Astăzi, 14 iunie 2019, cu prilejul comemorării celor 130 de ani de la moartea poetului român, Biblioteca centrală raională „G.Asachi” în colaborare cu secția de învățământ al Raionului Herța au organizat evenimentul „M.Eminescu – astru sfânt”, informează bucpress.eu citat de romaniabreakingnews.ro
Potrivit sursei ciate, manifestarea a început cu depunerea de flori la bustul lui Mihai Eminescu din Piața Centrală a Ținutului Herța, la care au luat parte Viorel Iastremschi, șef al administrației raionale de stat Herța; Victor Ciuclea, președinte al consiliului raional Herța și Tatiana Zozulinsca, inspector al secției de învățământ.
La eveniment au fost prezenți și unii profesori de limba și literatura română din Ținutul Herța, lucrători din sfera culturală a raionului, elevi și bibliotecari.
Un lucru fără de care comemorarea n-ar fi fost corespunzătoare a fost recitarea poeziilor marelui poet de elevii Magas Caterina, Crigan Maia, Topală Ion, Sprinceanu Xenia, Miron Maria și Tutunaru Sofia. Nici romanțele nu au lipsit de la manifestare, Corul de copii din satul Hreațca (coordonator artistic, Ion Iacobuță) i-a făcut pe cei din sală, preț de câteva clipe, să amuțească și să asculte cu drag interpretarea acestora, anume „Pe lângă plopii fără soț” și „Mai am un singur dor”.
De asemenea, a fost organizată și o expoziție de carte, intitulată „Eminescu – neuitat poet”. Poet nepereche și prozator desăvârșit, Eminescu a fost și va rămâne mereu actual, ca pildă de urmat pentru fiecare generație.
A vorbi în zilele noastre despre Eminescu este un act paradoxal, atâta timp cât acest act implică, în aceeași măsură, curajul de a vorbi despre o operă vie și complexă, cât și nevoia de a ne raporta constant la reperul cultural reprezentat de „omul deplin al culturii românești“, cum îl numea Constantin Noica pe poet. Chiar și după cei 130 de ani de la trecerea la cele veșnice, poetul și publicistul Mihai Eminescu ne trimite lumini modelatoare, care ne ajută să înțelegem ce se întâmplă astăzi cu noi, cu lumea, cu valorile.