Fostul consilier prezidenţial Iulian Fota, directorul colegiului Naţional de Apărare, a declarat într-un interviu că partidele politice ar trebui să înţeleagă mai bine degradarea situaţiei internaţionale şi să lucreze la un acord naţional pe apărarea ţării.
„Noi suntem stat de prima linie, adică stat care va fi printre primele atacate dacă izbucneşte conflictul între NATO şi Rusia, ceea ce trebuie, că scenariu potenţial, luat în calcul. Să nu credeţi că se fac degeaba verificări la sirenele de pe blocuri”, a spus Iulian Fota.
În opinia sa, un acord naţional pe apărarea ţării ar trebui să includă „recunoaşterea degradării situaţiei internaţionale şi a gradului sporit de pericol pentru România în astfel de circumstanţe” şi o convenţie a partidelor pentru „scoaterea sistemului de securitate naţională în afara jocului politic, combaterea corupţiei care e o vulnerabilitate majoră, păstrarea minimei stabilităţi economice şi financiare a ţării, creşterea coeziunii interne şi ameliorarea polarizării sociale şi, nu în ultimul rând, reconfirmarea orientării pro-occidentale a României, inclusiv prin strângerea relaţiilor cu SUA şi aliaţii europeni”.
Fota a făcut apel către oamenii politici să intelegeaga pericolul care oandeste în aceste momente la graniţele României. El a cerut un „acord naţional pe apărarea ţării”.
„Secretarul general NATO spunea recent că suntem în cea mai periculoasă situaţie internaţională din ultimii 25 de ani. Înainte de a beneficia de avantajele apărării colective tu trebuie să te îngrijeşti de capabilităţile tale individuale, şi nu orice, ci acelea necesare să te protejeze faţă de o agresiune militară.
Marea problemă a României e că la noi conducătorii nu vor să accepte că vremurile sunt cu mult mai proaste decât acum 5 sau 10 ani. Preşedintele a propus foarte bine 2% pentru Apărare într-un moment în care nu se întâmplă nimic serios pe zona de securitate. Dar pasul nu e suficient. A fost semnat rapid acordul şi politicienii au crezut că au încheiat subiectul.
Dar alocarea a 2% ar fi trebuit să fie un prim pas dintr-o discuţie mai amplă, cu mai multe etape care nu au mai avut loc. Noua ne lipseşte un acord naţional pe apărarea ţării, efort mult mai amplu, din care bugetarea reprezintă doar o parte. Degeaba dăm banii aceştia Armatei dacă ea nu are proceduri să îi cheltuiască. De ani de zile ne chinuim să facem planificare multianuală, idee respinsă de Finanţe. E o bucătărie foarte sofisticată”
Interviul integral pe ziare.com.