ROMÂNIA BREAKING NEWS

IN MEMORIAM ÎPS Epifanie Norocel (1932-2013), Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei

IN MEMORIAM
ÎPS Epifanie Norocel (1932-2013), Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei

În Catedrala arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” și „Sfinții Trei Ierarhi” din Buzău a fost înmormântat joi, 10 ianuarie 2013, vrednicul de pomenire Arhiepiscop Epifanie Norocel al Buzăului și Vrancei. Sfânta Liturghie și slujba înmormântării celui dintâi Arhiepiscop al eparhiei de la curbura Carpaților românești au fost săvârșite de Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel Ciobotea împreună cu un sobor de ierarhi, înconjurați de mulți preoți și diaconi.

Prea Fericitul Părinte Daniel, care este acum și Locțiitor de Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei, a ajuns la Buzău în seara de 9 ianuarie și, împreună cu alți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române și cu clerici ai Administrației eparhiale buzoiene, a oficiat un Trisaghion în noua Catedrală, ctitorie a Arhiepiscopului Epifanie, care a trecut la Domnul luni, 7 ianuarie.

Joi dimineața, în aceeași Catedrală arhiepiscopală, Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de ierarhi din care au făcut parte Î.P.S. Teofan Savu, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Î.P.S. Andrei Andreicuț, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Î.P.S. Mitropolit Nifon Mihăiță, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, Î.P.S. Teodosie Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului, Î.P.S. Pimen Zainea, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Î.P.S. Gherasim Cristea, Arhiepiscopul Râmnicului, Î.P.S. Calinic Argatu, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Î.P.S. Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Î.P.S. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, P.S. Corneliu Onilă, Episcopul Hușilor, P.S. Nicodim Nicolăescu, Episcopul Severinului și Strehaiei, P.S. Vincențiu Grifoni, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, P.S. Ambrozie Meleacă, Episcopul Giurgiului, P.S. Visarion Bălțat, Episcopul Tulcii, P.S. Gurie Georgiu, Episcopul Devei și Hunedoarei, P.S. Varsanufie Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, P.S. Vasile Someșanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, P.S. Emilian Lovișteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, și P.S. Ioachim Băcăuanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Răspunsurile liturgice au fost date de corala preoților din Vrancea, dirijată de Părintele Aurelian Dumitru.

La sfintele slujbe au asistat P.S. Datev Hagopian, Întâistătătorul Arhi-episcopiei Armene din România, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, preoți, monahi și monahii din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, precum și mulțimea de credincioși veniți să-și conducă ierarhul pe ultimul drum.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu ierarhii participanți au săvârșit slujba de prohodire a Arhiepiscopului Epifanie, după rânduiala înmormântării călugărilor, așa cum se procedează în cazul ierarhilor. Slujba de înmormântare, caracterizată de simplitate și sobrietate, amintește pentru ultima oară de voturile monahale pe care un ierarh ortodox le-a asumat când a intrat în cinul monahal.

Purtând în mâini, după obicei, lumânări împreună cu ștergare, ierarhii și slujitorii s-au rugat în Catedrala arhiepiscopală a Buzăului și Vrancei pentru ca Dumnezeu să sălășluiască sufletul Arhiepiscopului Epifanie „în latura aleșilor săi, în locul ușurării, în casa slavei Sale, în desfătarea raiului”. Mii de credincioși buzoieni și vrânceni, cu lumânări în mâini, au participat la slujba de prohodire a ierarhului care i-a păstorit vreme de trei decenii. La finalul slujbei de prohodire, Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățătură în care a trecut în revistă viața Arhiepiscopului Epifanie, realizările din timpul păstoririi sale, precum și deschiderea pe care a avut-o către lucrarea misionară a Bisericii Ortodoxe Române.

În continuare, Părintele Costică Panaite, consilier cultură-învățământ al eparhiei, a rostit cuvântul omagial „Arhiepiscopul Epifanie la ceasul prohodirii”, plin de mărturii despre faptele bune ale arhipăstorului trecut la cele veșnice. În sinteză, Părintele Panaite a arătat că vrednicul Arhiepiscop Epifanie a fost caracterizat de un zel apostolic, de dorința de a aduce vestea cea bună a Domnului și speranța mângâierii credincioșilor Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei din toate localitățile, chiar și în cele mai izolate sate și cătune. Așa cum spunea un bătrân prezent la înmormântare, sătenii aceia uitați parcă de lume „așteptau de o sută de ani să vadă chipul unui ierarh” și l-au văzut pe Arhiepiscopul Epifanie, care nu i-a ocolit. După momentul omagial, a urmat procesiunea în jurul Catedralei „Înălțarea Domnului”. În fața coșciugului cu trupul neînsuflețit al arhiereului au fost duse toaca, crucea de mormânt, steagurile, ripidele și Sfânta Cruce, Mitra și Omoforul pe care le-a purtat în viață Arhiepiscopul Epifanie, perna cu decorațiile ierarhului. Au mers în fața cortegiului ierarhii, apoi clerul slujitor, soborul lor fiind urmat de maicile cu cățui, rudele și persoanele apropiate, reprezentanții instituțiilor statului, preoții, monahii, monahiile și mulțimea de credincioși. După cele 4 opriri în cadrul cărora s-au rostit rugăciuni pentru odihna sufletului adormitului, trupul neînsuflețit al Arhiepiscopului Epifanie a fost depus în mormântul pe care și l-a pregătit din timpul vieții în noua Catedrală arhiepiscopală din Buzău. Cântarea „Hristos a înviat!” ce a răsunat în sfântul locaș pentru veșnica pomenire a Înalt Prea Sfințitului Părinte Epifanie a înflăcărat inimile celor prezenți la funeraliile ce s-au săvârșit într-o veritabilă zi de gerar.

Rânduiala s-a încheiat cu pecetluirea mormântului până la a doua venire a Domnului Hristos, iar apoi cei prezenți au făcut câte 12 închinăciuni, cu cuvintele: „Odihnește, Doamne, sufletul robului tău, Arhiepiscopul Epifanie!”.

* * *

Înalt Prea Sfințitul Părinte Epifanie Norocel s-a născut la 14 decembrie 1932 la Mălini, județul Suceava. În anul 1961 și-a luat licența în Teologie la Academia Teologică din Sofia. De asemenea, a urmat studii de teologie la București și Moscova. În anii 1965-1971 a fost profesor și director la Seminarul Teologic de la mănăstirea Neamț, iar între 1971 și 1975 a fost starețul mânăstirii Neamț. La 9 noiembrie 1975 a fost hirotonit Episcop vicar al Arhiepiscopiei Tomisului și Dunării de Jos. La 4 iulie 1982 a fost numit Episcop al Buzăului, iar la 8 noiembrie 2009 a fost înălțat la rangul de Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei, citim pe site-ul www.patriarhia.ro

Sursa: www.biserica.org

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: