ROMÂNIA BREAKING NEWS

INCENDIAR! Români uitați timp de 24 de ani de puterea de la București! EPURAREA ETNICĂ a românilor din Covasna și Harghita! Video

romani uitati tinutul secuiesc„Români uitați în România” a stârnit nemulțumiri și chiar revolta conducerii UDMR și a secuilor patrioți, care nu i-au înțeles mesajul. Greu de a pătrunde cu mintea este, însă, atitudinea unora care au pornit o adevărată ofensivă împotriva realizatorilor unui studiu despre românii care trăiesc în județele Covasna și Harghita. Pe cine deranjează el, pe cine deranjează adevărul rostit cu glas tare?!?

Cătălin Grădinaru, realizatorul reportajului care a avut la bază studiul Academiei Române, preciza: „Din 2004 încoace auzim, din ce în ce mai des, despre o zonă din România care s-ar numi Ținutul Secuiesc. Promotorii acestei titulaturi, liderii partidelor maghiare din România, în frunte cu UDMR-ul, afirmă că este normal să existe această denumire, la fel cum normal există și Țara Bârsei sau a Olteniei.

Numai că, din explicațiile acelorași lideri, lipsește mențiunea că, spre deosebire de Țara Bârsei sau a Olteniei, acest ținut, care ar urma să cuprindă județele Harghita, Covasna sau Mureș, vrea sa obțină statutul de unitate administrativ-teritorială. În acest caz ar fi încălcată grav Constituția României unde nu există noțiunea de ținut ca unitate administrativ-teritorială…”.

Și mai mult, nici Țara Bârsei, nici Oltenia, Maramureșul ori Apusenii nu sunt zone geografice trasate pe apartenențe etnice. Căci nu există etniile de moți, olteni ori maramureșeni, dar există etnia secuiască, de cele mai multe ori confundată cu cea maghiară.

Astfel de afirmații se aud mereu în conferințele de presă, obsesiv acum, în campania electorală. Cu siguranță nu le aud cei care comentează de la cele sute de kilometri depărtare, din Capitală, care atunci când vin în Harghita o fac să se îmbrățișeze cu liderii maghiari, vorbind la rândul lor despre așa-zisul Ținut Secuiesc (n.n. – vezi declarația Elenei Udrea).

Iar dovada că nimeni nu-i aude pe românii din cele două județe este lipsa teatrelor, creșelor și universităților în limba română. Lipsa oricărui eveniment cultural sau social la care să participe și etnia română.

„Obiectivele declarate ale liderilor maghiari sunt: autonomie teritorială pentru ceea ce ei numesc Ținutul Secuiesc și autoguvernare”, continuă realizatorul. Adică ceea spun și liderii secui de la cele mai înalte tribune.

Imediat după difuzarea reportajului, Mircea Toma, împreună cu Adrian Szelmenczi, adresează o scrisoare deschisă președintelui Academiei Române în care precizează că ,,acest raport este o simplă propagandă naționalistă și că autorii lui l-au întocmit nerespectând rigorile științifice”.

Potrivit analizei d-lui Mircea Toma, reportajul România TV mai avea o hibă, anume că el nu a respectat principiul proporționalității, raportul persoanelor intervievate fiind de un maghiar și 5 români. Fără pretenția de a-l contrazice, doresc doar să afirm că a fost vorba de :
un maghiar – în persoana președintelui Consiliului Județean, Borboly Csaba – plus doi maghiari, soții Vancsa. Deci, 3 maghiari și 3 români. Dar nici nu ar trebui să conteze principiul proporționalității, căci reportajul este făcut despre drama românilor și nu a secuilor.

Și dacă reportajul nu reușește să-i convingă pe sceptici că etalează o situație reală, poate o va face un alt studiu, realizat de Ioan Lăcătușu, directorul „Centrului de Studii Europene Covasna-Harghita”, în care acesta relatează:

„Nu doar românii o duc greu aici. Limba română o duce greu, valorile și simbolurile românești o duc greu. Dacă legea spune că la biroul de relații cu publicul trebuie să se vorbească și în limba minorității, astăzi s-a ajuns la următorul fapt: nu există nici un angajat român în toată primăria. Românii sunt minoritari în această zonă, nu au niciun cuvânt de spus, în timp ce maghiarii controlează practic toată administrația, și nici vorbă să ne dea măcar jumatate din drepturile pe care le au ei, ca minoritate națională. Toate drepturile lor de minoritari le-au transformat aici în privilegii. Este un permanent dispreț față de însemnele statului român. Nu vin niciodată la sărbătorile românești, nici măcar la Ziua Națională. La întâlnirile și taberele lor se intonează la început imnul Ungariei, și niciodată cel românesc”.

D.M.

Video – documentar incendiar:

Romanian Breaking News Press Prezintă : Epurarea etnică a românilor din Harghita și Covasna.

Un documentar incendiar realizat de colegii noștri de la Transilvania Tv

Emisiunea de la România Tv care apreluat și a dezbătut  documentarul de mai sus în prezența lui Gheorghe Funar și Vadim Tudor

 

Sursa: transilvania-tv.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

One Comment

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: