ROMÂNIA BREAKING NEWS

Infografic! Prioritățile strategice ale diplomației române pentru exercitarea președinției Consiliului UE în 2019

Infografic! Prioritățile strategice ale diplomației române pentru exercitarea președinției Consiliului UE în 2019

„Temele majore pe care ne vom concentra pe durata mandatului se referă la domenii în care intenționăm să lăsăm în urmă ceva vizibil schimbat în bine. Domenii precum sănătatea, educația, cultura, absorbția fondurilor europene, agricultura, tineretul și sportul, mediul, energia și îmbunătățirea relațiilor externe ale României vor fi, de asemenea, tratate cu prioritate”, a precizat Cioloș la anunțarea acestor priorități.

Prioritățile strategice și planurile de acțiuni sectoriale ale fiecărui minister, pentru anul 2016 au fost date publicității la aceeași dată amintită mai sus. Documentele publicate pe site-ul Executivului cuprind planul și harta strategiei pentru fiecare minister.

Potrivit acestora, Ministerul Afacerilor Externe are stabilite ca priorități, întreprinderea demersurilor necesare pentru preluarea de către România a președinției Consiliului UE în semestrul al II-lea al anului 2019, relansarea diplomației economice prin restructurarea în cadrul MAE a Departamentului de Diplomație Economică, continuarea procesului complex de reformă consulară, derularea procesului de consolidare a raporturilor cu Republica Moldova.

Romania-prioritati-strategice-2019

Continuarea procesului de consolidare durabilă a relației cu Republica Moldova ar implica un efort în spatele căruia s-ar număra mai multe priorități. Astfel, potrivit documentului, MAE urmărește să realizeze acest lucru prin avansarea poiectelor energetice și de infrastructură, beneficiind și de sprijinul UE, dar și derularea unor programe cu impact socio-economic care să vină în sprijinul tinerilor din Republica Moldova, unele dintre sectoarele vizate fiind cel al sănătății, educației sau agriculturii.

În ceea ce privește  pregătirea exercitării de către România a președinției Consiliului UE, Ministerul de Externe urmărește să pună bazele acestui proces prin operaționalizarea Comitetului Executiv pentru pregătirea PRES RO a Consiliului UE, condus de prim-ministrul României. Un alt mijloc de atingere a acestui scop este acela de a întreprinde demersurile necesare pentru a stabili plafonul bugetar pentru pregătirea Președinției UE prin asigurarea condițiilor logistice, organizarea personalului, dar și prin alocarea unor sume bugetare la nivel sectorial.

Cel de-al treilea obiectiv global asumat de către minister, și anume relansarea diplomației economice prin restructurara în cadrul MAE a Departamentului de Diplomație Economică are drept termen de finalizare luna octombrie a acestui an. Pentru îndeplinirea acestui scop, MAE va întreprinde consultări cu reprezentanții companiilor și IMM-urilor din România pentru a afla care sunt interesele acestora și pentru a le promova pe plan extern, dar va depune și un efort comun împreună cu celelalte ministere pentru a structura setul de proiecte economice prioritare de interes pentru statul român, acestea urmând a fi promovate în cadrul parteneriatelor strategice.

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: