung „Unire!!”. Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat că parlamentele de la Bucureşti şi Chişinău trebuie să voteze în cel mai scurt timp unirea. Liderul USR, Dan Barna a afirmat că locul Basarabiei este în Uniunea Europeană, iar „cel mai puternic motor este speranţa încrederea şi dragostea” potrivit news.ro citat de romaniabreakingnwes.ro

Video (înregistrare) MAREA ADUNARE CENTENARA CHIȘINĂU

Suntem în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Foarte mulţi, în România, nu ştiu de ce această piaţă se numeşte Piaţa Marii Adunări Naţionale, şi le spunem acum: aici, românii din Republica Moldova au dat în 1989 bătălia pentru limba română. 300.000 de români din Republica Moldova au cerut ca limba română să le fie limbă de stat”, a spus Traian Băsescu.

Fostul președinte al României  a cerut parlamentelor celor două ţări să voteze unirea.

„Aici, astăzi, venim cu al doilea mare eveniment şi cerem parlamentelor de la Bucureşti şi Chişinău ca, în cel mai scurt timp, în cinstea Centenarului Unirii, să voteze din nou unirea”, a continuat fostul şef al statului.

În discursul susţinut duminică, fostul şef al statului a reluat afirmaţia făcută cu o zi în urmă, conform căreia trăim „după voinţa lui Stalin şi Hitler, trăim după odiosul pact Ribbentrop-Molotov”, afirmând că românii sunt singurii care nu au avut tăria de a îndepărta efectele pactului, potrivit news.ro citat de romaniabreakingnews.ro

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: