ROMÂNIA BREAKING NEWS

Klaus Iohannis, „în cărți” pentru președinția Consiliului European în locul deținut în prezent de Donald Tusk

Klaus Iohannis, „în cărți” pentru președinția Consiliului European în locul deținut în prezent de Donald Tusk

Intr-un articol amplu, Financial Times citează numele președintelui român, Klaus Iohannis, între cele vehiculate în negocierile pentru președinția Consiliului European, deținută în prezent de Donald Tusk scrie europa-libera.org citat de romaniabereakingnews.ro

Potrivit sursei citate, alături de Iohannis, pentru poziția de lider și principal negociator la nivelul președinților de state ai UE mai sunt menționați și premierul Belgiei, Charles Michel, și cel al Luxemburgului, Xavier Bettel,susținuți de gruparea politică din care face parte și Emmanuel Macron (de centru), precum și prim-ministrul socialist al Portugaliei, Antonio Costa. Klaus Iohannis ar fi susținut de popularii europeni, cel mai puternic grup politic european. Financial Times precizează că Angela Merkel, cancelara Germaniei, care și-a anunțat retragerea din politică, nu este interesată de post.

La București, discuția a apărut de anul trecut, când Klaus Iohannis a sugerat că nu vizează o astfel de funcție câtă vreme este președintele României. Acum, după alegerile europarlamentare și succesul de la referendum, președintele Iohannis nu a reacționat la încă la aceste informații.

Surse politice au declarat pentru Europa Liberă că Germania, prin partidul creștin-democrat, la guvernare la Berlin și conducător al negocierilor pentru popularii europeni, îl susține pe Klaus Iohannis la poziția de președinte al Consiliului European, forul care reunește șefii de stat ai UE, unde se iau marile decizii de direcție ale Uniunii. Surse liberale au spus că Iohannis este în acest moment concentrat pe campania prezidențială din România și pe implementarea referendumului.

Surse oficiale au declarat pentru Europa Liberă că negocierile europene pentru ocuparea principalelor posturi în ierarhia Uniunii sunt complicate anul acesta, întrucât există o rivalitate mai pronunțată de data aceasta între Franța și Germania. „Practic, postul pentru care este vizat Klaus Iohannis se negociază la pachet între liderii UE cu funcția de președinte al Comisiei Europene și cu cea de președinte al Băncii Central Europene, unde se pun pe masă mizele tuturor familiilor politice din Europa”, au spus sursele citate.

Franța dorește să obțină din aceste negocieri în primul rând șefia Băncii Centrale Europene, unde are doi candidați – pe Benoit Coeuré și François Villeroy de Galhau. Germania îl dorește pe președintele Băncii Centrale de la Berlin, Jens Weidmann.

Pentru postul de șef al Comisiei Europene lucrurile sunt mai complicate. Candidatul german și al popularilor europeni, Manfred Weber, este considerat prea șters, chiar dacă Germania nu renunță la nominalizarea sa. Socialiștii îl susțin pe Frans Timmermans, în vreme ce liberalii merg cu Margrethe Vestager. Există și formule de rezervă, care ar putea răsturna negocierile -premierul olandez Mark Rutte și cel irlandez, Leo Varadkar. Ambii apar în presa europeană ca posibil ocupanți și ai funcției de președinte al Consiliului European.

”Klaus Iohannis este încântat de nominalizare, însă ar fi mai degrabă interesat de un astfel de post în legislatura viitoare, adică, după finalizarea celui de-al doilea mandat de președinte al României”, au declarat surse liberale pentru Europa Libera.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: