Unul dintre cei mai aprigi apărători ai independenţei Justiţiei în faţa presiunilor politice a fost condus pe ultimul drum, anunță Lumea Justiției. Potrivit sursei citate, procesiunea s-a desfășurat fără fast şi fără ca acest lucru să fie prea cunoscut în lumea magistraturii. Iar mulţi dintre cei care au aflat vestea trecerii în nefiinţă a unui etalon al magistraturii au ales să stea tăcuţi.
Cunoscutul judecător Paul Florea (foto), fostul preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în anii 2000-2004 a decedat luni, 26 august 2019, fiind înmormântat sâmbătă, 31 august 2019, la Cimitirul Metalurgiei din Berceni, în prezenţa a câţiva magistraţi pensionari. E drept, la începutul săptămânii trecute, Înalta Curte a anunţat în două rânduri trecerea în nefiinţă a judecătorului Florea, însă atât, căci nimeni nu a catadicsit să se îi aducă un omagiu.
Vestea morţii judecătorului Paul Florea a cutremurat puternic însă o parte a magistraturii. Acea parte care a luptat alături de fostul preşedinte al instanţei supreme pentru garantarea dreptului la un proces echitabil al românilor, pentru respectarea magistraţilor şi pentru îmbunătăţirea actului de justiţie.
Într-o emoţionantă scrisoare transmisă publicaţiei Lumea Justiţiei, judecătoarea Viorica Costiniu, preşedinte de onoare al Asociaţiei Magistraţilor din România, evidenţiază meritele judecătorului Paul Florea în Justiţia romană şi subliniază cu regret starea în care a ajuns magistratura, incapabilă să comemoreze cum se cuvine moartea unui judecător care a făcut istorie în Înalta Curte.
Căci, pentru cine nu cunoaşte, judecătorul Paul Florea este cel care vreme de 30 de ani a fost judecător la instanţa supremă, asigurând conducerea ICCJ între 2000 şi 2004. În tot acest răstimp, Paul Florea s-a remarcat că fiind judecătorul care a avut curajul să denunţe presiunile politice asupra Justiţiei, să lupte pentru apărarea drepturilor judecătorilor, dar şi să se pronunţe împotriva candidaturii lui Ion Iliescu pentru un nou mandat de preşedinte al României.
Toate acestea, dar şi multe alte acţiuni ale judecătorului Paul Florea nu au fost uitate de judecătoarea Viorica Costiniu care opinează că fostul şef al instanţei supreme ar fi meritat „un moment de aducere aminte, de reculegere şi rememorare a ceea ce a făcut pentru justiţie şi în primul rând pentru oameni”. Căci, incontestabil, astfel cum arata judecătoarea Viorica Costiniu în scrisoarea sa, judecătorul Gheorghe Florea este numele de care se leagă „în mod cert” iniţierea unei reale reforme în justiţie, transformările pozitive ale sistemului judiciar, dar şi garanţiile fundamentale asigurate prin soluţiile sale judecătoreşti.
Scrisoarea „Moartea unui Preşedinte” redactată de judecătoarea Viorica Costiniu, preluata de romaniabreakingnews.ro de la Lumea Justiției:
„1. Într-o ţară care se proclamă, prin articolul 1 al Constituţiei ca fiind ” stat de drept „, unde politicienii şi formatorii de opinie nu prididesc să ne vorbească despre drepturile omului şi funcţionarea justiţiei, despre sistemul legislativ, moartea unui fost Preşedinte al instanţei supreme ar fi trebuit să provoace emoţie publică şi un prilej de reflexie. Cu atât mai mult cu cât este vorba despre o personalitate excepţională a magistraturii, a dreptului românesc, în general, un reper, o referinţă de valoare europeană nu numai pentru cei din justiţie, şi nu doar de vremelnicul ocupant al unei poziţii de înaltă demnitate publică ori simplu cetăţean ce cu distincţie mai marii zilei fac diferenţa în coordonatele unor vremi de actualitate electorală.
2. La nivelul conducerii actuale a ICCJ, ecoul acestui trist eveniment s-a limitat, şi doar după contactarea acesteia de către ” juridice.ro „, la un comunicat al Biroului de presă al ICCJ cu un conţinut cât o propoziţie, anost, sec, formal, plin de formule stereotipe, de circumstanţă, ca o obligaţie de serviciu.
Exact cum nu a fost omul şi judecătorul Paul Florea care mai punea şi suflet în vorbe ori scriere.
3. Preşedintele Paul Florea cu onoare a condus ICCJ şi a deschis larg poarta Curţii celor care azi, în aceeaşi funcţie temporară, de-abia, impulsionaţi de alţii, şi-au găsit timp să-şi amintească, în trecere, de cel care nu mai este printre noi, dar prezent veşnic în sufletele celor mai mulţi dintre noi.
4. Domnul Paul Florea ar fi meritat mai mult şi mulţi dintre noi, indiferent de profesie, vârstă sau preocupări, şi-ar fi dorit să-i aducă un omagiu dacă şi cei care păstoresc justiţia şi nu numai, s-ar fi preocupat să i se aducă toată cinstirea, fie şi numai prin cei prezenţi şi respectul pentru cel care rămâne Paul Florea. (A se vedea onorurile din sediul Senatului pentru fostul preşedinte Quintus care părăsise, de ceva vreme bună, viaţa parlamentară!)
5. Nu doar elogii – în cazul său pe deplin justificate – ci un moment de aducere aminte, de reculegere şi rememorare a ceea ce a făcut pentru justiţie şi în primul rând pentru oameni!
Cu o carieră de peste 45 de ani ca judecător, dintre care ultimii aproape 30 de ani la instanţa supremă, Domnul Paul Florea a fost, după 1990, un catalizator prin soluţii judiciare curajoase, prin iniţiative legislative oportune pentru care s-a luptat până la adoptare, promotorul unor reale schimbări democratice în justiţie, în acord cu normele şi principiile europene, cu respectarea drepturilor omului. O serie întreagă de reglementări constituţionale, de modificări ale principalelor coduri în anii ‘ 90, cu privire la garantarea libertăţii individuale, respectarea dreptului la un proces echitabil, statutul magistraţilor îşi au sorgintea în soluţiile sale judecătoreşti, în numeroasele şi memorabilele luări de poziţie publică.
6. Iniţierea unei reale reforme în justiţie, transformările pozitive (atâtea câte sunt) ale sistemului judiciar se leagă în mod cert şi de eforturile sale.
Iar dincolo de profesionistul serios şi dedicat, pasionat am avut privilegiul, noi toţi, de a cunoaşte OMUL empatic, mărinimos, modest, sensibil, bun comunicator, plin de umor, înţelepciune şi dragoste pentru acei oameni pe care i-a pus mai presus de orice.
Odihniţi-Vă în pace, Domnule judecător Paul Florea!
Judecător Viorica Costiniu