ROMÂNIA BREAKING NEWS

Kievul surprinzător! Războiul cu Rusia se mută în Siria!

Kievul surprinzător! Războiul cu Rusia se mută în Siria!

Conform The Independent, care  citează o sursă din guvernul ucrainean, Ucraina ar fi elaborat un plan prin care să ofere asistență militară în lupta împotriva militanților ISIS, scrie  paginaderusia.ro citată de România Breaking News.

„Am pregătit o serie de variante în ceea ce privește sprijinul nostru pentru lupta împotriva ISIS, inclusiv în Siria, care ar putea însemna și asistență militară. Acest lucru poate duce la o posibilă ciocnire cu Rusia”, a declarat o sursă din guvernul ucrainean.

Documentul elaborat de Ministerul Apărării al Ucrainei va fi discutat în această săptămâna cu șeful Pentagonului Ashton Carter, care vine la Kiev într-o vizită oficială.

Astfel după cum rezultă din document, președintele Petro Poroșenko ia în considerare participarea Forțelor Armate ale Ucrainei în luptele din Siria, fapt care ar putea duce la contrapunerea forțelor ucrainene grupării militare ruse din această țară.

„Forțele armate ale Ucrianei, călite în luptele din Donbas, ar fi bucuroase de o astfel de posibilitate”, notează ziarul. În Ucraina, sunt mobilizați în prezent 200.000 de soldați, dar numai 40.000 sunt angrenați în confruntarea cu forțele ruse și pro-ruse din partea de est a țării.

Cu toate acestea, trimiterea de trupe în Siria ar putea cauza polemici la Kiev și va necesită un vot în parlament. Unii ar argumenta că Ucraina ar trebui să se concentreze pe rebelii din estul țării, care, în ciuda armistițiului fragil, încă reprezintă o amenințare militară, se arată în articol. De asemenea, o astfel de decizie ar putea iscă controverse și în Europa.

Ucraina nu este în prezent implicată în ostilitățile din Siria, deși coaliția internațională condusă de Statele Unite efectuează operațiuni aeriene în această țară începând cu 2014.

Rusia a intrat în conflictul din Siria pe 30 septembrie 2015. Deși declarativ duce un război cu teroriștii ISIS, loviturile aeriene ale Rusiei au vizat în egală sau mai mare măsură forțele armate ale opoziției moderate din Siria, care se opune regimului lui Bashar al Assad.

Ministerul Apărării ucrainean a respins pe pagină să oficială că ar nutri planuri de alăturare luptei împotriva ISIS în Siria. Oficial ministerul susține că partea ucraineană asigura doar susținere politică în vederea restabilirii stabilității în Orientul Mijlociu.

Publicat de Gabriel Negru – romaniabreakingnews.ro

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: