ROMÂNIA BREAKING NEWS

(Jos hotarul de la Prut!) Mii de români basarabeni s-au adunat sub steaguri tricolore la Chișinău în PMAN și au cerut UNIREA cu Patria Mamă – ROMÂNIA!

(Jos hotarul de la Prut!) Mii de români basarabeni s-au adunat sub steaguri tricolore la Chișinău în PMAN și au cerut UNIREA cu Patria Mamă – ROMÂNIA!

Miile de români basarabeni participanți la manifestația din centrul Chișinăului pentru Unirea Republicii Moldova cu România au votat unanim un apel, prin care politicienilor din cele două țări li se cere să renunțe la interesele de partid, pentru a promova interesul național. Organizatorii sunt Platforma Unionistă Acțiunea 2012 , în colaborare cu Tinerii Moldovei și Blocul Unității Naționale. Ulterior aceștia au pornit în marș spre Calea Ieșilor.

Dreptul la autodeterminare este o prerogativă a întregului popor român, iar realizarea dreptului la integritate națională al românilor de pe ambele maluri ale Prutului este un drept care nu mai poate fi amânat, se arată în această declarație.

Prin acest apel, votanții le-au cerut tuturor factorilor de decizie din RM și România ca, mai presus de interesele de partid, să reiasă din interesul național. Parlamentele de la Chișinău și București au fost chemate să formeze grupuri de lucru comune. Politicienii de pe ambele maluri ale Prutului au fost chemați să abordeze subiectul unirii la nivel internațional.

„Să ne conjugăm eforturile ca în 2018 să întâmpinăm centenarul Unirii prin revenirea la sânul patriei mame – România”, declară participanții la manifestație.

La fel, și consiliul onorific al Blocului Unității Naționale, format din câteva zeci de organizații unioniste din RM a difuzat în PMAN un apel în care se arată:

„RM este o formațiune recunoscută ca stat, dar care nu garantează drepturile cetățenilor. Proiectul din ’91, RM ca stat, a eșuat. Avem o șansă de revenire rapidă în familia popoarelor europene. Este reunificarea democratică, pe cale pașnică, cu România. Este o șansă pe care clasa politică o refuză. De aceea noi, consiliul onorific, facem apel la cetățenii RM să susțină apelul Marii Adunări Naționale la Unire.

CHIȘINĂU – MAREA ADUNARE NAȚIONALĂ înregistrare privesc.eu

După încheierea acesteia, tinerii sunt chemați să pornească într-un marș, pe jos, spre Bucureșți. „Salvarea este peste Prut și noi mergem înspre ea”, declară organizatorii.

După ce au votat Unirea cu România, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, unioniștii au plecat pe jos, în Marșul lui Ștefan cel Mare, spre București.

De pe tribuna amplasată în Piața Marii Adunări Naționale au luat cuvântul diferite categorii sociale, de la reprezentanți ai mișcării de eliberare națională din 1990, la moldoveni plecați peste hotare sau reprezentanți ai minorităților naționale. Ca oaspeți de seamă au luat cuvântul doi parlamentari din Parlamentul de la București, care au salutat lucrările Marii Adunări Naționale și dorința legitimă a poporului nostru de a se reunifica, se arată într-un comunicat difuzat de mișcarea „Tinerii Moldovei”

Întreaga manifestație se desfășoară sub efigia lui Ștefan cel Mare.

„Ghidați de memoria și imaginea celui care a fost cel mai mare domnitor din toate timpurile, am pornit în marș spre București. Îi chemăm alături de noi pe toți cei din localitățile în care vom ajunge, pentru a ne face un viitor demn. Vrem ca să mergem pe jos și să cerem fraților de peste Prut să ne accepte Unirea. Domnule președinte Iohannis, primiți-ne acasă!”, a declarat Anatol Ursu, președintele Mișcării Civice Tinerii Moldovei, una din organizațiile organizatoare.

Marșul unioniștilor se va derula pe jos în următoarele zile, urmând traseul Strășeni-Lozova-Călărași-Cornești-Ungheni.

Trecerea Prutului se va face pe jos sâmbătă, 11 iulie, la ora 10:00 într-o refacere la scară mare a Podurilor de flori. Organizatorii invită toți doritorii să se alăture marșului sau să vină la Prut, toate acțiunile fiind autorizate și condițiile necesare fiind asigurare (transport, cazare, etc.). Este prima dată în istoria ultimilor ani când acțiunile în favoarea Unirii au un astfel de sprijin popular.

ALEXANDRU MORARU FILM: 5 IULIE 2015 MAREA ADUNARE NAȚIONALĂ (partea I)

ALEXANDRU MORARU FILM: 5 IULIE 2015 MAREA ADUNARE NAȚIONALĂ CERE UNIREA CU ROMÂNIA (partea 2)

TEXTUL APELULUI MARII ADUNĂRI NAȚIONALE DE LA CHIȘINĂU DIN 5 IULIE 2015:

„Noi, participanții la cea de-a patra Mare Adunare Națională, întruniți la Chișinău, astăzi, 5 iulie 2015,

LUÂND ÎN DEZBATERE situația politică, socială și economică actuală, precum și contextul internațional;

AVÂND ÎN VEDERE trecutul milenar al poporului nostru, unitatea de limbă, cultură și istorie a tuturor românilor;

REAFIRMÂNDU-NE ATAȘAMENTUL la valorile democratice și la adevărul istoric conținut în documentele Marilor Adunări Naționale din 27 august 1989, 16 decembrie 1990 și 27 august 1991, în Avizul privind aprecierea politico-juridică a Pactului Ribbentrop – Molotov, adoptat de Parlamentul Republicii Moldova la 23 iunie 1990 și în Declarația de la Chișinău a Conferinței Științifice Internaționale Pactul Ribbentrop – Molotov și consecințele sale din 28 iunie 1991;

CONSIDERÂND că adoptarea la 27 august 1991 a Declarației de Independență a Republicii Moldova față de U.R.S.S. și recunoașterea de către România a independenței Republicii Moldova a fost un pas necesar în contextul istoric de la fínele veacului trecut, pentru lichidarea consecințelor dezmembrării naționale de la 1940 și apropierea comunităților din cele două state;

FIIND CONVINȘI că integrarea României în Uniunea Europeană în 2007 are o importanță fundamentală pentru propășirea poporului român;

MENȚIONÂND că dreptul la autodeterminare e o prerogativă a întregii națiuni, a întregului popor;

DECLARĂM: realizarea dreptului la unitate națională al românilor de pe ambele maluri ale Prutului este un deziderat care nu mai poate fi amânat. Dezbinarea națională, așa cum s-a vădit în ultimele decenii, nu duce decât la risipirea mijloacelor materiale și a energiilor spirituale, provocând imense suferințe poporului nostru. Doar împreună putem făuri un viitor demn pentru cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului.

ÎNTRU REALIZAREA REUNIFICĂRII NAȚIONALE

facem apel către:

Toți factorii de decizie din România și Republica Moldova, ca, mai presus de ideologiile și interesele de partid, să promoveze solidaritatea națională și să contribuie la reunirea celor două maluri ale Prutului;

parlamentele și guvernele celor două state să constituie de urgență grupuri de lucru comune în vederea elaborării unor acte de fundamentare economică, legislativă și politică a Unirii;

Președintele României și Președintele Republicii Moldova, ministerele de externe de la Chișinău și București, să ia în discuție subiectul viitorului comun al celor două state în organismele internaționale din care fac parte Republica Moldova și România;

Parlamentul European, Consiliul European și Comisia Europeană, parlamentele și guvernele țărilor membre ale Uniunii Europene, să sprijine acțiunile de apropiere a celor două state românești.

Să ne conjugăm eforturile pentru a întâmpina în 2018 centenarul Marii Uniri printr-o revenire, de data aceasta definitivă, a Basarabiei la sânul Patriei-Mame, România.

VOTĂM în unanimitate, toți cei prezenți, refacerea unității naționale prin unirea Republicii Moldova cu România.

AȘA SĂ NE AJUTE DUMNEZEU!

Votat de participanții la cea de-a patra Mare Adunare Națională.

Chișinău, 5 iulie 2015″

Video – Mesaj extrem de emoționant al unui român basarabean, de chemare la Unirea cu România în PMAN Chișinău

Surse: agora.md, deschide.md, publika.mdinfoprut.ro prin romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: