ROMÂNIA BREAKING NEWS

Incredibil ! Vorbesc limba romana, au auzit ca sunt romani, dar nu au idee ce si unde e Romania

Incredibil ! Vorbesc limba romana, au auzit ca sunt romani, dar nu au idee ce si unde e Romania

Gazeta de Maramures a facut o descoperire extraordinara. La doar 200 km de Sighet, exista 10-15 mii de oameni care vorbesc o limba asemanatoare limbii romane din Evul Mediu. Li se spune “volohi”. Prin anii ’90, au aflat ca, nu foarte departe de ei, existam noi, alti oameni care vorbesc aceeasi limba. Aceasta, datorita unui barbat intors din armata, care le-a dat volohilor un radio cu tranzistori, fixat pe Radio Bucuresti.

S-au refugiat toti la marginea padurii, langa satul ucrainean Poroscovo.

Nu stie nimeni cum au ajuns ei acolo, nici macar batranii, asa ca nu stiu nici cine sunt. Ucrainenii ii numesc “tigani albi” si profita de ignoranta lor pentru a le pune in carca orice nelegiuire doresc. Daca ii intrebi, volohii din Poroscovo raspund ca sunt romani, pentru ca, pe cand mergeau cu totii la munca in Kazahstan, pana la destramarea URSS, au aflat ca exista un popor intreg care vorbeste ca ei.

Dar pana acum, nu a reusit nici unul sa treaca granita, macar pana in Maramures si inapoi, pentru a le spune celorlalti daca este adevarat ce se spune: ca exista o tara intreaga a romanilor. Mai mult, ei nu au stiut nici macar de celelalte comunitati de romani din dreapta Tisei sau din alte parti ale Ucrainei.

Prizonierii altei lumi

Volohii nu numai ca vorbesc o romana de Ev Mediu, dar si traiesc ca in acele vremuri.

Nestiutori de carte, intr-o saracie crunta, cu foarte multi copii si cu o speranta de viata foarte mica. Dupa cum au descoperit si jurnalistii maramureseni, in comunitatea volohilor exista un singur batran, pentru ca restul au murit, din cauza conditiilor extreme de trai si a bolilor. In casele de pamant traiesc chiar si 30 de suflete, astfel ca observatia Gazetei de Maramures este justa: cel mai probabil, comunitatea din Poroscovo detine recordul absolut la natalitate.

Pana la lasarea serii, pe ulitele noroioase, nu vezi nici un barbat. Toti sunt la padure. Mai-marele lor e “Laci Biraul”, care spune ca, din tata-n fiu, familia lui s-a declarat ca fiind una de romani. Dar pana acum nu a vazut niciodata un roman, o harta a tarii noastre, nu a auzit de Bucuresti si nici de Ceausescu. In principiu, e la fel ca restul volohilor, care stiu ca sunt romani si asta le este de ajuns. “Nu stim cum am ajuns in zona. Nu stiu nici batranii cum au ajuns aici. Ai nostri batrani ziceau doar ca suntem romani”, a spus Laci Biraul. Cum nu au biserica si scoala in limba romana, el spune ca toti copiii invata romana din familie. Laci Biraul zice ca fiica lui ar fi interesata sa invete carte, eventual in Romania. Pentru moment, insa, asteapta sa nasca. Nici macar la recensamantul din 2001, oamenii din Poroscovo nu au fost inregistrati drept romani. Ei spun ca le-au zis “domnilor cu recensamantul” ca sunt romani, dar, cum nu stiu carte, ei au scris ce-au vrut. O alta dovada ca cei din Poroscovo sunt romani din instinct sunt obiceiurile lor. De Craciun, canta si ei niste colinde vechi, pe care nu-si mai amintesc de unde le stiu. La nunti, canta din acordeon. Numele sunt tot de-ale noastre: toti sunt Ion, Vasile, Ileana, Iancu. Numele de familie e Volosin, de la valah.

Tapul ispasitor al ucrainenilor

Aceasta comunitate nestiutoare si nestiuta de nimeni pana acum este, la nevoie, tapul ispasitor al ucrainenilor. Refuzand sa le spuna romani, ucrainenii spun ca volohii sau tiganii albi fura lemn, ii agreseaza pe padurari sau sunt niste oameni foarte corupti.

Romanii, insa, spun ca multi din ei au ajuns la inchisoare, dupa ce au fost pusi sa citeasca documente pe care nu stiau sa le citeasca, dar in care recunosteau ca au comis diverse nelegiuiri. Uneori, fac aceste marturisiri  in schimbul unei bucati de ciocolata, unui pachet de cafea sau al altor alimente de lux pentru ei. “Mi-i greu, ca al meu sange da inapoi.

Cade inapoi si ma doare cand altii isi bat joc de el”, se plange Laci Biraul. Cei care i-au descoperit pe acesti romani uitati de toti invoca niste documente istorice, conform carora prin 1364, in zona Munkacevo, au fost adusi mai multi militari volohi. Tot pe atunci, in zona Poroscovo, s-ar fi infiintat sapte puncte de graniceri, unde lucrau tot volohi. Conform unui alt scenariu, romanii de la baza Carpatilor Padurosi ar fi urmasi ai ciobanilor volohi veniti in zona. Ucrainenii, insa, au alte teorii. Recent, un ziar ucrainean a spus ca volohii nu sunt romani, pentru ca asa a decretat o delegatie, care a facut o expeditie stiintifica in zona. Asa ca, spun ei, comunitatea din Poroscovo este una bizara, vorbitoare a unui dialect romanesc complicat, care traiesc ca niste tigani. Pana una-alta, romanii, ignorati de neamul din care se trag si de neamul in care traiesc, sunt folositori cand e vorba de inchiderea multor dosare de furt si alte infractiuni de acest gen.

Acesti volohi au un pastor care le tine slujba in limba romana si este un roman din regiunea Cernauti, dar despre care care unele surse din Ucraina spun ca este un vechi agent SBU (securitatea Ucrainiana), indiferent care este realitatea ramane clara dorinata expresa a Kievului de a rupe pe acesti volohi de Biserica Ortodoxa de ai transforma in sectanti si de ai tine fara scoala pentru a fi mai usor de manipulat.

Lipsa scolarizarii acestor volohi duce la faptul ca acestia nu-si mai cunosc originile si nu stiu sa-si ceara drepturile legitime in fata administratiei Ucrainiene.

Pe de alta parte in multe sate si localitati romanesti din Transcarpatia(Maramuresul Istoric)  a devenit o practica ca autoritatile ucrainiene sa incurajeze si sa stimuleze ruperea acestor romani de Biserica Ortodoxa si inregimentarea lor in secte controlate de asazisi Pastori in realitate vechi agenti ai KGB si ulterior ai SBU.

Toate aceste metode au drept scop final punerea sub control a comunitatilor romanesti din Transcarpatia precum si desnationalizarea treptata dar inevitabila acestor romani din Ucraina.    n.r. RBN Press

Rămâi în contact cu noutățile R.B.N.Press ! Apreciază pagina de facebook Romanian Breaking News Press cu un Like ! și selectează opțiunea PRIMEȘTE NOTIFICĂRI !

Publicat de România Breaking News – RBN Presss / romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

8 Comments

 • vadim spune:

  baba ceea are 40 de „Vnuși” ce ceea din rusa Внук este nepot. Numai că nu a ințeles cand a fost întrebată despre nepoți :))

 • Victor Roncea spune:

  Stimati Colegi,

  Chiar sunt tigani, plecati cu cortul din Ardeal. De-asta stiu si un fel de romana amestecata cu tiganeste, ucraineana si ungureste. Nu-i nimic incredibil…

 • sorin spune:

  ufff, măi Victor Roncea. Tu ai un blog bun, dar mai citeste niste istorie frate.
  TOTI Carpatii, până in Polonia, Slovacia si Cehia, sunt locuiti de păstori (ciobani)
  români. Se imbraca in portul popular romanesc in special de Craciun si Anul Nou atunci cand canta colinde, care sunt, dupa cum stim, ante-crestine. Vezi „capra”, „ursul” pocnituri din bici, etc.
  Majoritatea lor nu mai vorbeste limba românească, dar exista si exceptii cum sunt comunitatile romanesti de la frontiera dintre Ucraina Transcarpatica si Slovacia.
  Este interesant că istoricii avizati din Cehia considera ca teritoriul lor NU s-a germanizat acum 1500 de ani pentru ca podisul Ceho-Morav era locuit de mult timp de daci si urmasi ai lor, care erau luptatori duri si experimentati, spre deosebire de slavii vechi.
  Din motive cam greu de explicat germanii vechi, adică gotii, au numit aceste populatii „wallach” iar pe cele din Italia „wallaci”.
  Poate ca limba dacilor nu era prea diferita de latina vulgara, vorbita de italieni.
  De altfel si navigatorii genovezi, prin anii 1000-1200 (din statul medieval Genova, Italia) care faceau un comert intens in Marea Neagra si au construit sau intărit mai multe fortarete in Crimeea si la gurile Nistrului (Cetatea Alba si altele) si Dunarii (cetatea Chilia), spuneau despre populatia locala ca vorbeste o limba „italiana stricată”.
  Circulatia păstorilor/ciobanilor de-a lungul Carpatilor, Balcanilor si al Alpilor de Vest (in Austria si Slovenia de azi) a asigurat mentinerea identitatii si obiceiurilor tipice si foarte vechi ale acestor „daci”, deveniti „daco-romani” si apoi români.
  Eu am ramas uimit cand am vazut la Zakopane (statiune montana poloneza), de Craciun, barbati imbracati cu „itzari” tipic romanesti si cu fetze clar romanesti.
  Românii din Carpatii de nord-vest reapar in documentele istorice datorita razboaielor dintre 1400 si 1700.
  De ce ? Statul Ungaria a intrat in haos dupa moartea lui Matei Corvin si a fost, in mare parte cucerit de imperiul Otoman.
  Transilvania a ramas un principat autonom, dar in nordul si vestul Ungariei popoarele s-au organizeaza dupa naţionalitate.
  Slovacii s-au organizeaza la campie iar românii in Carpaţi. Romanilor li s-au recunoscut conduceri si judecata proprie, conform „jux valahicum” (=legea valahă).
  Austria habsburgica incepe cucerirea teritoriilor fostului regat ungar. Localnicii, adica slovacii, cehii si romanii isi creează armate proprii. Este vorba de românii din Carpatii Cehiei, Slovaciei si actualei Ucraine. Romanii din tot Maramuresul, inclusiv din cel de Nord (aflat azi in Ucraina) făceau parte din Transilvania, deci nu despre ei este vorba in aceste războaie vest-Carpatice.
  Războaiele dintre austrieci si popoarele locale erau foarte sângeroase. Zeci de sate sunt complet distruse iar in oraşe se instaurează teroarea.
  Singurele armate care n-au putut fi invinse de austrieci au fost cele romanesti. Satele romanesti erau in munţi si n-au putut fi cucerite, iar ciobanii români erau foarte rezistenţi si duri in luptă.
  Sunt multe documente din epoca si cărți istorice recente ale ceho-slovacilor care vorbesc elogios despre românii din Carpaţii de dincolo de Maramureş, din Carpaţii de nord-vest.

 • Victor Roncea spune:

  Alo, ce legatura are sula cu prefectura? O fi prefectura a noastra dar sula este tiganeasca! Si nu vorbesc din auzite. In loc sa raspanditi „informatii” dupa ureche mai bine convingeti-va singuri.
  Cu respect!

 • […] Acesti volohi au un pastor care le tine slujba in limba romana si este un roman din regiunea Cernauti, dar despre care care unele surse din Ucraina spun ca este un vechi agent SBU (securitatea Ucrainiana), indiferent care este realitatea ramane clara dorinata expresa a Kievului de a rupe pe acesti volohi de Biserica Ortodoxa de ai transforma in sectanti si de ai tine fara scoala pentru a fi mai usor de manipulat. Lipsa scolarizarii acestor volohi duce la faptul ca acestia nu-si mai cunosc originile si nu stiu sa-si ceara drepturile legitime in fata administratiei Ucrainiene. Pe de alta parte in multe sate si localitati romanesti din Transcarpatia(Maramuresul Istoric)  a devenit o practica ca autoritatile ucrainiene sa incurajeze si sa stimuleze ruperea acestor romani de Biserica Ortodoxa si inregimentarea lor in secte controlate de asazisi Pastori in realitate vechi agenti ai KGB si ulterior ai SBU. Toate aceste metode au drept scop final punerea sub control a comunitatilor romanesti din Transcarpatia precum si desnationalizarea treptata dar inevitabila acestor romani din Ucraina.    n.r. mai departe aici  http://romaniabreakingnews.ro/incredibil-vorbesc-limba-romana-au-auzit-ca-sunt-romani-dar-nu-au-ide… […]

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: