ROMÂNIA BREAKING NEWS

Iohannis a obtinut directorul SIE! Liviu Dragnea si PSD au cedat spionajul extern. Cine va fi șeful spionajului extern?

Iohannis a obtinut directorul SIE! Liviu Dragnea si PSD au cedat spionajul extern. Cine va fi șeful spionajului extern?

Iohannis a obtinut directorul SIE! Liviu Dragnea si PSD au cedat spionajul extern. Cine este in carti la Cotroceni (surse). Presedintele Klaus Iohannis va numi directorul Serviciului de Informatii Externe (SIE), la schimb cu preluarea de catre PSD a conducerilor ambelor comisii parlamentare de control ale SRI si SIE, anunta Evz,  Unul dintre numele cu cele mari sanse sa devina director al SIE este deputatul PNL Cezar PredaCezar Preda este in prezent membru in comisia SRI. De asemenea, Cezar Preda <strong>a condus&nbsp;comisia parlamentara de control a SIE in 2007-2008. Potrivit surselor EVZ, intelegerea PSD-Iohannis a avut loc inainte de numirea sefului comisiei parlamentare de control a SIE, Mihai Weber (PSD). Trocul a fost urmatorul: PSD preia conducerea comisiilor de control ale SRI si SIE, iar presedintele Klaus Iohannis poate nominaliza un nou director SIE tot de la opozitie, asa cum a numit la sefia SRI.

Cezar Preda despre speculatiile privind numirea sa la sefia Serviciului de Informatii Externe: Nu a avut loc nicio discutie si nu asa se face numirea la SIE

Vicepresedintele PNL Cezar Preda a declarat sambata ca nu a existat nicio discutie cu privire la numirea sa la sefia Serviciului de Informatii Externe, insa a punctat ca orice om ar fi onorat de o asemenea functie, transmite Agerpres.

„Eu am fost de multe ori pe stiri si ministru si viceprim-ministru. Nu pot sa confirm nimic, pentru ca nu a avut loc nicio discutie si nu asa se face numirea la SIE. (…) Orice om este onorat, care are expertiza, pentru o asemenea functie, dar chestiunile acestea sunt la nivel de sef de stat, la nivel de securitate nationala. Nu sunt eu in masura sa apreciez cum va face dl presedinte nominalizarea, dar este o onoare pentru oricine”, a declarat Preda, la Parlament.

In opinia sa, supozitia ca va prelua sefia SIE ar fi pornit, probabil, de la cutuma privind conducerile SIE si SRI.

„Domnul Dragnea a incalcat intr-adevar (…) Regulamentul de functionare a Camerei Deputatilor si Senatului, care spune ca castigatorul ia Comisia SRI, al doilea partid ia Comisia SIE, iar la vicepresedinti invers. Dl Dragnea, justificand faptul ca nu a dorit sa dea un drept PNL, l-a introdus si pe dl presedinte in aceasta ecuatie, ceea ce nu a fost corect. (…) In general, lucrurile acestea se transeaza in afara Parlamentului si este pur si simplu un raport intre presedinte si sefii de servicii, iar Parlamentul, daca respectivul nominalizat are expertiza, il valideaza, daca nu, nu. Nu se face troc. Este prima oara cand aud ca se face troc cu asa ceva. Dl Dragnea trebuie sa inteleaga ca lucrurile acestea – cele doua numiri – sunt peste intelegerile si compromisurile care se fac de obicei si cred ca de aici au plecat aceste chestiuni”, a afirmat Cezar Preda.

Liberalul a subliniat ca presedintele Klaus Iohannis decide numirea sefului SIE.

„Eu nu cred ca poate fi dus in ecuatia de membru de partid, dl presedinte decide. Poate sa fie din interiorul PNL, un om cu expertiza mare, poate sa fie din afara PNL”, a aratat Preda.

Redacția România Breaking News – RBN Press amintește ca anterior presa scria că Dragnea s-ar fi înțeles cu Iohannis pentru directorul SIE (surse) Președintele, Liviu Dragnea, s-ar fi înțeles cu șeful statului pentru numirea unui nou director al Serviciului de Informații Externe, potrivit unor surse citate de evz.ro.

Potrivit sursei citate, PSD și-ar fi dat acordul pentru numirea unui șef la SIE din partea opoziției, după ce social-demorații au preluat funcțiile de președinți atât la Comisia de control a activității SRI (Adrian Țuțuianu), cât și la Comisia de control a activității SIE (Mihai Weber).

Numele vehiculat pentru conducerea SIE ar fi cel al deputatului PNL Cezar Preda. Social-democrații ar fi cerut doar ca viitorul director al SIE să nu fie o persoană care să se fi manifestat vehement împotriva PSD în ultima perioadă, mai notează evz.ro.

Funcția de director al SIE este vacantă din septembrie 2016, după ce Mihai Răzvan Ungureanu și-a dat demisia.

Deocamdată, reprezentanții PSD și ai Administrației Prezidențiale nu au confirmat o asemenea înțelegere.

Gabriel Negru / București /RBN Press – 04.03.2017

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: