ROMÂNIA BREAKING NEWS

Kerry și Lavrov "s-au înțeles" în legătură cu Transnistria!

Secretarul de Stat american, John Kerry, și omologul său rus, Serghei Lavrov, au convenit asupra unei modalități de soluționare a conflictului din Transnistria, notează mediafax.

„Am ajuns să simțim că partenerii americani tratează aceste îngrijorări cu înțelegere”, a declarat Lavrov cu privire la situația Transnistriei.

Statele Unite și Rusia vor demara în decurs de 10-12 zile o serie de negocieri în formatul 5 2 în vederea obținerii unui statut special pentru Transnistria.

„Consultări periodice în formatul 5 2 – în cadrul cărora Rusia și Ucraina acționează în calitate de garanți, OSCE ca mediatori, iar Transnistria și Chișinăul ca părți implicate în conflict, iar SUA și UE ca observatori – vor fi organizate în 10-12 zile”, a adăugat diplomatul rus.

Recent, premierul moldovean Iurie Leancă a atras atenția aliaților Occidentali cu privire la situația regiunii separatiste Transnistria în contextul invaziei rusești din Ucraina.

În timpul negocierilor, cei doi diplomați au mai discutat cu privire la ”pașii făcuți de actuala conducere ucraineană, pași legați de libertatea de călătorie, de exercitarea de către Transnistria a drepturilor sale, care sunt prevăzute în înțelegerile anterioare, prin îndeplinirea activităților economice și de tranzit”.

Oficialii de la Tiraspol și-au manifestat, la scurt timp după organizarea referendumului din Crimeea, intenția de a se alătura Federației Rusă, în pofida statusului administrativ ce nu-i permitea o astfel de acțiune.

 Petre Pavel/epochtimes-romania.com via R.B.N.Press