ROMÂNIA BREAKING NEWS

Colaborare ANPDCA şi World Vision România: Modele de intervenţie şi abordare integrată în comunitate privind protecţia copilului

Colaborare ANPDCA şi World Vision România:  Modele de intervenţie şi abordare integrată în comunitate privind protecţia copilului

București, 29 septembrie 2017 – În perioada 25-28 septembrie a.c. au avut loc două întâlniri de lucru la Vaslui şi Craiova, care au reunit peste 80 de reprezentanţi ai instituţiilor judeţene şi locale de protecţie a copilului din 24 de județe din regiunile Nord Est, Sud-Est, Sud şi Sud-Vest. Întâlnirile au fost organizate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie în parteneriat cu Fundația World Vision România.
Organizatorii şi-au propus să evalueze, alături de profesioniştii din sistemul de protecţie a copilului, care sunt soluţiile cele mai potrivite pentru a veni în sprijinul copiilor, pentru a putea continua procesul de modernizare a sistemului. În cadrul întâlnirilor, ANPDCA, Fundaţia World Vision România şi UNICEF au prezentat modele de intervenţie şi abordare integrată în comunitate, provocări dar şi posibile soluţii cu privire la protecţia copilului separat temporar sau definitiv de familie, victimă a oricărei forme de violenţă, precum şi provocările actuale de la nivel judeţean şi la nivelul Serviciilor Publice de Asistenţă Socială locale.
„Numai împreună, instituții de la nivel local, județean și central și organizații nonguvernamentale putem face ca viața copiilor noștri să fie mai bună. Existența politicilor publice, fără asumarea și aplicarea lor de către serviciile publice de asistență socială de la nivel local și județean, nu este suficientă pentru a avea garantat succesul în ceea ce privește bunăstarea copiilor.”, a declarat doamna Gabriela Coman, Președinte ANPDCA.

„Suntem onoraţi ca, în contextul în care violenţa împotriva copilului continuă să reprezinte o problemă naţională, care necesită implicarea permanentă a reprezentanţilor autorităţilor locale, Fundaţia World Vision România, în calitate de partener al ANPDCA, a putut contribui la organizarea acestor dezbateri regionale prin care ne dorim să identificăm împreună cele mai bune soluţii de eficientizare a activităţii din domeniul protecţiei copilului la nivel central, judeţean sau local.”, a afirmat Daniela Buzducea, Director Executiv al Fundaţiei World Vision România

În ultimii 25 de ani, România a făcut progrese în privinţa reducerii numărului de copii separaţi de familiile lor, aflaţi în sistemul de protecţie specială. Cu toate acestea, prea mulți copii ajung anual în centre de plasament, sunt separaţi de părinţii lor sau sunt victime ale abuzului, neglijării şi violenţei. Închiderea centrelor de plasament până în anul 2020 este o măsură prioritară a Strategiei naționale pentru protecția și promovarea drepturilor copilului pentru perioada 2014-2020, asumată prin actualul Program de Guvernare, iar reușita ei poate fi asigurată numai prin reducerea numărului de intrări în sistem.

Potrivit studiului realizat de Banca Mondiala, Romania, “Copiii din sistemul de protecţie a copilului”, realizat în 2016 (disponibil pe site-ul ANPDCA: www.copii.ro), principala cauză a instituţionalizării copiilor este sărăcia, urmată, într-un număr tot mai mare de cazuri de abuz, neglijare sau violenţă.

Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție
Constituită în baza prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 299/2014 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, ANPDCA funcţionează ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Muncii şi Justiției Sociale. Misiunea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) este de a monitoriza respectarea drepturilor tuturor copiilor şi de a lua toate măsurile pentru a contribui la crearea unei societăţi demne pentru copii, implicând în acest proces autorităţile administraţiei publice locale şi centrale, societatea civilă, părinţii şi copiii.

World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. World Vision România este o fundație creştină care desfăşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy, punând în centrul activităţii sale bunăstarea copilului. Fundația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Inspirată de valorile creştine, fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen. În 27 de ani de prezenţă în România, fundaţia a ajutat peste 500.000 de copii şi adulţi, în 400 de comunităţi din 8 judeţe. Mai multe detalii despre fundație: www.worldvision.ro, www.facebook.com/WorldVisionRomania

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: