ROMÂNIA BREAKING NEWS

În R.Moldova nu se ține averea la „mătușa Tamara” ci direct la mama. Mama de milioane a judecătorului Melniciuc

Elena Melniciuc, mama lui Oleg Melniciuc, președintele Judecătoriei sect. Râșcani, are înregistrate pe numele său mai multe bunuri imobile în Chișinău, valoarea cadastrală a cărora depășește suma de 4 mln. de lei. Elena Melniciuc este pensionară, iar în luna mai 2014 a împlinit onorabila vârstă de 76 de ani. Oamenii din sat spun că aceasta nu are nicio afacere și că a lucrat toată viața în colhoz. Oamenii din sat spun despre Elena Melniciuc că e o femeie modestă și că locuiește într-o casă „ca la țară”, pe care a construit-o cu mai mulți ani în urmă, împreună cu soțul său, Vladimir. Femeia a lucrat toată viața în colhoz, iar acum, la 76 de ani împliniți, își trăiește bătrânețea. „N-are ea afaceri, doamne ferește, sau apartamente la Chișinău”, ne spune o femeie din s. Mândâc, r. Drochia, acolo unde locuiește Elena Melniciuc, mama judecătorului și totodată președintelui Judecătoriei sect. Râșcani, Oleg Melniciuc.
Trei spații de aproape 450 m.p.
Datele de la Cadastru spun însă altceva. Elena Melniciuc deține trei spații nelocative în Chișinău, în clădiri noi, dar și un teren pentru construcții. Valoarea cadastrală a acestora ajunge la aproape cinci milioane de lei. Cea de piață, spun experții, este de cel puțin două ori mai mare.

Elena Melniciuc este proprietara unui spațiu nelocativ, care are 102,5 m.p., situat în subsolul unui bloc din str. Mihai Eminescu 39, în chiar centrul Chișinăului. Conform acelorași date, femeia împarte acest teren cu o altă familie de pensionari, Sevastian și Valentina Prodan, în vârstă de 76 și, respectiv, 77 de ani. Imobilul a intrat în posesia acestor două familii în august 2006, în urma unui act de primire-predare, după ce, anterior, era semnat un cotract de investiții. Ultima dată când a fost evaluat de către experții cadastrali, în iunie 2009, acest spațiu valora nu mai puțin de 1,8 mln. de lei. Valoarea de piață, spun experții, este însă de două-trei ori mai mare decât valoarea cadastrală a unui bun.

Și în sectorul Ciocana, mama președintelui Judecătoriei Râșcani deține două astfel de spații nelocative. Ambele se află în demisolul unor blocuri de locuit din str. Mircea cel Bătrân, 39. Primul spațiu nelocativ are 109 m.p. și a intrat în posesia mamei lui Oleg Melniciuc în decembrie 2011, după ce, în 2006, era semnat un alt contract de investiție. Valoarea cadastrală a bunului estimat în 2009 era de 863 de mii de lei.

Mama judecătorului preferă firma Basconslux

Tot pe această adresă, Mircea cel Bătrân, 39, Elena Melniciuc deține, împreună cu o tânără, Veronica Rusnac, tot din decembrie 2011, un spațiu nelocativ de 232,7 m.p. Valoarea cadastrală a acestui spațiu era estimată de experți cadastrali, în 2009, la 1, 65 mln. de lei.Conform destinației, aceste spații, deținute de mama lui Oleg Melniciuc, urmează a fi folosite drept magazine. Toate cele trei spații, care au împreună aproximativ 500 m.p., au și un punct comun: se află în blocuri noi, construite și date în exploatare de firma de construcții Basconslux SRL, specializată în construția imobilelor. Firma, una din cele mai cunoscute de la noi în acest domeniu, este cea care construiește imobile pentru procurori, pe str. Melestiu din Chișinău, dar și pentru judecători, în centrul capitalei. Firma este fondată de familia Madan, Nicolae și Vladislav.

Am încercat să vedem dacă judecătorul Oleg Melniciuc a avut în gestiune vreun dosar cu implicarea acestei firme de construcții. Cel puțin în ultimii trei ani, acesta a examinat un singur asemenea dosar, în care, însă, a respins cererea depusă de compania de construcții, pe motiv că aceasta nu fusese depusă în instanța competentă pentru a o examina.Pensionara Elena Melniciuc mai deține și un teren în sect. Centru, pe str. Arheolog Ion Cassian-Suruceanu. Terenul are o suprafață de 560 m.p. și era evaluat, în 2005, la 311 mii de lei. Terenul a aparținut inițial lui Oleg Melniciuc. Acesta l-a obținut în august 2002, în urma unui contract de vânzare-cumpărare. Peste câteva luni, în noiembrie 2002, Melniciuc i-a donat terenul mamei sale. În 2006, terenul a fost dat în arendă firmei Tulip Garden SRL, pentru o perioadă de cinci ani, până în iunie 2013.

Donațiile mamei pensionare pentru fiul judecător

Conform declarației cu privire la venituri și proprietăți pe anul 2013, Oleg Melniciuc a avut venituri de 89 mii de lei din activitatea de președinte al Judecătoriei Râșcani și de 9 mii de lei din cea de profesor. Totodată, Melniciuc a indicat că a primit, în 2013, de la mama sa, pensionară, o donație de 50 mii de lei. Constatăm că și în declarația cu privire la venituri și proprietăți pe anul 2012, Oleg Melniciuc a subliniat că a primit o donație de 10 mii de lei de la mama sa. În 2013, alți 160 mii de lei magistratul i-a încasat din vânzarea unui teren. Soția sa a primit și ea o donație de 4 mii de euro, la fel ca în 2012. În aceeași declarație, Melniciuc a indicat că deține câteva terenuri, majoritatea în satul de baștină, Mândâc, Drochia, o casă de locuit, estimată de Cadastru la aproximativ 2 mln. de lei, dar și un Audi A6, fabricat în 2004 și dobândit în 2008, contra sumei de 17 mii de euro. Acesta mai are pe numele său și un credit bancar, preferențial, de 15 mii de euro. Conform declarației cu privire la venituri și proprietăți, acesta este unul „pe termen lung, nedeterminat, la cerere” și fără dobândă.

Presa a scris, în 2013, că Oleg Melniciuc, care a fost anterior jurist în cadrul Primăriei Chișinău, locuiește într-un castel de lux din sect. Râșcani al capitalei. Imobilul se află la marginea orașului, într-o zonă unde există zeci de cas(tel)e de milioane, care mai de care mai impunătoare, și are o suprafață oficială de 162,2 m.p. Pe teren este amplasată și o construcție accesorie, de 25 m.p. Terenul a fost procurat de familia Melniciuc în 2009 de la familia Dodon. În doar doi ani, până în decembrie 2011, judecătorul și-a construit acolo o casă de lux. Casa este înregistrată pe numele soților Oleg și Diana Melniciuc.

Explicațiile lui Melniciuc

Ziarulde Gardă (R. Moldova) l-a contactat pe Oleg Melniciuc, pentru a-l întreba despre proprietățile deținute de mama sa. Am apelat direct la el, pentru a nu-i crea probleme mamei sale, care are o vârstă înaintată. Magistratul ne-a spus, însă, că nu cunoaște foarte multe detalii despre soarta celor trei imobile. L-am întrebat dacă acestea sunt ale sale sau ale mamei sale. „Pe cine sunt scrise, aceluia aparțin. Ele nicidecum nu se vând. Dle, eu dacă aveam legătură cu ele, le cumpăram demult și le înscriam pe mine. Casa am declarat-o. Lotul de pământ a fost al meu, primit de la Primăria Chișinău și donat mamei. Așa au fost niște circumstanțe de familie, niște datorii… Acum el se dă în arendă. Nu sunt la curent cu ce se întâmplă cu spațiile locative. Știu doar că terenul se dă în arendă, se plătește arenda și se achită impozite. Cu Basconslux nu am nicio relație”, ne-a spus Melniciuc, precizând, în final, repetat, că nu cunoaște detalii despre cele trei spații nelocative.

Oleg Melniciuc este, oficial, președintele Judecătoriei Râșcani din iunie 2013, atunci când a fost numit, după mai multe controverse, prin decret prezidențial, de președintele Nicolae Timofti. Anterior, acesta a deținut funcția de vicepreședinte al acestei instanțe, fiind adesea în atenția presei, care l-a criticat pentru comportamentul său. Melniciuc este finul de cununie al lui Mihai Poalelungi, președintele Curții Supreme de Justiție. (Sursa: Ziarul de Garda din R. Moldova)

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.