ROMÂNIA BREAKING NEWS

Iuliana Gorea Costin, va candida la alegerile parlamentare din Republica Moldova, pentru „REUNIREA cu ROMÂNIA și REÎNTREGIREA NAȚIONALĂ”

Iuliana Gorea Costin, va candida la alegerile parlamentare din Republica Moldova, pentru „REUNIREA cu ROMÂNIA și REÎNTREGIREA NAȚIONALĂ”

Soția fostului primar al Chisinaului, Nicolae Costin, Iuliana Gorea Costin, va candida la alegerile parlamentare din Republica Moldova pe lista PARTIDULUI UNITĂȚII NAȚIONALE/ PUN. Potrivit anunțului de pe pagina personală de facebook, doamna Costin își asumă în mod deschis condidatura pentru legislativul de la Chișinău cu scopul de a realiza „REUNIREA cu ROMÂNIA”.  În mod cu totul simbolic,  acceptul pentru  candidaturia propusă de PUN, fiind ziua  27 mai,  ziua în care la 1600 „Mihai Viteazul devine domn al Țării Românești, al Ardealului și a toată Țara Moldovei”.

”27 mai 1600 – zi istorică.
În această zi la 1600, Mihai Viteazul devine domn al Țării Românești, al Ardealului și a toată Țara Moldovei.
Idealul Unirii tuturor romanilor intr-o Țara întregită a fost împărtășit de-a lungul timpului de cei mai conștienți și consacrați acestui ideal, reprezentanți ai neamului nostru.
Cu toată responsabilitatea pentru jertfa înaintașilor nostri, Va informez respectuos : AM ACCEPTAT propunerea de a candida pe lista PARTIDULUI UNITĂȚII NAȚIONALE/ PUN pentru alegerile parlamentare din 11 Iulie 2021. REUNIREA cu ROMANIA, REÎNTREGIREA NAȚIONALA poate fi realizată prin accederea in Parlamentul de la Chisinau a Deputatilor care-și asuma aceasta sarcina. Cauza naționala nu se negociază, cauza naționala se susține necondiționat. Pentru o ȚARA REINTREGITA! Pentru o ȚARA RESPECTATA! ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU!”

Potrivit biografiei publicate pe wikipediaIuliana Gorea-Costin s-a născut la 28 noiembrie 1957, satul Cornești, raionul Ungheni) este un diplomat și om politic din Republica Moldova. A candidat la alegerile prezidențiale din Republica Moldova (1996).
A absolvit cursurile Facultății de Filologie din cadrul Universității de Stat din Chișinău (1982), apoi Facultatea de Drept a aceieași universități (1990). A urmat stagii de pregătire în Rusia (Sankt Petersburg), SUA (Sacramento-1992 și Orlando-1994), Franța (Nice-2000), Elveția (Geneva-2001).

A lucrat ca profesoară începând din 1975, inspector școlar în cadrul Ministerului Învățământului, apoi primar al satului Bahmut, raionul Călărași (1982–1986) și lector la Universitatea “Ion Creangă” (1989–1990). În anul 1990, pune bazele Liceului român-englez “Mircea Eliade” din Chișinău, fiind primul său director.

A fost căsătorită cu Nicolae Costin, fost primar general al municipiului Chișinău (1990-1994). A publicat, între anii 1990-1996, zeci de articole și interviuri pe teme legate de promovarea cauzei românismului și spiritului moralei creștine în Basarabia în ziarele Literatura și arta, Mesagerul, Femeia Moldovei, Glasul Națiunii, Țara, Astra, Luminătorul, Pro Vatra, Generația ș.a. A participat activ la grevele și manifestările studenților și pedagogilor pentru apărarea dreptului de a studia limba și istoria românilor (între anii 1993-1995).

După moartea suspectă a soțului ei, Iuliana Gorea-Costin a intrat în politică, căutând să promoveze ideile pe care le susținuse Nicolae Costin. A fost candidat independent la alegerile prezidențiale din Republica Moldova din 17 noiembrie 1996. În conformitate cu Legea nr. 833 din 16 mai 1996 privind alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova, art. 19, alineatul (2)[3], puteau candida la alegerile pentru funcția de președinte cetățenii Republicii Moldova care au colectat semnăturile a cel puțin 20 de mii de alegători din cel puțin 1/3 din raioane și municipii. A obținut 9.926 voturi (0,64% din voturile valabil exprimate), clasându-se pe locul VIII din cei nouă candidați

Din 27 februarie 1997 a îndeplinit funcția de reprezentant permanent al Republicii Moldova la Consiliul Europei, cu sediul la Strasbourg (Franța), apoi ambasador extraordinar și plenipotențiar în cadrul acestui organism internațional (1999–2005). În această perioadă, a contribuit la semnarea și ratificarea a 68 de Convenții Europene, a favorizat accesul cetățenilor moldoveni la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), inclusiv în cazul Ilașcu și cel al Mitropoliei Basarabiei, a purtat discuții esențiale care au dus la internaționalizarea dosarului transnistrean și la includerea Republicii Moldova în Pactul de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est.

A fost candidat independent la alegerile din 10 iulie 2005 pentru funcția de primar al municipiului Chișinău, obținând 7.699 voturi (4.95%) și plasându-se pe locul V între candidați.[5]

Este membru al Cercului de Prietenie Europeană și președinte fondator al Asociației Europene de Strategii Politice din Chișinău. Are gradul diplomatic de ambasador extraordinar și plenipotențiar. Vorbește limbile franceză, italiană și rusă.

Fostul soț, Nicolae Costin este considerat primul primar al municipiului Chișinău care a promovat mai multe reforme în dezvoltarea capitalei. La propunerea sa, străzile municipiului Chișinău au primit nume cu caracter național (Traian, Ștefan cel Mare, Milescu-Spătaru, Eminescu, Creangă, Mitropolitul Bănulescu-Bodoni, Străzile București, Calea Ieșilor etc.), provocând nemulțumirea unor organizații politice antiromânești care au cerut, în fiecare campanie electorală, revenirea la vechile nume sovietice ale străzilor Chișinăului.

Nicolae Costin a contribuit, împreună cu ministerele din Republica Moldova, la deschiderea liceelor român–englez „Mircea Eliade”, român–italian „Dante Alighieri”, român–francez „Gheorghe Asache” și român–german „Mihail Kogălniceanu”, precum și a bibliotecilor, inclusiv Biblioteca „Onisifor Ghibu”, la redeschiderea bisericilor, inclusiv a Catedralei din centrul Chișinăului, la restaurarea monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău. Au fost instalate și dezvelite busturile clasicilor limbii române pe Aleea Clasicilor din Grădina publică „Ștefan cel Mare”.

În perioada în care a fost primar, el a susținut reînvierea tradițiilor legate de sărbătorile creștine (Paștele, Crăciunul), instaurarea tradiției sărbătoririi Zilei Independenței Republicii Moldova și Limbii române. Tot el a fost artizanul reînființării, în spiritul tradiției naționale, a funcțiilor de prefect și primar, precum și al reintroducerii denumirilor de comună, județ etc. Nicolae Costin a avut ideea includerii satelor din împrejurimile Chișinăului în componența municipiului, pentru a echilibra componența demografică

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: