ROMÂNIA BREAKING NEWS

Chișinău: Sistemul electoral mixt a fost votat. Parlamentul a fost luat cu asalt de protestatari!

Chișinău: Sistemul electoral mixt a fost votat. Parlamentul a fost luat cu asalt de protestatari!

Sistemul electoral mixt a fost votat în lectură finală cu votul a 74 de deputați. Votarea s-a făcut în grabă, dat fiind faptul că afară, în fața Parlamentului, mai multe partide protestează împotriva acestui proiect. După finalizarea procedurii de vot în rândul manifestanților au început primele altercații. SPPS a interzis accesul în sala plenului pentru colaboratorii Parlamentului, presă și pentru asistenții deputaților. Înștiințarea a fost făcută printr-un sms comun potrivit deschide.md citat de romaniabreakingnews.ro

Fracțiunea PCRM a anunțat că părăsește sala înainte ca acest proiect să fie supus votului. PLDM a solicitat pauză de 30 de minute. PL a făcut declarații înainte de ședința Parlamentului în care a anunțat că se pronunță împotiva sistemului mixt.

Precizăm că, Parlamentul a aprobat pe 5 mai în prima lectură inițiativa democraților supranumită „votul uninominal” și inițiativa socialiștilor privind „votul mixt”. Astfel, Proiectul de lege a fost votat cu votul a 74 de deputați în prima lectură.

Ulterior, Comisia de la Veneția și-a publicat opinia privind propunerea puterii de la Chișinău de introducere a sistemului electoral mixt în locul celui actual, pe liste de partid. În documentul apărut pe 19 iunie pe site-ul Comisiei de la Veneția se spune că schimbarea sistemului de vot este dreptul fiecărui stat suveran, dar sunt formulate multe critici, în frunte cu aceea că inițiativa Chișinăului nu a fost consultată larg cu forțele politice și societatea civilă din Moldova, părând „să fi fost introdusă în grabă în Parlament”.

În direct: Transmisiune din Republica MoldovaProtest împotriva votului mixt

Reacții:

Siegfried Mureșan: Parlamentarii din R. Moldova au votat împotriva voinței oamenilor

​Europarlamentarul Siegfried Mureșan a scris pe contul său de Facebook că „Parlamentarii din Republica Moldova au votat împotriva voinței oamenilor. Când asta s-a întâmplat în România la începutul acestui an am avut 500.000 de oameni în stradă. Politicienii au pierdut, oamenii au câștigat.”

Maia Sandu: Vom rămâne aici

Maia Sandu, după aprobarea votului mixt: „Vom rămâne aici și vom veni de câte ori este nevoie. Vom lupta pe toate căile legale ți pașnice pentru a apăra democrația.”

 

 

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: