ROMÂNIA BREAKING NEWS

JERTFA DIN SPATELE MONUMENTULUI

„Dulce et decorum est Pro Patria mori” – „Este dulce și frumos să mori pentru Patrie”

Inscripție de pe monumentul din Cimitirul eroilor români căzuți în Primul Război Mondial, de la Teiș-Târgoviște, județul Dâmbovița.

În contextul marcării Centenarului Primului Război Mondial, Ministerul Apărării Naționale desfășoară activități de îngrijire a mormintelor și operelor comemorative de război aflate în administrarea unor unități militare.

Cele 334 de morminte individuale și comune, din cadrul acestei necropole de război, odihnesc rămășițele a 360 eroi români cunoscuți și necunoscuți, decedați în perioada 1916-1917, în Lazaretul de la Târgoviște-Teiș.
De asemenea, în acest cimitir odihnesc și rămășițele pământești ale eroului maior Ioanid I. Alexandru, „căzut pe câmpul de onoare din Munții Tatra-Cehoslovacia, 04.03.1945.

Astfel, în cursul lunii iunie a fost demarat Proiectul de restaurare a Cimitirului eroilor români căzuți în Primul Război Mondial amplasat în cazarma Unității Militare 01402 Teiș-Târgoviște, județul Dâmbovița.

În cadrul cimitirului există două monumente comemorative: unul situat în centru având inscripționat textul „Glorie veșnică eroilor căzuți pentru apărarea gliei strămoșești și neatârnarea neamului românesc“ și unul amplasat lateral-dreapta având inscripția „1916-1918. Dulce et decorum est Pro Patria mori ( Este dulce și frumos să mori pentru patrie).“

Pentru o mai bună punere în valoare a Cimitirului Eroilor Români din Primul Război Mondial de la Teiș, Oficiul Național pentru Cultul Eroilor a pus la dispoziție, cu titlu gratuit, o Troiță maramureșeană, din lemn de stejar, model specific Primului Război Mondial, ce a fost deja montată în cadrul ansamblului comemorativ.

Cinste și onoare memoriei eroilor noștri căzuți la datorie pentru apărarea Patriei noastre eterne România!

Fotografie de arhivă, realizată de Cristian Surugiu, la ansamblul monumental Oarba de Mureș.

Sursa: M.Ap.N.