Pe data de 1 aprilie 1941 o coloană de oameni, întinsă pe aproape doi kilometri, a adunat românii din satele Bucovinei ocupate de Armata Roșie. În ciuda faptului că părăsirea gospodăriilor și căminelor a atras multă suferință, ei au dorit să treacă în România pentru a-și salva viețile și viitorul copiilor.
Dar în poiana de la Varnița, lângă Fântâna Albă, tineri, bătrâni, bărbați, femei și copii au fost mitraliați de trupele sovietice de ocupație. Nici astăzi nu se știe numărul exact al victimelor masacrului. A fost începutul represiunii sovietice în Bucovina de Nord și în Ținutul Herței.
În contextul Zilei Naționale de cinstire a memoriei românilor – victime ale masacrelor de la Fântâna Albă și alte zone, ale deportărilor, ale foametei și ale altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în Ținutul Herța, nordul Bucovinei și întreaga Basarabiei, marți 29 martie, la Clubul Țăranului Român, a avut loc o dezbatere și prezentare de prelegeri despre „Istoria unei zile negre a Neamului Românesc: Masacrul de la Fântâna Albă (1 Aprilie 1941), pe pământ românesc răpit de sovietici”. Evenimentul a fost organizat de către Institutul Frații Golescu pentru românii din străinătate, Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina, Clubul Țăranului Român și Acțiunea 2012.
Prelegerea a fost susținută de Flori BĂLĂNESCU, invitat special, cercetător științific la Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului. Au mai expus dr. Mihai NICOLAE (Institutul Frații Golescu), Ambasadorul R. Moldova la București – excelența sa Dl. Mihai GRIBINCEA, domnul Slimac – un bucovinean refugiat, Dacian DUMITRESCU – jurnalist independent, Dr.Robert STĂNCIUGEL – istoric, jurnalistul Adrian STURDZA. A prezentat și moderat, jurnalistul Dorian Theodor CLENCIU, membru al Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina și redactor șef la romaniabreakingnews.ro
Video: Dr. Mihai NICOLAE, despre Fântâna Albă dar și despre veștile frumoase de la Chișinău ( „Marșul Unionist” și „Constituirea Sfatului Țării 2”)
Video: cercetător Flori BĂLĂNESCU (Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului), despre istoriile și aspectele neștiute ale masacrului de la Fântâna Albă, dar și despre tragediile și masacrele dinainte și după momentul 1 aprilie 1941.
Video: Dorian Theodor CLENCIU, despre un moment cinic la Chișinău în 2013, referitor la canibalismul provacat de sovietici în Basarabia
*Momentul la care se face referire în înregistrarea video: 9 MAI – RUSESC LA CHIȘINĂU: „Moarte canibalilor romani!” / victoria lui Rogozin și comuniștii fascisti / Basarabia încotro? (RBN Press mai 2013)