ROMÂNIA BREAKING NEWS

KGB vs FBI. Viața dublă a unui german, agent KGB în SUA

KGB vs FBI. Viața dublă a unui german, agent KGB în SUA

Un fost spion KGB, născut în Germania de Est, a fost prins de americani după 20 de ani în care a trăit sub o identitate falsă, în Statele Unite.

Într-o dimineață, Jack Barksy conducea către New York, când, imediat după ce a trecut de un pod, un polițist i-a făcut semn să oprească. Un bărbat îmbrăcat în civil i-a apărut la fereastră și i-a spus: „FBI. Domnule Barsky, trebuie să vorbim”. „Sunt arestat? De ce v-a luat așa de mult?”, a întrebat, calm, germanul. Așa s-au încheiat cele două decenii în care germanul Jack Barsky a dus o viață dublă, ca spion al KGB, notează publicația Der Spiegel.

Deconspirarea spionului – cea mai grea misiune pentru FBI

Jack Barsky, cu numele real Albrecht Dittrich, a fost deconspirat în mai 1997, la vârsta de 47 de ani. Urmărirea spionului a început după ce, în 1992, un fost arhivist KGB, Vasili Mitrokhin, a făcut publice identitățile a mii de agenți KGB din lume.

De atunci, timp de trei ani, FBI l-a urmărit îndeaproape pe Barsky. Agenții l-au supravegheat cu binocluri și au cumpărat chiar și casa de lângă locuința lui, în care au intrat prin efracție.

Agentul FBI Joe Reilly a fost cel care s-a ocupat de cazul agentului KGB. Reilly a putut să îl aresteze pe Barsky după câteva luni de supraveghere. Atunci, în timpul unei certe în familie, germanul i-a spus soției lui că este spion.

„Până la urmă, toți (spionii KGB – n.r.) sunt arestați, împușcați sau se sinucid”, a explicat Reilly, pentru Der Spiegel. Însă, acesta nu a fost și cazul germanului, care era util pentru FBI. Spionul a fost eliberat după doar un weekend de detenție, ca să intre în serviciul FBI-ului.

În cele două zile de arest, în care a fost interogat de Reilly, Barsky și-a recunoscut identitatea și a dezvăluit tehnicile pe care le-a folosit ca să le transmită mesaje către. După deconspirare, spionul german și agentul FBI au devenit prieteni apropiați.

Cum a devenit spion germanul Albrecht Dittrich

În anii 1970, Albrecht Dittrich era un chimist inteligent, proaspăt absolvent, care își dorea să iasă în evidență. Atunci când KGB-ul a încercat să îl racoleze, tânărul nu a stat pe gânduri.

„Aș putea să văd lumea și nu aș fi obligat să respect regulile obișnuite – Aș fi deasupra legii”, își amintește Jack.

Dittrich a urmat un prim antrenament la Berlin, care a fost urmat de unul în Moscova. Tânărul a învățat limba engleză repede, memorând sute de cuvinte zilnic.

În 8 octombrie 1978, Albrecht Dittrich, în vârstă de 29 de ani, a ajuns în Chicago, cu 6.000 de dolari în portofel și cu un certificat de naștere cu numele unui băiat care murise în anul 1955, la vârsta de 10 ani, Jack Barsky.

Copia certificatului a fost obținută de un angajat de la ambasada sovietică din Washington, care a găsit numele pe un mormânt.

Prima misiune, primul eșec

Misiunea pe care a primit-o Dittrich de la KGB era să obțină un pașaport american și să înceapă o viață de om de afaceri, cu cât mai multe conexiuni cu politicieni și membri influenți ai societății.  În plus, sovieticii doreau ca germanul să îi câștige încrederea consilierului de securitate al președintelui Jimmy Carter, Zbigniew Brzezinski.  Însă, Dittrich a eșuat de la bun început, pentru că nu a reușit să obțină pașaportul.

Cu toate acestea, germanul nu a renunțat și s-a angajat drept curier biciclist în New York. După un timp, a primit un număr de asigurare socială, primul pas pentru obținerea cetățeniei americane.

Între timp, a studiat informatică și s-a angajat ca programator într-o companie de asigurări. De fiecare dată când cineva îl întreba de unde este, spunea că s-a născut în New Jersey, iar când venea vorba despre accentul nemțesc, spunea că mama lui este din Germania.

Cel mai mare succes al lui Dittrich în activitatea de spion a fost să fure coduri de programare, care erau importante pentru Uniunea Sovietică în plan economic. În final, a devenit spion economic, dar nu a ajuns  niciodată lângă ținta lui inițială,  Brzezinski.

Un om, două identități, două familii

Dittrich a avut două mariaje simultane, unul în Germania și altul în America.

În 1980, s-a căsătorit în Germania cu Gerlinde și a avut un fiu, Matthias. Spionul se întorcea în Berlinul de Est o dată la doi ani, pentru o vacanță de trei săptămâni, iar soția lui îl aștepta de fiecare dată. La fiecare întoarcere, germanul aducea cadouri scumpe.

Însă, la un moment dat, în Statele Unite, a cunoscut o imigrantă din Guyana, Penelope, cu care s-a căsătorit în anul 1986 și cu care a avut doi copii, Chelsea și Jessie.

„Am făcut o treabă bună cu separarea celor doi. Barsky nu avea de-a face cu Dittrich și Dittrich nu era răspunzător pentru Barsky”, le-a explicat germanul jurnaliștilor de la Der Spiegel.

Spionul a reușit să jongleze cu cele două vieți până în anul 1986, când i-a vizitat pe Gerlinde și Matthias pentru ultima dată. Familia a petrecut o vacanță pe Coasta Baltică. La sfârșitul escapadei, Dittrich a fost trimis la Moscova, unde a primit mai multe misiuni, pentru care a călătorit cu pașapoarte false în Belgrad, Viena, Roma, apoi în Mexic și, în cele din urmă, înapoi în New York.

În scurt timp, KGB i-a dat ordin să se întoarcă în Germania de Est. Barsky urma să primească un pașaport și o sumă de bani, pe care trebuia să le găsească într-o sticlă de ulei, pe un traseu de drumeție. Spionul a spus că nu a găsit niciodată sticla. Atunci, KGB-ul l-a condamnat la moarte pentru insubordonare.

O familie se destramă

Familia și prietenii germani ai spionului au crezut că Dittrich lucra ca om de știință la cosmodromul Baikonur din Kazahstan. Când familia l-a dat dispărut, mama lui a contactat ambasada germană din Moscova și a convins postul public să difuzeze un anunț despre dispariția lui. În plus, femeia i-a scris liderului sovietic Mihail Gorbaciov.

Abia în 1996 femeia a aflat că fiul ei nu mai lucra în Baikonur din 1978. La scurt timp după aceea, mama spionului s-a îmbolnăvit de Parkinson și a murit cu ideea că fiul ei a mințit-o.

Singura persoană care a știut că Dittrich este agent secret a fost soția lui, Gerlinde. Totuși, femeia nu s-a putut împăca cu dispariția lui și a divorțat.

După 20 de ani de la ultima întâlnire, fiul spionului, Matthias, și-a vizitat tatăl în America, în anul 2005, după ce a corespondat cu sora lui vitregă, Chelsea, care știa despre dubla identitate a tatălui ei.

Pace între Mr. Barsky și Herr Dittrich

În 2015, spionul s-a întors în Berlin, după 28 de ani de absență, ca să le ceară scuze rudelor și cunoștințelor pentru minciunile pe care le-a spus. Cu cât a încercat mai mult să își uite trecutul, cu atât mai mult l-a bântuit.

Barsky, în vârstă de 65 de ani, s-a întâlnit cu rude și prieteni de la școală și de la facultate și a vizitat casa în care au locuit părinții lui. Singura persoană cu care nu s-a întâlnit a fost Gerlinde, fosta lui soție.

Deși a vrut să își întâlnească din nou fiul pe care l-a abandonat, Matthias, acum un farmacist în vârstă de 33 de ani, tânărul l-a refuzat.

Nici a doua căsătorie a spionului nu a rezistat. Penelope i-a cerut divorțul. Cei doi încă se mai luptă în instanță pentru bani.

În 2014, la 36 de ani de când a ajuns pentru prima dată în Statele Unite, spionul a devenit cetățean american, cu ajutorul ofițerului FBI, Joe Reilly.

În prezent, Barsky trăiește în New York, într-o casă de lemn de lângă un lac, pe malul căruia se joacă o fetiță de patru ani, copilul spionului cu cea de-a treia lui soție. Shawna este o creștină din Jamaica, despre care Barsky spune că l-a ajutat să îl găsească pe Dumnezeu. Spionul s-a alăturat bisericii locale și le spune adesea celorlalți că regretă că a trăit în minciună.

Sursa: RL prin romanibreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: