ROMÂNIA BREAKING NEWS

Întâlnirea ministrului Natalia-Elena Intotero cu românii din Auckland și Wellington


Cea mai îndepărtată comunitate românească de pe meridianele lumii, cea din Noua Zeelandă, a primit vizita ministrului pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, în cadrul unei serii de întrevederi desfășurate la Auckland și Wellington.

Caracterizată drept o comunitate nu foarte numeroasă, dar cu un potențial uriaș, aceasta a reușit să dovedească prin proiectele și acțiunile susținute dragostea față de valorile identitare, culturale și lingvistice ale poporului român. La sediul asociației “Doina” din Auckland, ministrul Natalia-Elena Intotero a discutat cu românii prezenți la întâlnire despre proiecte și inițiative pentru menținerea și conservarea identității culturale, educaționale în vederea conturării limbii române și a comunităților din afara granițelor țării.

Participanților le-au fost prezentate proiectele demarate de MRP, principalele linii de finanțare precum și detalii despre acordarea finanțărilor, programele Start-Up Nation și Diaspora Start-Up. Totodată s-a pus accentul și pe modalitățile de aplicabilitate practică a limbii române în societatea locală din Noua Zeelandă și Australia.

Ministrul s-a alăturat românilor din Auckland și la slujba de duminică de la biserica ortodoxă „Sfântul Ignatie Teoforul”, oficiată de părintele Mircea Mihai.

După încheierea serviciului divin, Natalia-Elena Intotero a discutat cu românii prezenți, tratând teme diverse, pornind de la dorința comunității de a se dezvolta și până la punerea în aplicare a unui număr de proiecte, inițiative necesare menținerii identității culturale, lingvistice dar și a posibilității de obținere a unor surse de finanțare nerambursabile pentru românii care doresc să-și lanseze un proiect și care îndeplinesc criteriile de eligibilitate și pot aplica prin completarea unei cereri de finanțare.

Vizita în Noua Zeelandă a inclus și întâlniri cu românii din Wellington, precum și cu reprezentanți ai autorităților locale. Întrevederea cu reprezentanții comunității a avut loc la Biserica Sfânta Maria din Wellington, cu participarea părintelui Nicolae Floroiu. Ministrul i-a felicitat pe români pentru inițiativele prin care mențin legătura cu România și i-a asigurat de sprijinul MRP. De asemenea, Natalia-Elena Intotero a pledat pentru apropiere și solidaritate în interiorul comunității românești, element favorizat de existența lăcașului de cult românesc.

În discuțiile cu autoritățile locale, reprezentate de Jenny Salesa, ministrul pentru construcții, dezvoltare și comunități etnice dar și ministru asociat al educației, sănătății, locuințelor și dezvoltării urbane, Natalia-Elena Intotero a salutat sprijinul acordat românilor și măsurile destinate integrării acestora în societatea multietnică și multiculturală din Noua Zeelandă. A fost evocat faptul că în acest an se împlinesc 50 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Noua Zeelandă. Cu acest prilej, oficialul neo-zeelandez și-a manifestat interesul de a participa la evenimentele pe care comunitatea românească le va organiza pentru a marca această aniversare.

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.