ROMÂNIA BREAKING NEWS

Israel și Grecia. Test în secret cu sistemul antiaerian rusesc S-300

Israel și Grecia. Test în secret cu sistemul antiaerian rusesc S-300

Israelul a testat în secret un sistem de apărare antiaeriană S-300, de producție rusească, în cadrul unor exerciții comune cu Grecia

Israelul a testat în secret modalități de a face față unui sistem avansat de apărare antiaeriană, mobilizat de Rusia în Orientul Mijlociu, care ar putea limita capacitatea Israelului de a ataca Siria sau Iranul, au declarat surse militare și diplomatice pentru Reuters. Sursele au afirmat că un sistem rus de apărare antiaeriană S-300, vândut Ciprului în urmă cu 18 ani și staționat în prezent pe insula greacă Creta, a fost activat în timpul unor exerciții comune Grecia – Israel, în aprilie-mai anul acesta.

Activarea a permis avioanelor de luptă israeliene să testeze cum funcționează sistemul S-300, adunând date despre radarul său puternic și despre cum poate fi evitat.

O sursă din domeniul apărării a declarat pentru Reuters că Grecia a mai activat sistemul la cererea Statelor Unite, principalul aliat al Israelului, cel puțin o dată în ultimul an. Nu este clar deocamdată dacă Israelul a împărtășit informațiile astfel obținute cu aliații săi.

„O parte din manevre a implicat misiuni ale avioanelor israeliene împotriva sistemelor antiaeriene elene”, a declarat o sursă. Alte două surse au spus că printre sistemele activate s-a aflat și cel de tip S-300 din Creta.

Sursele au vorbit sub protecția anonimatului, iar armata turcă și cea israeliană au refuzat să confirme sau să infirme informațiile privind activarea sistemului din Creta în timpul exercițiilor din Mediterană de Est din aprilie-mai sau în exerciții similare desfășurate în 2012 și 2010.

Un oficial din Ministerul Apărării de la Atena a declarat, întrebat dacă sistemul a fost activ în timpul exercițiilor greco-israeliene, că: „În acest moment, S-300 nu este activ”. A adăugat că politica generală a Atenei este de a nu permite unei alte țări să testeze capacitățile sistemului.

Sistemul S-300, folosit inițial în perioada de vârf a Războiului Rece, în 1979, poate angaja avioane și rachete balistice multiple la o distanță de până la 300 km. Israelul este îngrijorat de planurile Rusiei de a furniza sisteme S-300 Iranului.

Israelul mai susține că Egiptul, cu care are încheiată o pace „rece”, a achiziționat o variantă a acestui sistem. În plus, israelienii sunt îngrijorați de anunțul făcut luna trecută de Moscova, potrivit căruia vă mobiliza sistemul S-300 sau pe cel mai avansat S-400 în Siria, după ce Turcia a doborât un bombardier rus la graniță.

Israelul a bombardat obiective din Siria ocazional și se teme să nu se intersecteze cu forțele ruse din această țară. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, s-a întâlnit cu președintele rus, Vladimir Putin, cel puțin de două ori în ultimele săptămâni, pentru a se coordona astfel încât să evite accidentele.

Sistemul S-300 din Creta a fost achiziționat de Cipru în 1997m declanșând un răspuns virulent din partea Turciei, adversarul său de câteva decenii. În urma presiunilor din partea Marii britanii și a NATO, președintele cipriot Glafcos Clerides a fost de acord să staționeze sistemul S-300 în Creta. Un schimb făcut în 2007 între armata cipriotă și cea greacă a transferat formal sistemul în minile Atenei.

Relațiile dintre Grecia și israel au cunoscut o înflorire după ce alianța odată puternică între Israel și Turcia s-a rupt în 2010.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: