ROMÂNIA BREAKING NEWS

Incident! Timofti și Putin la un pas de încăierare la summitul de la Minsk

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său moldovean Nicolae Timofti au avut vineri un schimb dur de replici, cu ocazia summitului Comunității Statelor Independente (CSI) de la Minsk, notează cotidianul rus Moskovski Komsomoleț, speculând că cei doi lideri au fost aproape de a se lua la bătaie.

Timofti și-a exprimat regretul în legătură cu atitudinea Rusiei față de semnarea Acordului de Asociere între Republica Moldova și UE și i-a reproșat lui Putin introducerea embargourilor pentru produse moldovenești.

„Ne pare rău că, în urma negocierilor și consultărilor pe care le-am avut, colegii noștri din Rusia au introdus embargoul. Nu au fost aduse argumente plauzibile privind introducerea embargoului”, a subliniat Timofti.

La rândul său, Putin și-a exprimat regretul că Republica Moldova refuză să se consulte cu Rusia privind asocierea sa cu Uniunea Europeană.

„Rusia a inițiat consultări intense cu Uniunea Europeană și Ucraina. Și iată rezultatul, am convenit că intrarea în vigoare a Acordului de liber-schimb UE-Ucraina va fi amânată. Dar unde a fost Republica Moldova? De ce cu R. Moldova nu am putut construi asemenea relații? Ne-am adresat (Chișinăului) în repetate rânduri cu o propunere similară, dar, din păcate, nu am primit un răspuns clar din partea colegilor noștri moldoveni”, a denunțat liderul rus.

„Nu ne-am opus niciodată unor relații mai apropiate cu UE, noi înșine dorim această apropiere”, a subliniat Putin, apreciind că „dificultățile apar nu din cauza unor măsuri restrictive, ci a refuzului partenerilor noștri de a să discuta în mod deschis despre toate riscurile pentru economia rusă”.

Schimbul de replici între Putin și Timofti a continuat chiar și în timpul discursului lui Emomali Rahmon, președintele Tajikistanului. Jurnaliștii prezenți la reuniune nu au reușit să audă discuția dintre cei doi lideri, însă au apreciat că Putin și Timofti au fost aproape de a se lua la bătaie, scrie Moskovski Komsomoleț (MK) în ediția de vineri.

Potrivit cotidianului, discuția tensionată dintre liderul rus și cel moldovean a provocat îngrijorarea președintelui Kârgâzstanului, Almazbek Atambaev. El a scris cu creionul un mesaj adresat liderului belarus Aleksandr Lukașenko, însă Timofti și Putin s-au calmat destul repede și nu a fost nevoie de intervenția președintelui belarus.

Rusia a impus la 18 iulie un embargou asupra importurilor de fructe și legume moldovenești, iar din 1 septembrie a introdus și taxe vamale pentru importurile unor produse provenind din Republica Moldova. Măsura a fost decisă după ce Chișinăul a semnat la 27 iunie Acordul de Liber Schimb cu UE.

Discursul președintelui Nicolae Timofti, care s-a arătat indignat de faptul că piața Rusiei s-a închis după ce Moldova a semnat Acordului de Asociere cu UE, se pare că l-a enervat la culme pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

După ce președintele Federației Ruse a anunțat că nu este împotriva apropierii de UE și a criticat dur faptul că autoritățile de la Chișinău nu au examinat atent și profesionist impactul legat de consecințele pe care le va avea Acordul de Asociere asupra celorlalți parteneri ai Republicii Moldova, Vladimir Putin a continuat discuția cu Timofti și în afara discursului oficial.

Se pare că schimbul de replici între Putin și Timofti a fost destul de aprins. Cel puțin asta se vede din imaginile oficiale. Potrivit MK.ru, jurnaliștii prezenți la eveniment nu au putut să audă discuția dintre cei doi lideri, dar au avut impresia că ambii președinți erau cât pe ce să se ia la bătaie.

Potriviti presei, tensiunea dintre cei doi lideri care stăteau alături la aceeași masă l-a marcat pe președintele Kârgâzstanului, Almazbek Atambayev. Acesta a luat un creion de pe masă și a scris un mesaj pentru președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko. Însă, în final, nu a fost necesară intervenția liderului de la Minsk.

Surse:Publika.md,  Mediafax.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.