ROMÂNIA BREAKING NEWS

Italia spune NU „reformei Renzi”, de modificare a Constituției Italiei! Premierul Renzi a demisionat. Piețele financiare reacționează

Italia spune NU „reformei Renzi”, de modificare a Constituției Italiei! Premierul Renzi a demisionat. Piețele financiare reacționează
mateo_renzi

Mateo Renzi

Italienii au spus „NU” la referendumul de duminică privind reforma constituțională majoră propusă de premierul Matteo Renzi. Potrivit rezultatelor parțiale din peste jumătate dintre birourile de vot, peste 60% dintre italieni au votat „Nu” la referendum, relatează AFP. Dacă ar fi „trecut”, reforma propusă de Renzi urma să schimbe aproape o treime din conținutul Constituției Italiei, eliminând în practica actualul sistem bicameral, în care Camera Deputaților și Senatul au aceleași atribuții. Matteo Renzi și-a anunțat demisia, potrivit BBCNews. El și-a asumat răspunderea pentru acest vot și a spus, într-o conferință de presă, că tabăra NU trebuie să facă acum propuneri clare.

Premierul Matteo Renzi a argumentat înainte de referendum că o asemenea schimbare este necesară pentru a putea să-și ducă la capăt planul de relansare a economiei italiene. Renzi a a afirmat în mai multe rânduri că, dacă referendumul va fi respins, își va da demisia și se va retrage de pe scena politică. El și-a anunțat intenția de a demisiona din funcție în cursul zilei de luni. „Experiența Guvernului meu se încheie aici”, a afirmat Renzi, într-un discurs televizat, după aflarea primelor rezultate, relatează Reuters.

Opoziția italiană – președintele Forza Italia, Silvio Berlusconi și președintele Ligii Nordului, Matteo Salvini – a cerut demisia lui Renzi la scurt timp după anunțarea rezultatelor exit-poll-urilor.

Rezultatul nu reprezintă neapărat o surpriză, în condițiile în care ultimele sondaje dinaintea referendumului dau tabăra „Nu” în avantaj.

Eșecul referendumului italian poate fi interpretat și drept un nou protest al electoratului occidental împotriva sistemului politic tradițional, după votul pentru Brexit și victoria lui Donald Trump.

Ce importante modificări prevedea „reformă Renzi”, care ar fi modificat întregul sistem politic italian:

– Camera Deputaților, aleasă prin sufragiu universal, va avea putere legislativă deplină.
– Guvernul va avea nevoie doar de votul de încredere obținut în Camera Deputaților.
– Senatul va fi complet reformat: numărul și componența va fi radical modificată, depășind bicameralismul actual. Senatorii vor fi 100, în loc de 350 și nu vor fi aleși prin vot direct, ci va fi alcătuit din consilieri regionali și primari. Datorită cumulului de funcții, senatorii nu vor avea decât salariul de consilier sau primar.
– Parlamentul va fi obligat să discute propunerile legislative de inițiativa populară
– Numărul minim de semnături necesare pentru demararea unui Referendum abrogativ va fi mai scăzut
– Pentru alegerea indirectă a președintelui va crește cvorumul necesar validării.
– Este prevăzută eliminarea Consiliului Național al Economiei și Muncii (CNEL), un organism care, potrivit susținătorilor reformei, este inutil și costisitor.
– Vor fi abolite provinciile, diviziuni teritoriale intermediare, între orașe și regiuni.

Presa internațională scria, înaintea referendumului de duminică, că a treia cea mai mare economie din zona euro riscă să fie zguduită de un blocaj politic și de turbulențe economice majore, dacă alegătorii italieni votează împotriva reformelor constituționale și forțează demisia premierului Matteo Renzi, care rămâne un aliat cheie al Angelei Merkel și un lider dedicat proiectului european după Brexit.

Matteo Renzi a dus în ultimele zile cea mai grea luptă din întreaga sa carieră politică, în încercarea de a convinge publicul italian să voteze pentru reformele constituționale, atacate intens de populiștii de la Mișcarea „Cinci Stele”.

Modificarea Constituției redactată în 1947, la scurt timp după căderea regimului fascist al lui Benito Mussolini, era considerată extrem de controversată, iar dezbaterile aprinse au divizat în ultimele luni scena politică italiană. 

Italieni s-au temut că schimbările constituționale vor concentra mai multă putere politică în mâinile Guvernului, iar oponenții politici nu s-au sfiit să-l numească „dictator” pe Matteo Renzi. Actualul Guvern italian nu a reușit în luna aprilie,  să obțină majoritatea parlamentară de două treimi, necesară pentru că agendă reformelor constituționale să fie implementată fără referendum. Matteo Renzi a promis în mai multe rânduri că se va retrage de la conducerea Guvernului dacă alegătorii italieni resping reformele constituționale.

Pietele asiatice reactioneaza la referendumul din Italia: Moneda euro, la cel mai scazut nivel

Moneda euro inregistreaza luni dimineata cel mai scazut nivel din ultimele 20 de luni, pietele asiatice reactionand la rezultatele referendumului din Italia, unde reforma constitutionala majora propusa de premierul Matteo Renzi a fost respinsa. Pietele bursiere asiatice arata ingrijorare dupa referendumul din Italia, a treia economie a zonei euro, noteaza AFP. citeste integral aici.

Gabriel Negru – romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: