ROMÂNIA BREAKING NEWS

Klaus Iohannis la întâlnirea cu diaspora română din Polonia: „În țară a început schimbarea modului în care arată politica”

„Cred că, indiferent din ce motiv sau de cât timp sunt plecaţi, pentru românii din străinătate sentimentul apartenenţei la o naţiune şi identitatea profundă nu se pierd niciodată. Este datoria noastră, a celor de acasă, să cultivăm acest sentiment şi să vă susţinem în afirmarea propriei identităţi spirituale şi culturale, în păstrarea tradiţiilor proprii” - Klaus Iohannis
Klaus Iohannis la întâlnirea cu diaspora română din Polonia: „În țară a început schimbarea modului în care arată politica”

Președintele Klaus Iohannis le-a transmis, joi, la Varșovia, românilor din Polonia, că în țară a început procesul de schimbare a modului în care arată politica și de reformare a instituțiilor, iar despre Schengen, că dorește ca în primul său an de mandat să facem un pas în această direcție.

Șeful statului le-a transmis românilor din Polonia veniți la sediul Ambasadei României în Republica Polonă că este o bucurie să fie alături de ei, după ce a avut ocazia, recent, să stea de vorbă cu reprezentanți ai comunității de români din Franța și din Germania, scrie Mediafax, preluat de România Breaking News.

Șeful statului a fost aplaudat îndelung de românii veniți la Ambasada României la Varșovia, care au dorit să facă fotografii cu acesta dar și să îi transmită doleanțele și așteptărilor lor de la autoritățile române. Reprezentanții diasporei i-au spus șefului statului că, deși se află în altă țară și își construiesc un viitor aici, își doresc să revină în România.

Președintele Iohannis a fost întrebat de românii prezenți la Ambasadă despre șansele României de a fi primită în spațiul Schengen.

Speranța mea este ca în primul an al primului mandat să facem un pas în direcția aceasta (..) Dacă nu am avea susținători, nu cred că am face mare lucru, dar fiindcă suntem în Polonia este bine să știți că Polonia ne-a sprijinit din capul locului și este un partener foarte serios. Dacă mai găsim câțiva parteneri așa cum este Polonia, atunci problema s-ar rezolva repede”, le-a răspuns președintele românilor din Polonia.

Șeful statului a ținut și o alocuțiune în cadrul întâlnirii cu comunitatea românilor.

Intenția mea este ca, peste tot unde merg, să întâlnesc cât mai mulți dintre concetățenii noștri, care trăiesc și muncesc departe de casă. Ca președinte al tuturor românilor, oriunde s-ar afla ei, vreau să-i cunosc, să-i ascult și să le spun că îi respect și îi prețuiesc. Vreau ca glasul dumneavoastră să se facă auzit, vreau să știu care sunt problemele cu care se confruntă comunitățile de români din diaspora. Și îmi doresc ca în urma consolidării parteneriatelor externe ale României, să existe beneficii concrete: un spațiu mai sigur și mai multe oportunități pentru toți”, a arătat președintele, în discursul său.

Potrivit lui Iohannis, prezența sa în Polonia reprezintă ”o componentă esențială a politicii externe pe care și-a asumat-o, și anume o politică transparentă și eficientă, apropiată de cetățenii români, oriunde trăiesc aceștia”.

Vreau ca toți românii să fie bine reprezentați peste hotare, iar între autorități și cetățeni să existe o relație bazată pe respect. Este rolul autorităților să se asigure că drepturile și libertățile românilor, ca cetățeni europeni, sunt protejate, dar și să vină în sprijinul lor. Cred că, indiferent din ce motiv sau de cât timp sunt plecați, pentru românii din străinătate sentimentul apartenenței la o națiune și identitatea profundă nu se pierd niciodată. Este datoria noastră, a celor de acasă, să cultivăm acest sentiment și să vă susținem în afirmarea propriei identități spirituale și culturale, în păstrarea tradițiilor proprii”, le-a mai spus Iohannis celor din diaspora.

Președintele le-a vorbit și despre planurile sale de viitor și despre dorința de a construi ”acea Românie din care să nu mai fie tentat nimeni să plece”.

”După ani de dezamăgiri și nereușite, vă spun astăzi cu toată sinceritatea că vom putea construi împreună acea Românie pe care ne-o dorim, un loc în care ne vom bucura să trăim, din care nu vom mai fi tentați să plecăm și la care dumneavoastră vă veți putea întoarce cu inima deschisă. Oricâte eforturi și sacrificii ar cere, vom reuși cu viziune, calm și răbdare să clădim o societate românească în care să primeze valorile democratice, încrederea în instituții și în statul de drept, toleranța, respectul pentru muncă, educație, cultură”, le-a spus Iohannis românilor din Polonia.

România Breaking News

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: