ROMÂNIA BREAKING NEWS

Întâlniri bilaterale ale ministrului apărării naționale, în a doua zi a reuniunii informale a miniștrilor apărării din statele membre ale UE

Joi, 31 ianuarie 2019, în cea de a doua zi a reuniunii informale a miniștrilor apărării din statele membre ale UE, care a avut loc la Palatul Parlamentului din București, ministrul apărării naționale, Gabriel Leș, a avut o serie de întâlniri bilaterale cu miniștrii apărării din Italia, Franța și Grecia.

Discuțiile cu omologul italian, Elisabetta Trenta, au fost axate pe identificarea direcțiilor de dezvoltare a cooperării bilaterale, în cadrul Parteneriatului Strategic dintre cele două țări, cât și în cadrul Uniunii Europene și al Alianței Nord-Atlantice.

Ministrul Leș a exprimat aprecierea pentru contribuția Italiei la implementarea măsurilor de reasigurare a flancului estic, în cadrul tFP, prin asumarea de funcții de stat major în cadrul Comandamentului Brigăzii Multinaționale, și a reiterat interesul țării noastre de a găzdui o capabilitate de comandă și control terestră, de nivel corp de armată (Corpul Multinațional Sud-Est – MNC-SE).

Ministrul italian a mulțumit părții române pentru contribuția consistentă a personalului care încadrează funcții în structuri aliate găzduite de Italia, precum și pentru cooperarea excelentă în operațiunile aliate din Afganistan, Balcanii de Vest și Irak.

Seria întâlnirilor a continuat cu întrevederea dintre ministrul Leș și ministrul apărării din Franța, Florence Parly, prilej pentru cei doi miniștri de a aborda subiecte referitoare la dezvoltarea cooperării bilaterale în domeniul apărării și la prioritățile de pe agenda UE și NATO.

În contextul preluării de către România a președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene (CUE), cei doi oficiali au analizat principalele provocări cu care se confruntă Uniunea, dar și subiecte prioritare pentru ambele state în vederea avansării proiectului european în domeniul apărării.

Cei doi oficiali au accentuat interesul comun privind consolidarea proiectelor de cooperare în cadrul UE, în special a celor ce vizează Politica de Securitate și Apărare Comună, și a inițiativelor precum PESCO (Cooperare structurată permanentă), EDF (Fondul european de apărare) și CARD (Procesul de revizuire coordonată anuală a apărării). În ceea ce privește CARD, România va organiza, pe timpul exercitării mandatului la președinția CUE, în primul semestru al anului 2019, în colaborare cu Agenția Europeană de Apărare, un atelier de lucru dedicat dezvoltării metodologiei acestei inițiative menite să sprijine statele membre în furnizarea capabilităților critice.

Tot în cursul acestei zile, ministrul apărării naționale l-a întâlnit pe ministrul elen al apărării, Evangelos Apostolakis, alături de care au fost abordate subiecte referitoare la programele de modernizare și înzestrare ale celor două forțe armate și evaluate posibilitățile de intensificare a cooperării dintre cele două state pe palierul apărării.

În context, ministrul Leș a apreciat că noul acord de cooperare în domeniul apărării, semnat în anul 2018, a reprezentat un pas înainte în ceea ce privește dezvoltarea relațiilor dintre cele două țări și a oferit noi orizonturi în ceea ce privește cooperarea în domenii precum cel naval, de apărare cibernetică sau al mobilității militare.

De asemenea, ministrul român a lansat invitația omologului elen de a participa la conferința cu tema „Black Sea and Balkans Security Forum 2019”, care va fi organizată în luna iunie 2019, la București.

 

The post Întâlniri bilaterale ale ministrului apărării naționale, în a doua zi a reuniunii informale a miniștrilor apărării din statele membre ale UE appeared first on Președinția României la Consiliul Uniunii Europene.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: