ROMÂNIA BREAKING NEWS

Integrarea europeană a Republicii Moldova, orientare strategică ce se vrea introdusă în Constituție. Ce spune opoziția?

Integrarea europeană a Republicii Moldova, orientare strategică ce se vrea introdusă în Constituție. Ce spune opoziția?

Parlamentul a instituit un grup de lucru care urmează să elaboreze un proiect de modificare a Constituţiei privind vectorul extern al Republicii Moldova. Noua prevedere din Legea Supremă urmează să stipuleze că orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană.

Grupul de lucru va prezenta, în termen de 45 de zile, Parlamentului proiectul de lege cu privire la completarea şi modificarea Constituţiei. Din grupul de lucru vor face parte Sergiu Sîrbu, Raisa Apolschi, Eugen Carpov şi Mihaela Spătaru. PL, PLDM, PSRM şi PCRM au refuzat să delege un reprezentant. potrivit Legeii Supreme, Parlamentul este în drept să adopte o lege cu privire la modificarea Constituţiei după cel puţin 6 luni de la data prezentării iniţiativei corespunzătoare, iar Legea se adoptă cu votul a două treimi din deputaţi.

Opoziţia a acuzat că subiectul care a provocat dezbateri în plenul Parlamentului, este un instrument de joc geopolitic şi praf în ochii cetăţenilor.

Ce au spus deputații care s-au înscris la cuvânt:

-deputatul PLDM, Iurie Ţap:

„Am putea fi învinuiţi de cetăţeni de făţărnicie, am putea fi numiţi ipocriţi. Chiar şi eu am fost în coaliţie. Toate partidele au fost prezente, au condus ministere-cheie şi nu ne-a reuşit să facem. Cetăţenii aşteaptă de la noi nu să modificăm Constituţia. Avem nevoie de a schimba starea de lucruri de aici, avem nevoie de o luptă reală cu corupţia, de locuri de muncă. Cel mai bun argument pentru cetăţeni ar fi să asigurăm această modernizare a ţării. Tare mi-e teamă că unele forţe politice vor folosi acest instrument de joc geopolitic pentru a-şi acoperi interesele”.

– deputatul PPE, Valeriu Ghileţchi:

„Prin această propunere nu ar trebui să ne fie frică să discutăm, este un subiect care ţine de viitorul RM. Să-i asigurăm pe cetăţeni că prin această  modificare dorim binele cetăţenilor noştri”

– liderul PL, Mihai Ghimpu:

„Cetăţenii au înţeles că datorită banilor UE avem unele lucruri făcute. În declaraţia de Independenţă este clar stipulat viitorul RM, unde e scris că suntem români şi vorbim limba română. Declaraţia de Independenţă prevalează asupra Constituţiei. Alta e problema, de ce venim cu această modificare în Constituţie? După cene-au ajutat să ieşim din mocirla comunistă, liberal-democraţii şi socialiştii au băgat mâna la BEM. Miliardul de la europeni l-au furat. Cetăţenii se întreabă ce fel de Europă? Plus propaganda rusească. Aici este buba, din cauza propagandei ruseşti cetăţenii cred că buba e în Europa. Acordurile internaţionale prevalează asupra Constituţiei. Avem Acordul de Asociere, de ce ne mai trebuie această modificare în Constituţie”

 

– democratul Marian Lupu:

„Discutăm doar despre instituirea unui grup de lucru care va munci asupra proiectului. Putem face multă demagogie la acest subiect. Poziţia PD este că vedem RM ca stat independent cu perspectivă europeană. Sub nicio formă nu putem concepe un alt statut pentru RM, mai ales de vreo unire cu cineva”

liderul PCRM, Vladimir Voronin:

„Termenul „integrare europeană” nu are caracter juridic. E vorba de efecte social-politice. Ceea ce vreţi să faceţi se numeşte analfabetism juridic. Nu am fost niciodată împotriva modernizării Republicii Moldovei după standardele europene, dar ce are aici Constituţia?”

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: