ROMÂNIA BREAKING NEWS

Institutul Cultural Român a lichidat Direcția pentru Românii din afara granițelor țării și Limba română. Deputatul Codreanu (PMP) cere revenirea asupra deciziei!

Deputat Constantin Codreanu: ”Considerăm că Institutul Cultural Român trebuie să revină asupra deciziei sale de lichidare a Direcției pentru Românii din afara granițelor țării și Limba română”
Institutul Cultural Român a lichidat Direcția pentru Românii din afara granițelor țării și Limba română. Deputatul Codreanu (PMP) cere revenirea asupra deciziei!

Deputatul PMP Constantin Codreanu, Președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, i-a adresat în 20 februarie 2018, o întrebare doamnei Liliana Țuroiu, Președinte al Institutului Cultural Român (ICR). Întrebarea parlamentară are ca obiect recenta deicizie de lichidare a Direcției Românii din afara Granițelor și Limba Română din cadrul Institutului Cultural Român.

Întrebarea adresată Președintelui Director General al Societății Române de Radiodifuziune cuprinde, între altele, următoarele: ”Potrivit unui comunicat postat pe pagina de internet a Institutului Cultural Român, acesta este supus reorganizărilor interne, la nivelul echipei din București, fiind vorba chiar de ”o nouă structură organizatorică” a ICR motivată de ”reechilibrarea resurselor umane”.

Din puținele informații care au transpirat către presă și către opinia publică în general, a devenit clar că, urmare a aprobării de către Consiliul de conducere al ICR, Direcția Românii din afara Granițelor și Limba Română din cadrul ICR a fost lichidată.

Așa cum vă este cunoscut, ICR este, potrivit legii, o ”autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar”.

Modul netransparent în care Consiliul de conducere a decis aprobarea unei noi structuri organizatorice care să prevadă lichidarea Direcției Românii din afara Granițelor și Limba Română, fără discuții publice prealabile și fără consultarea organismelor de profil din cadrul Camerei Deputaților și Senatului României, trezește îngrijorarea nostră legitimă și ridică un șir de semne drastice de întrebare privind scopul real al demersului de lichidare a Direcției Românii din afara Granițelor și Limba Română.

Aceste semne de întrebare sunt justificate în contextul reglementărilor în vigoare, care stabilesc drept obiectiv principal al ICR menținerea și dezvoltarea relațiilor culturale și spirituale cu românii din străinătate (între 10 și 12 milioane de persoane), în scopul conservării identității de limbă, cultură și tradiții a acestora și al antrenării lor în realizarea intereselor naționale ale României, consolidarea şi amplificarea, sub diferite forme, a relaţiilor cu comunităţile româneşti de peste hotare. Printre atribuțiile legale principale ale ICR se află și susținerea inițiativelor pentru dezvoltarea culturală a comunităților românești din străinătate, pentru a favoriza menţinerea legăturilor acestora cu ţara.

În mod evident, aceste obiective și atribuții principale, fixate în acte juridice ale statului român, reclamă o structură organizatorică adecvată a ICR, structură care, în opinia noastră, presupune în mod indiscutabil o Direcție pentru Românii din afara Granițelor.

Având în vedere cele expuse mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

  1. Care a fost necesitatea reală, motivul și pretextele invocate pentru lichidarea Direcției Românii din afara Granițelor și Limba Română?
  2. Cum cadrează această decizie cu obiectivele și atribuțiile principale ale ICR, așa cum sunt definite acestea de cadrul legislativ în vigoare?
  3. Care sunt cauzele reale ale adoptării deciziei de lichidare a Direcției Românii din afara Granițelor și Limba Română în mod netransparent, fără discuții publice prealabile și fără consultarea organismelor de profil din cadrul Camerei Deputaților și Senatului României?
  4. Ce autorități concrete ale statului român au fost consultate de conducerea ICR și în ce formă anume în cazul deciziei de lichidare a Direcției Românii din afara Granițelor și Limba Română? Dacă asemenea consultări au existat, rugăm să ne prezentați documentele care cuprind punctele de vedere oficiale ale autorităților în cauză.
  5. Intenționează sau nu conducerea ICR să revină asupra deciziei sale netransparente de lichidare a Direcției Românii din afara Granițelor și Limba Română? În cazul în care o asemenea intenție există, rugăm ca înaintea adoptării unei noi decizii cerem oficial Institutului Cultural Român să consulte Comsia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării a Camerei Deputaților”.

DEPUTAT, Constantin CODREANU

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: