ROMÂNIA BREAKING NEWS

Istoricul Neagu Djuvara: Rusia va DISPARE în următorii 100 de ani. Statele Unite sunt PUTEREA DOMINANTĂ!

Istoricul Neagu Djuvara: Rusia va DISPARE în următorii 100 de ani. Statele Unite sunt PUTEREA DOMINANTĂ!

Reputatul istoric român Neagu Djuvara, unul dintre puținii încă în viașă care au trăit experiența primului război mondial, a acordat un interviu postului digi24 din România. Djuvara discută cu reporterul Ana Iorgu despre situația din Rusia și spune că nu este cazul să ne temen de Rusia, ca acum 200 de ani. Mai mult, Neagu Djuvara consideră că nu există pericolul unui conflict militar, și explică de ce.

Redăm mai jos pasajele semnificative din interviul integral.

A.I.: Dacă ar fi să nu facem predicții, doar să interpretăm evenimentele de astăzi. Poziția pe care o are Rusia acolo, reacția Occidentului la situația din Ucraina.

NEAGU DJUVARA: Părerea mea este că se exagerează. La noi în țară ne temem de rușica și cum am fi acum 200 de ani, știi? Dar lumea nu știe, fiindcă nu citește cărți de specialitate. Rusia este țara nu numai din Europa, dar din toată lumea occidentală care are cele mai puține nașteri. Are cea mai proastă demografie nu doar din Europa, ci din lume. Ceea ce înseamnă că, peste 100 de ani, așa am citit într-o carte, în imensitatea teritoriului rus, rușii nu vor mai reprezenta decât o zecime. Ei s-au dus ca pericol pentru noi, în orice caz. Pe de altă parte, lucrul de care se temeau cel mai mult sovieticii și rușii în general erau Statele Unite ale Americii, care, în cele din urmă, au fost cu adevărat stăpâne pe lume. Adică ceea ce vor să facă americanii se face, iar ceea ce vor să nu se facă, nu se face. Adică asta e părerea mea, că SUA sunt absolut dominatoare asupra Europei și lumii cum a fost, că trebuie să găsim întotdeauna comparație, acum 2.000 de ani, Imperiul Roman. Nu se întâmpla în lumea cunoscută de atunci decât ce voia să facă Roma. E clar. Așa e în momentul de față cu SUA.

A.I.: E legitim să ne temem acum de un eventual conflict mondial la granița noastră? Mulți spun asta.

NEAGU DJUVARA: Nu mai avem cu cine, pentru că americanii, adică SUA au devenit așa de dominante în lume, că nu se întâmplă nimic în lume fără să intervină SUA. A fost un conflict în fosta Iugoslavie. Se băteau croații cu sârbii, nu s-a putut ajunge la pace acolo decât intervenind SUA. Și-n două minute, cu bombele lor cu nu știu ce, pf, se face pace. SUA sunt acum ca, cum să spun, judecătorul pe toată planeta. Nu se mai poate întâmpla un mare război, pentru că există un jandarm al planetei care e SUA. Asta e părerea mea și sunt convins că e bună, e corectă.

Surse: deschide.mddigi24.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.