ROMÂNIA BREAKING NEWS

Jocul cu securitatea națională a Republicii Moldova pune în pericol proprii cetățeni

Jocul cu securitatea națională a Republicii Moldova pune în pericol proprii cetățeni

Republica Moldova ramane fara strategie de securitatea nationala, dupa ce in aceasta saptamana presedintele socialist, Igor Dodon, a abrogat documentul elaborat in 2016, invocand motive geo-politice. Conform unui editorial Deutsche Welle, cu un conflict intern inghetat in regiunea transnistreana, dar si cu un vecin (Ucraina) aflat in razboi cu Federatia Rusa, in lipsa unei strategii de securitate nationala autoritatile moldovenesti pun in pericol propriii sai cetateni.

Preocupat de jocuri politice, Igor Dodon (foto dreapta) „arunca la gunoi” un document extrem de necesar, invocand ca strategia a fost elaborata de „vesnicii” inamici externi – NATO si Romania.

Din 2011 autoritatile moldovenesti incearca sa elaboreze o strategie nationala de securitate, care sa raspunda principalelor riscuri si pericole atat de ordin intern, cat si extern. Dupa cinci ani, in perioada mandatului fostului presedinte Nicolae Timofti, R. Moldova adopta o noua Strategie a Securitatii Nationale si a Planului de actiuni pentru implementarea acesteia. Documentul aprobat prevedea actiuni care aveau drept scop reducerea riscurilor si amenintarilor de ordin extern la adresa securitatii Republicii Moldova, dar si a celor de ordin intern.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: