Rusia nu se mai ascunde. Kremlinul a anunţat crearea unei divizii speciale care se va ocupa de războiul informaţional. Armata rusă a creat un departament pentru securitate cibernetică şi va primi în anul 2017 armament nou, inclusiv zeci de rachete balistice, sute de tancuri şi zeci de nave militare, a anunţat miercuri ministrul rus al Apărării, Serghei Soigu. „Propaganda trebuie să fie inteligentă, competentă şi eficientă”, a subliniat oficialul informează Ria Novosti citat de romaniabreakingnews.ro
General rus: Victoria în războiul informaţional poate fi mult mai importantă decât în confruntarea militară convenţională
Pe de altă parte, Ria Novosti informează că primul exerciţiu de confruntare în domeniul informaţional s-a desfăşurat în timpul manevrelor „Caucaz 2016”, cu participarea inclusiv a forţelor de operaţiuni informaţionale şi luptă radioelectronică. Fostul şef al Marelui Stat Major General rus, generalul Iuri Balevski, a declarat, pentru Ria Novosti, că în condiţiile actuale victoria în războiul informaţional poate fi mult mai importantă decât în confruntarea militară convenţională, întrucât ea se poate obţine fără pierderi umane, producând în acelaşi timp un efect paralizant asupra tuturor organelor de putere ale statului inamic.
Iată și câteva mostre de război informațional împotriva României cu bătaie spre dreptului istoric din arealul dintre Prut și Nistru, spre destabilizarea relațiilor româno-ucrainene, dar și pentru eventuale presiuni referitor la livrarea de gaze în perioada iernii.
(1) Propaganda rusă lovește fenomenul Unionist! Pervîi Canal: „România va trimite armata și va instala o administrație românească iar acesta va fi sfârșitul independenței Moldovei”
(2) Exclusiv! Propaganda rusă în România! Armata Ucraineană și Bucovina în vizor! Război informațional prin AGERPRES și alte canale, țintind relațiile dintre Ucraina și România!
(3) VIDEO! MANIPULARE GROSOLANĂ SAU PROSTIE FĂRĂ MARGINI, LA REALITATEA TV??? (((Oficial ucrainean la București: „…tindem ca frontierele cu România să fie refăcute”)))
(4) Atenție! Din nou știri suspecte despre o iarnă cum nu a mai fost! Cum va fi vremea de fapt?
Infografic despre răboiul hibrid rusesc pe teritoriul Ucrainei
De partea cealaltă, răspunsul la acest tip de război a început timid să se constituie la nivelul fiecărei țări. Au apărut doar în câteva state europene structuri care să se ocupe de agresiunea informațională. De notat că la nivelul Uniunii Europene și NATO nu s-au inființat structuri specializate pe acest segment. Pe 20 octombrie 2016, Cehia a hotârît să lupte împotriva agresivei influențe rusești exercitată în țară. În acest sens, Ministerul de Interne ceh va o organiza o unitate specială care să lupte împotriva propagandei exercitată de Rusia în Cehia, cît și în alte țări, se arată într-un comunicat dat de Reuters citat de romaniabreakingnews.ro. Mai multe detalii în articolul „Unitate de monitorizare și luptă anti-propaganda rusă în Cehia”.
Centrul va trebui să fie în măsură să răspundă aproape în timp real la diverse dezinformări, folosind mijloacele de comunicare din Social Media, repsectiv Facebook, Twitter, G+ și alte mijloace de comunicare” a precizat domnul Chovanec – ministrul de interne de la Praga.
O altă inițiativă este cea finlandeză, care înainte Cehiei (noiembrie 2016) „a înființat prima organizație internațională de luptă împotriva „amenințării hibride” și a dezinformării dinspre Rusia”. Amenințări hibride sunt un amestec de metode de constrângere convenționale și neconvenționale îndreptate împotriva uneia sau mai multor țări. Ele pot fi diplomatice, militare, economice sau tehnologice și pot fi exercitate de actori statali sau nu, fără o declarație formală de război.
Centru european de excelentă de luptă împotriva amenințărilor hibride, cu sediul în Helsinki, va permite unei rețele europene de experți să se informeze reciproc și să informeze țările membre de noi atacuri, precum dezinformarea rusească sau tacticile organizației.
Infografic – pași în contracararea războiului asimetric/informațional
Despre „conflicte asimetrice”, „războiul hibrid” sau „război informațional”, extras din SIMETRIE ȘI ASIMETRIE ÎN ACȚIUNILE MILITARE. Începând cu anii 1990, conceptul „conflicte asimetrice” a început să câștige teren mai ales printre analiștii militari, care au afirmat că, atunci când forțele care se confruntă nu se situează la același nivel de putere militară, acestea adoptă tactici diferite. În acest sens, obiectivul militar nu mai poate fi atacarea sistematică și eficientă a liniilor inamicului, ci, în cele mai multe situații, erodarea susținerii populare a războiului în țara adversarului (**).
Analiștii de la Pentagon, spre exemplu, au remarcat că nu mai există o linie clară de separare între guverne și cetățeni, între armate și civili, între domeniul public și societatea civilă, privată. Estomparea nivelurilor de percepție creează un sistem puternic de presiuni asupra modalităților de ducere a războiului. Societatea civilă, în întregul ei, nu a acceptat niciodată războiul ca pe o soluție și, ca atare, se va opune tot timpul și prin toate mijloacele acestuia, mai ales dacă nu este un război de apărare împotriva unui invadator, iar parlamentele și guvernele nu pot să nu țină seama de o astfel de presiune, întrucât vor fi sancționate prin vot. Războiul asimetric este esențialmente un conflict care eludează, deopotrivă, atât legile păcii, cât și pe cele ale războiului, precum și legile instituite de Liga Națiunilor și, ulterior, de Organizația Națiunilor Unite. Dar războiul asimetric este la fel de vechi ca însuși războiul, întrucât totdeauna a existat o confruntare între cel puternic și cel slab. În războiul asimetric, sunt incluse, spre exemplu, acțiunile separatiste ale milițiilor din Cecenia împotriva armatei ruse, cele ale palestinienilor împotriva armatei israeliene, dar și terorismul.
Doctrina Gherasimov a războiului informațional rusesc, extras din Doctrina Gherasimov și războiul non-liniar dus de Rusia pe teritoriul Ucrainei (24 IULIE 2014 ) În prezent, oricât ar vrea Rusia să pară o putere globală, ea este doar o putere regională, cu vulnerabilități economice și militare mari. Totuși Kremlinul reușește să umfle mușchii Rusiei și să joace dincolo de capacitățile țării prin folosirea războiului non-linear. Rusia duce în Ucraina un război nedeclarat, non-linear, care se bazează pe lovirea adversarului simultan pe întreg teritoriul său, printr-o combinație de forțe speciale, forțe convenționale și protestatari localnici. Această nouă abordare este imprimată de șeful Statului Major al forțelor armate ale Federației Ruse, Valery Gherasimov, care și-a expus concepția într-o publicație militară rusă din februarie 2013.
Gabriel NEGRU / București / RBN Press – 24.02.2017