ROMÂNIA BREAKING NEWS

Iohannis: În viitorul mai îndepărtat o unire cu Basarabia este posibilă. În loc să ajutăm Republica Moldova, instituțiile, partidele, am ajutat persoane din Moldova. Mișcările unioniste au îndepărtat cetățenii moldovenii de România

Iohannis: În viitorul mai îndepărtat o unire cu Basarabia este posibilă.  În loc să ajutăm Republica Moldova, instituțiile, partidele, am ajutat persoane din Moldova. Mișcările unioniste au îndepărtat cetățenii moldovenii de România

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că o unire cu Republica Moldova este posibilă, dar nu în viitorul apropiat. ”O unire cu Basarabia este posibilă, dar în același timp nu cred că este posibilă în viitorul apropiat”, a spus șeful statului, la dezbaterea „Politica: De la teorie la practică”, organizată la BCU.

El a subliniat că trebuie îndeplinite trei condiții pentru realizarea unirii cu Republica Moldova.

„Să-și dorească românii, să-și dorească oamenii din Moldova așa ceva, nici România, nici Republica Moldova nu trebuie să mai aibă dispute pe propriul teritoriu care sunt sub jurisdicție internațională”, a arătat Iohannis.

Șeful statului a precizat că dacă aceste condiții sunt îndeplinite „este foarte posibil ca un astfel de proces să înceapă și să fie urmat de succes”.

„Fără condițiile minimale, rămâne un deziderat frumos și nu un proiect politic”, a completat Iohannis.

Mișcările unioniste au îndepărtat moldovenii de România.

„Au fost nenumărate mișcări, eu le-am numit cvasi-unioniste, care au clamat că vor să ajute unificarea, dar în realitate vedem acum, la alegeri, că multe din ele și multe acțiuni nu au făcut decât să îndepărteze moldovenii de România, nu au făcut decât să-i enerveze pe moldoveni. Aici trebuie să vedem și partea economică, a spus-o un politician moldovean într-o discuție pe care am avut-o, datorită politicii de asociere cu UE și situației economice se întâmplă ca mulți moldoveni care au lucrat în zona Rusiei să ajungă acasă devenind șomeri. Ei ajung acasă și așteaptă să găsească un loc de muncă, să găsească oportunități, or noi aici am contribuit foarte, foarte puțin”, a adăugat șeful statului.

El a precizat că la nivel de stat România în loc să ajute Republica Moldova, instituțiile, partidele, a ajutat persoane din Moldova

„Am analizat împreună cu ceitâmplat în relația dintre România și Moldova din ’90 încoace, care se pricep ce s-a făcut bine, ce s-a făcut rău. Am ajuns la concluzia că intervenția noastră în Moldova a fost cel puțin ineficientă, ca să nu folosesc alte cuvinte, că iar sar unii politicieni în sus că nu le apreciez munca. (…) De foarte multe ori, în loc să ajutăm Republica Moldova, instituțiile, partidele, am ajutat persoane din Moldova, iar acele persoane câteodată au avut rezultate bune, dar uneori au dus anumite proiecte politice în derizoriu. Am ajuns la concluzia că trebuie să schimbăm lucrurile. Este greșit să ajutăm anumite persoane și este important să ajutăm organizații, instituții. Nu face sens să ajutăm o anumită persoană sau un grup pentru a obține ceva ce poate pentru moldoveni nu e relevant, dar pentru noi e”, a mai afirmat președintele Iohannis.

romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: