ROMÂNIA BREAKING NEWS

Klaus Iohannis către Maia Sandu: „Avem o comunitate de limbă, cultură și istorie, dar și un viitor comun, iar această comunitate trebuie să fie tot mai puternică”

Klaus Iohannis către Maia Sandu: „Avem o comunitate de limbă, cultură și istorie, dar și un viitor comun, iar această comunitate trebuie să fie tot mai puternică”

Președintele României, Klaus Iohannis, a reiterat condamnarea fermă de către România a oricăror tentative ruse de destabilizare în R. Moldova. Liderul de la Cotroceni a adăugat că Bucureștiul rămâne deosebit de vigilent față de acțiunile hibride ale Rusiei, care se intensifică la împlinirea unui an de război.

„Tentativele de destabilizare sunt susținute de intensificarea propagandei pro-ruse, scopul fiind alimentarea de narative utile Rusiei și diminuarea unității și solidarității noastre. Dar noi nu vom ceda! Vă asigur că Republica Moldova nu este singură în fața acestor provocări. Este poziția noastră permanentă, clară și fermă. Vom continua să susținem autoritățile de la Chișinău”, a declarat Klaus Iohannis în cadrul unui briefing de presă susținut alături de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

În context, șeful statului român a menționat că va susține poziția Chișinăului privind integritatea teritorială a R. Moldova în dosarul transnistrean. De asemenea, a amintit că România a ajutat R. Moldova în perioada de criză a gazelor prin gazoductul Iași-Ungheni, a livrat energie electrică Republicii Moldova.

De altfel, încă de la declanșarea, în urmă cu un an, a invaziei rusești împotriva Ucrainei, România a acționat prompt și hotărât nu doar în sprijinul Ucrainei, dar și în cel al Republicii Moldova. În plan bilateral, după 24 februarie 2022, România a oferit Republicii Moldova combustibil, sprijin bugetar direct, energie electrică – între 80% și 90% din necesarul de electricitate al Republicii Moldova. Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău este utilizat pentru transportul comercial de gaz către Republica Moldova, un factor esențial în construirea independenței energetice a Chișinăului”, a amintit Klaus Iohannis.

În context, președintele României a îndemnat la unitate pentru cele două state, ținând cont de cultura, limba și istoria comună.

În aceste vremuri foarte complicate, cu provocări și riscuri de securitate tot mai complexe la adresa Republicii Moldova și a regiunii noastre, este necesar – și o să acționăm împreună în acest sens – să fim tot mai aproape, tot mai uniți. Vom merge pe acest drum! Avem o comunitate de limbă, cultură și istorie, dar și un viitor comun, iar această comunitate trebuie să fie tot mai puternică și tot mai unită”, a mai adăugat Iohannis.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: