ROMÂNIA BREAKING NEWS

Incident în Marea Chinei de Sud: China a folosit un laser verde împotriva gărzii de coastă a statului filipinez

Incident în Marea Chinei de Sud: China a folosit un laser verde împotriva gărzii de coastă a statului filipinez

Administrația Biden a denunțat acțiunile Chinei în timpul incidentului, care a avut loc pe 6 februarie, însă acesta a fost dezvăluit publicului în această săptămână. Potrivit Philippine Daily Inquirer, citat de romaniabreakingnews.ro „Paza de Coastă Filipineză acuză paza de coastă chineză că a îndreptat un laser „de tip militar” spre una dintre navele sale de lângă Ayungin (Second Thomas) Shoal, în Marea Filipinei de Vest, săptămâna trecută, provocând orbire fulgerătoare echipajului filipinez”

Marți, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a mustrat China pentru interferența sa „provocatoare și nesigură” cu scopul de a perturba „operațiunile legale” ale navelor filipineze în Marea Chinei de Sud.

„Mai larg, comportamentul operațional periculos al RPC a amenințat direct pacea și stabilitatea regională, încalcă libertatea de navigație în Marea Chinei de Sud, așa cum este garantată de dreptul internațional și subminează ordinea internațională bazată pe reguli”, a adăugat Price.

Potrivit SUA, conflictul a avut loc într-o zonă în care China „nu are pretenții maritime legale” și s-a întâmplat în timp ce Garda de Coastă filipineză (PCG) a navigat în jurul Second Thomas Shoal. O declarație a PCG a detaliat incidentul, spunând:

„Nava chineză a iluminat cu lumină laser verde,  de două ori către BRP MALAPASCUA (denumirea navei de coastă filipineze), provocând orbire temporară a echipajului său de la post. cartierul tribord al navei”. PCG a continuat să numească evenimentul „o nerespectare flagrantă și o încălcare clară a drepturilor suverane filipineze”.

Făcând referire la un tratat de apărare reciprocă din 1951 cu Filipine, Price a adăugat:

„Statele Unite sunt alături de aliații noștri filipinezi în menținerea ordinii maritime internaționale bazate pe reguli și reafirmă un atac armat asupra forțelor armate filipineze, navelor publice sau aeronavelor, inclusiv cele ale Gărzii de Coastă din Marea Chinei de Sud, ar invoca angajamentele de apărare reciprocă ale SUA”.

Deși nu este prima dată când SUA a promis că vor veni în apărarea Filipinelor împotriva Chinei dacă este necesar, este clar că Beijingul testează poziția SUA cu provocări atât de flagrante pe teritoriul disputat din Marea Chinei de Sud. Deși China a recunoscut incidentul, a susținut că Garda de Coastă din Filipine a intrat în apele revendicate de Beijing.

Secretarul de stat Antony Blinken a emis, de asemenea, un avertisment direct Chinei vara trecută, spunând:

„De asemenea, reafirmăm că un atac armat asupra forțelor armate filipineze, navelor publice sau aeronavelor în Marea Chinei de Sud ar invoca angajamentele de apărare reciprocă ale SUA în temeiul articolului IV din Tratatul de apărare reciprocă dintre SUA și Filipine din 1951”.

Incidentul cu garda de coastă din Filipine este doar una dintre câteva provocări recente din partea Beijingului. China a efectuat în mod constant manevre de demonstrație de forță în apele taiwaneze. La începutul acestei luni, un balon chinezesc de supraveghere la înaltă altitudine a plutit, de asemenea, peste SUA, înainte de a fi doborât de un F-22 peste coasta Carolinei de Sud. Ca răspuns la incidentul cu balonul, Flota a șaptea a Marinei a trimis portavionul USS Nimitz în Marea Chinei de Sud pentru a efectua exerciții militare cu pușcașii marini americani.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: