ROMÂNIA BREAKING NEWS

În Ucraina nu se pune problema dacă va curge sânge, ci cât de mult va curge…

Revista The Economist citează în ultimul număr mai mulți experți ucraineni și subliniază că la Kiev nu se pune întrebarea dacă în acest conflict profund din societatea ucraineană va curge sânge, ci cât de mult sânge.

Ianukovici da verde serviciilor secrete ucrainene sa-i intimideze pe liderii opozitiei si protestatari

 În fața spectrului aderării Ucrainei la Uniunea Euroasiatică, liderii opoziției evocă posibilitatea scindării Ucrainei!

Sute de mii de ucraineni au protestat sâmbătă și ieri în Piața Independenței din Kiev, rebotezată Euromaidan de demonstranți, împotriva președintelui Viktor Ianukovici, căruia i-au cerut din nou demisia. Îngrijorarea protestatarilor a fost adâncită de întâlnirea de vineri de la Soci dintre președintele rus, Vladimir Putin, și Ianukovici, ale cărei rezultate nu au fost făcute publice. În fața spectrului aderării Ucrainei la Uniunea Euroasiatică, liderii opoziției evocă posibilitatea scindării Ucrainei.

Aproape o jumătate de milion de ucraineni se adunaseră ieri după-amiază în Piața Independenței din Kiev, pentru a cere demisia guvernului, a președintelui și eliberarea protestatarilor arestați de forțele speciale Berkut în noaptea de 29-30 noiembrie, când, la ora 4.30, trupele lui Ianukovici au intervenit brutal împotriva studenților aflați în piață.

Forța nouă a protestelor a fost oferită de reuniunea Putin-Ianukovici de vineri de la Soci, una dintre reuniunile secrete care au avut loc în ultima lună la Moscova și Kiev, care s-a soldat cu refuzul Ucrainei de a semna Acordurile de asociere și liber schimb cu UE la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius. Ianukovici s-a dus la Soci să vorbească despre „parteneriatul strategic“ cu Rusia, dar s-a întors dând asigurări că aderarea Ucrainei la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, scheletul viitoarei Uniuni Euroasiatice visate de Putin, nu s-a aflat pe agendă și nu a fost semnat nici un document în acest sens. Încă și mai bizar, singura informație apărută public din surse ruse este „că cele două părți s-au apropiat de un acord în privința reducerii prețului la gaze“. Ucraina, care a rămas în urmă cu plata gazelor livrate de Gazprom, are disperată nevoie de aproximativ 18 miliarde de dolari pentru a-și achita facturile și comunicatul Kremlinului sugerează că Putin i-a pus pe masă lui Ianukovici o înțelegere în schimbul reducerii prețului la gaze, dar despre ce înțelegere este vorba nu a mai spus nimeni.

Potrivit unuia dintre liderii Opoziției, Arseni Iațeniuk, „proiectul unui acord privind parteneriatul strategic este pregătit, el a fost parafat, dar Ianukovici nu a îndrăznit să îl semneze“. „El intenționează să facă acest lucru la 17 decembrie“ la Moscova, unde este prevăzută în ziua respectivă o reuniune a comisiei interstatale ruso-ucrainene, a afirmat Iațeniuk, potrivit căruia documentul prevede tocmai aderarea Ucrainei la Uniunea Vamală. „Semnarea oricărui acord de creare a unei noi Uniuni Sovietice va conduce la scindarea țării“ și va provoca manifestații de protest „de anvergură mult mai mare“ decât cele care au reunit în ultimele zile mii de persoane pe străzile din Kiev, a avertizat el. „Viktor Ianukovici nu are nici un drept și nici puterea de a semna un acord de aderare a Ucrainei la Uniunea Vamală în numele poporului ucrainean“, a avertizat el.

Ucraina este deja scindată între vestul țării, aflat ferm de partea Opoziției și unde administrația mai multor orașe importante s-a declarat de partea protestatarilor și a drumului european al Ucrainei, și estul rusofon, care formează baza electorală a lui Ianukovici și a Partidului Regiunilor.

Revista The Economist citează în ultimul număr mai mulți experți ucraineni și subliniază că la Kiev nu se pune întrebarea dacă în acest conflict profund din societatea ucraineană va curge sânge, ci cât de mult sânge.

În aceste condiții, Kievul a devenit loc de pelerinaj pentru oameni politici europeni și din fostul spațiu sovietic care își declară solidaritatea cu protestatarii, dar nu uită să facă apel la unitate. Sâmbătă, la Kiev s-au aflat fostul președinte georgian Mihail Saakașvili și fostul premier moldovean Vlad Filat. În stilul cunoscut, Saakașvili a acuzat Rusia de „atac de tip raider politic împotriva Ucrainei“. Atacul de tip raider este o manieră tipic rusească de „privatizare“ prin care bunuri de stat sunt trecute în proprietatea privată prin intervenția brutală a instituțiilor de forță și a tribunalelor corupte. La rândul lui, Filat a declarat că „puterea Ucrainei stă în unitate. Nimeni nu poate să fure poporului ucrainean viitorul și libertatea. În această piață văd cetățeni europeni care merită să beneficieze de toate drepturile de care beneficiază celelalte țări din Uniunea Europeană. Vă doresc un viitor european. Trăiască Ucraina, trăiască Europa!“, a spus Filat. Într-un interviu acordat Europei Libere, Filat a declarat că „pentru Moldova este vital ca Ucraina să își continue drumul european“, o recunoaștere explicită a faptului că Moldova se va confrunta cu probleme mari dacă noua revoluție proeuropeană de la Kiev va eșua.

Ianukovici da verde serviciilor secrete ucrainene sa-i intimideze pe liderii opozitiei si protestatari

SBUServiciile speciale ucrainene au anuntat, duminica, lansarea unei anchete pentru “tentativa de preluare a puterii” de catre unii “politicieni”. “Am declansat o ancheta pentru acte ilegale care vizau preluarea puterii”, a declarat purtatorul de cuvant al Serviciului de securitate (SBU), Lada Safonovoa. Anuntul vine pe fondul unui amplu protest ce are loc duminica la Kiev. Peste 200.000 de manifestanti proeuropeni s-au adunat, duminica, in Piata Independentei din capitala tarii, cerand demisia presedintelui Viktor Ianukovici. Viktor Ianukovici a renuntat, in urma cu doua saptamani, la negocierile pentru semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeana, existand indicii ca ar incerca sa apropie Ucraina de aderarea la uniunea vamala Rusia-Belarus-Kazahstan. Decizia lui Ianukovici de a abandona negocierile cu UE, care durau de trei ani, a generat un val de proteste violente si o criza politica fara precedent de la fosta Revolutie portocalie. Iulia Timosenko a cerut, din inchisoare, demisia “imediata” a presedintelui Ucrainei, Viktor Ianukovici, conform unui mesaj citit de fiica sa in Piata Independentei din Kiev. “Obiectivul nostru este retragerea imediata a presedintelui ucrainean”, a spus Evghenia Timosenko. “Nu trebuie sa dam inapoi, nu trebuie sa negociem cu acest regim care are sange pe maini. Avem de ales intre a ne supune unei dictaturi corupte si a reveni acasa, in Europa. sansele de a ajunge din nou intr-o dictatura asemanatoare cu cele din Evul Mediu sunt foarte mari. Ianukovici nu va semna niciodata vreun acord de asociere cu Europa, a decis sa adere la clubul dictatorilor”, a insistat Timosenko.

Surse:karadeniz-press.ro,  romanialibera.ro/actualitate/europa

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: