ROMÂNIA BREAKING NEWS

În ciuda sărăciei populației, independependența așa-zisei republici nistrene, a fost sărbătorită cu fast, tancuri și muzică rusească

În ciuda sărăciei populației, independependența așa-zisei republici nistrene, a fost sărbătorită cu fast, tancuri și muzică rusească

Pe data de 2 septembrie 1990, regiunea transnistreană și-a autoproclamat independența. La 25 de ani de la această dată, Tiraspolul sărbătorește pretinsa suveranitate cu tancuri, parade și elogii adresate Federației Ruse.

Potrivit portalului novostipmr.com, așa-zisul președinte al Transnistriei, Evgheni Șevciuk, a declarat că toate școlile noi, spitalele și drumurile din regiune au apărut datorită susținerii rusești și businessmanilor din regiune. Cu toate că Tiraspolul se află în plină criză economică, Șevciuk a organizat ceremonii, expoziții, concerte și spectacole în toate orașele mari din stânga Nistrului.

Autoproclamatul președinte a spus că pacea din 1992 a fost posibilă doar datorită armatei ruse. „Nu uităm acest lucru și le mulțumim soldaților ruși și marii Rusii. Astăzi Transnistria se află într-o situație complicată, dar suntem un stat pașnic și prețuim ceea ce avem”, a spus Șevciuk.

Așa-zisa independență a regiunii transnistrene a fost proclamată în 1990 când separatiștii au acuzat Chișinăul de unire cu România. Aceasta însă nu a fost recunoscută de nici o țară din lume.

Regiunea transnistreană are datorii la salarii și la medicamente

„S-au micșorat și acumulările în buget atât pe impozitul pe venit, cât și pe achitarea salariilor, provocată de numărul mai mic de muncitori, dar și de scăderea plăților salariale la diferite întreprinderi”, a spus Parnas.

Astfel, salariile scad în industria metalurgică, cea chimică, de materiale de construcții, industria ușoară și cea alimentară.

Pe de altă parte, din cauza datoriilor pe care le are regiunea, furnizorii refuză să pună la dispoziția spitalelor și școlilor medicamente și alimente, scrie sursa. „Nefinanțarea acestor domenii ar putea duce la aceea că oamenii nu vor putea să beneficize de ajutor medical, iar copiii nu vor putea merge la grădiniță sau la școală”, a mai adăugat Parnas.

Potrivit Maiei Parnas, lunar pentru mâncare și medicamente sunt oferite 10 milioane de ruble, însă momentan deja există o datorie de 13 milioane de ruble în acest sector.

Publicat de romaniabreakingnews.ro / Sursa: agora.md

Foto: așa-ziși oficiali transnistreni la parada în Tiraspol, sursa: agora.md

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: