ROMÂNIA BREAKING NEWS

Între Maramureș (România) și Transcarpatia (Ucraina), va fi semnat un acord de parteneriat în domeniul educației de care vor beneficia românii de pe ambele maluri ale Tisei

Între Maramureș (România) și Transcarpatia (Ucraina), va fi semnat un acord de parteneriat în domeniul educației de care vor beneficia românii de pe ambele maluri ale Tisei

În cea de-a zecea zi a lunii noiembrie la Liceul cu predarea în limba română din localitatea Slatina, regiunea Transcarpatia a avut loc o întâlnire între oficialitățile ucrainene și române, cu scopul de a discuta frumoasa intenție a ambelor părți de a semna un acord de parteneriat transmite bucpres.eu citat de romanibreakingnews.ro

La această întâlnire a fost prezentă și Excelența Sa, doamna Eleonora Moldovan, Consul General al României la Cernăuți, care potrivit informației plasate pe pagina sa de Facebook, dumneaei a discutat cu prefectul de Maramureș, dl. Anton Rohian, inspectorul general școlar, dna Ana Moldovan și Ana Sopcova, director al Departamentului pentru Învățământ și Educație din cadrul Administrației Regionale de Stat din Transcarpatia, despre semnarea unui acord de parteneriat între Inspectoratul Școlar Județean Maramureș și Departamentul Regional de Învățământ Transcarpatia, care ar aduce noi posibiltăți de dialog bilateral pentru școlile din județul Maramureș și din regiunea Transcarpatia.

La întâlnirea respectivă a participat, de asemenea, Petru Vlasin, primarul comunei Vadu Izei, precum și alți invitați, inclusiv din zona economică. Întâlnirile au avut loc la Primăria localității Slatina, unde delegații au fost primiți de primarul Gheorghe Uhali, și la Școala de cultură generală de gradul 1-3 nr. 2 cu limba română de predare, unde gazdă a fost directorul Mihai Opriș.

“Întâlnirea noastră de astăzi are două componente”, i-a spus prefectul Anton Rohian inspectorului general Ana Sopcova. “Una este să vă cunoaștem, să cunoașteți inspectorul general de Maramureș și, în al doilea rând, este o intenție a noastră, împreună cu consulatul de la Cernăuți, să avem o discuție despre copiii ucraineni de etnie română, despre nevoile școlii. Am dori să avem o colaborare între cele două inspectorate. Am avut o discuție cu guvernatorul Ghennadi Moskal, este un protocol semnat acum două săptămâni la Serbările bunei vecinătăți între cele două regiuni și care stipulează colaborări la nivel educațional, cultural și investițional între două regiuni. Prezența mea aici, în Transcarpatia, este legată de un proiect major: podul de la Biserica Albă la Sighet. Astea sunt intențiile noastre de prietenie si de sinceritate”, a spus prefectul Anton Rohian.

Consulul Eleonora Moldovan a declarat: “Partea ucraineană este pregatită să semneze un parteneriat, dar aici există chestiuni strict diplomatice, formalități pe care trebuie să le parcurgem împreună, prin notificările și avizele necesare semnării acestui acord. Sunt, practic, niște semnale politico-diplomatice pentru toate școlile și directorii școlilor de o parte și alta a frontierei, pentru că noi baza juridică o avem, avem acest acord de colaborare între două unități administrative teritoriale, Maramureș și Transcarpatia. Sunt și parteneriate semnate la nivelul primăriilor, unde problema școlilor este menționată în formă clară. Eu mă bucur că noi, ca oameni ai timpului, reprezentând generația noastră si guvernele noastre, am reușit să stabilim toate aceste coordonate și toate aceste formalități pentru parcursul nostru și ne-am făcut datoria, consider, destul de bine. Mai ales acum, după Revoluția Demnității, cum este numit Maidanul de la Kiev din noiembrie 2013, capătă o altă conotație. Deschiderea autorităților este una foarte bună și poporul ucrainean și statul ucrainean au nevoie de sprijinul nostru”.

Inspectorul general Ana Moldovan a transmis, cu aceeași ocazie: “Suntem animate de aceleași dorințe, de a face ca Tisa să nu fie doar un element care desparte două țări, ci care apropie și unește cele două țări. Vă asigur că inițiativa domnului prefect de Maramureș am primit-o cu deosebită căldură și cu sperantă, pentru că avem în acest caz posibilitatea, în contextul larg al tratatelor de colaborare transfrontalieră, să identificăm în domeniul educației ceea ne unește, ceea ce ne poate apropia. În Maramureș avem grijă de minoritatea ucraineană și ne preocupă în mod deosebit. La fel, și minoritatea română din Ucraina. Credem că suntem într-o perioadă a globalizării în care trebuie sa ne și deschidem, dar să avem grijă și de comunitățile noastre mici. Parcurgând pașii legali necesari, sunt convinsă că vom finaliza acest parteneriat cu acțiuni concrete foarte bune”.
La întâlnire s-au discutat și chestiuni concrete care privesc organizarea învățământului ucrainean și românesc, precum și necesitățile elevilor români din Transcarpatia și ale elevilor de etnie ucraineană din Maramureș. Discuțiile la nivel de specialiști vor continua, urmând a fi semnat un protocol de colaborare între cele două părți.
Prefectul Anton Rohian, alături de delegațiile oficiale, a vizitat o sală de clasă și o grădiniță românească din Slatina, interesându-se asupra nevoilor elevilor și preșcolarilor. După discuții, delegațiile s-au deplasat la Biserica din Slatina (preot, Dorin Bilețchi), unde a fost refacută și acoperită cu sticlă, la inițiativa prefectului Anton Rohian, piatra comemorativă în memoria lui Michail Pavel de Peteritye, episcop diecesan Greco-catolic de Oradea, născut în comuna Recea și care a trecut la cele veșnice la Slatina, în 1902, informează radio Sighet

Această frumoasă întâlnire a constituit un prilej de a impărtăși experiențe, opinii, informații, proceduri, necesare semnării actului de parteneriat între instituțiile menționate mai sus din Ucraina și România, a mai scris pe pagina sa de Facebook, doamna Consul General Eleonora Moldovan.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: