ROMÂNIA BREAKING NEWS

IURIE LEVCIC – un român din Cernăuți

La o întâlnire recentă, a noii conduceri a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, în frunte cu Doru Dinu Glăvan, cu jurnaliști ce trăiesc peste hotare, dar au rămas loiali Patriei Limbii Române, a avut o alocuțiune electrizantă, ce merita a fi auzită și în Parlamentul României, europeanul Iurie Levcic, care militează pentru menținerea tradițiilor românilor, din Bucovina de Nord, devenită parte a Ucrainei, după decesul URSS.

Iurie Levcic este un conațional care arde pentru o idee. Cea a exprimării libere în limba maternă.

Nu oricum. Ci în forme și la evenimente artistice unde generația următoare contează în ecuația menținerii demnității naționale.

La Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești Cernăuți este secondat, în ofensivele sale spirituale, de Gheorghe Stratulat, Natalia Andrieș, Mihaela Lupu, Sergiu Nicorici, Georgeta Niscoromni, Antonio Moisei, Elena Purici.

Numai că acolo, pe plaiul bucovinean și azi înstrăinat, tocmai din cauza lipsei de fonduri, pentru realizarea Festivalului Internațional „În grădina cu flori multe”, ediția a IX-a, s-a recurs la… soluția derulării acestuia în cadrul Zilelor Culturii Tradiționale Române, la Cernăuți, programate pentru 21-24 noiembrie 2013.

Până atunci, pariul lui Iurie Levcic cu viitorul imediat este organizarea Festivalului „VISE PRINTRE STELE”, un concurs internațional de interpretare vocală și instrumentală, ediția a VI-a, ce va avea loc la Cernăuți, între 18 și 20 octombrie 2013. V1 Un festival la care pot participa copii, juniori și tineri de la 6 până la 21 de ani, de orice etnie, inclusiv copii cu dezabilități. Competiția derulându-se pe trei categorii de vârstă: 1) 6 – 11 ani; 2) 12 – 16 ani; 3) 17 – 21 ani.

Perioada de înscriere încheindu-se la 5 octombrie. Fiecare dintre cele trei categorii de vârstă va beneficia de tradiționalele premii I,II și III, plus două mențiuni. Premii speciale?  Aici pot contribui parteneri media din România, organizații non-guvernamentale și sponsori loiali Patriei Limbii Române. Marele premiu STEAUA DE VIS se va acorda unui singur concurent. Dar acest festival va fi cu adevărat strălucitor dacă Iurie Levcic va simți sprijinul dezinteresat, dar generos, al conaționalilor din România, îndeosebi al celor capabili să acționeze adecvat, pentru a răsplăti, cu lauri meritați, pe cei care visează, cântă și iubesc în limba română.

Sursa: adev.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: