ROMÂNIA BREAKING NEWS

Irina Vlah, noul bașcan al Găgăuziei, recomandă învățarea limbii române și dorește cooperarea cu UE

Irina Vlah, noul bașcan al Găgăuziei, recomandă învățarea limbii române și dorește cooperarea cu UE

Irina Vlah, învestită oficial în funcția de bașcan al Găgăuziei, după ce la finele lunii martie 2015 a fost aleasă de peste 50 la sută din locuitorii autonomiei, a precizat că este deschisă unei cooperări constructive atât cu Republica Moldova, cât și cu instituțiile europene. Proaspătul guvernator a declarat, de asemenea, că își dorește ca toți locuitorii să învețe limba română.

Prima întâlnire oficială între președintele Parlamentului de la Chișinău – Andrian Candu și noul guvernator (bașcanul) Găgăuziei – Irina Vlah a fost una constructivă, la finele cărei Candu a declarat că Republica Moldova este deschisă pentru o mai bună colaborare cu Autonomia Găgăuză, astfel încât locuitorii regiunii să beneficieze de toate avantajele apropierii Moldovei de Uniunea Europeană.

Președintele Parlamentului de la Chișinău a mai precizat că va fi creat un grup de lucru care va avea rolul de a consolida relațiile dintre Chișinău și Comrat.

Irina_Vlah„Vom avea toată deschiderea pentru conducerea Găgăuziei în așa fel încât să avem o colaborare cât mai productivă. Sunt idei foarte multe, care ar putea duce la o accelerare a dezvoltării regiunii. Deja am avut și unele discuții cu colegii delegației UE și Consiliului Europei, care la fel se vor implica în mai multe proiecte astfel încât să simtă cu adevărat și populația Găgăuziei, ca și acea a Rep. Moldova ce înseamnă procesul de apropiere de UE”, a declarat președintele Legislativului, citat de PUBLIKA:MD.

Vlah a menționat, potrivit PUBLIKA:MD, că este necesar să fie create toate condițiile pentru ca locuitorii autonomiei să învețe limba română: „Este foarte important ca pentru poporul din regiune să fie create toate condițiile pentru studierea limbii de stat. Noi locuim în Rep. Moldova și vrem să participăm la toate procesele care au loc în țară. Domnul Candu a susținut ideea mea în privința creării unei comisii speciale pentru armonizarea legislației naționale și a celei locale”, a menționat Irina Vlah, citată de PUBLIKA.MD.

Învestirea bașcanului

Irina Vlah a depus jurământul în limba găgăuză și a declarat: „Vreau să vă asigur că în activitatea mea mă voi baza pe Constituție. Voi fi bașcan pentru toți. Nu voi intra în vreun partid. Voi fi un bașcan independent. Voi lupta pentru interesele UTA Găgăuzia. Voi fi garantul păcii și liniștii„. Prezent la ceremonie prim-ministrul Chiril Gaburici i-a spus noului guvernator: „Pe umerii dumneavoastră s-a prabușit o responsabilitate enormă. Partea social-culturală este un moment și mai important. Iar Guvernul va face totul pentru a menține această cultură importantă„.

Surse: jurnalromanesc.ro, publika.md prin romanibreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: