ROMÂNIA BREAKING NEWS

În atenția Congresului SUA! Este necesară o redislocare a unor elemente de infrastructură NATO, la frontiera de est a Alianței

Autor: Ion Petrescu / Adevarul.ro

„Tribuna Lituaniei” a publicat un punct de vedere conform căruia succesul Ucrainei – de restabilire, treptată, a autorității statului, în regiunea răsăriteană afectată de acțiunile insurgenților sprijiniți de Federația Rusă – amenință ideea Rusiei, de exclusivitate. Chiar azi, autoritățile de la Kiev au anunțat lichidarea unei blocade realizată de separatiști rusofoni, la un aeroport strategic din estul teritoriului ucrainean.

În același articol, preluat cu satisfacție, în presa de la Kiev, se preciza că: Regimul lui Vladimir Putin a oferit rușilor ceea ce au dorit întotdeauna – un sentiment de grandoare, care este, cu toate acestea, complet inadecvat pentru puterea economică, militară și politică a țării.

Cuvintele președintelui american Barack Obama, pronunțate în martie, conform cărora Rusia nu este o putere la nivel global, ci doar o putere regională l-au ofensat pe Putin mai mult decat melodia ucraineană care câștigă popularitate în întreaga lume, cu corul rostind numai „La, la, la, la …”

Cum temperatura geopolitică va fi tot mai ridicată, în această lungă vară fierbinte, la est de granița răsăriteană a celei mai puternice alianțe politico-militare din lume, am inițiat un brainstorming tipic membrilor Clubului Militar Român de Reflecție Euroatlantică.

În cadrul acestui schimb de păreri, fostul lider al Statului Major General, generalul (r.) dr. Constantin Degeratu, a făcut o serie de afirmații, de interes general, privind relația noastră specială cu Statele Unite ale Americii, conflictul militar din Irak și dinamica evenimentelor politico-militare din Ucraina.

Membrii_Nato

Câteva din enunțurile distinsului conațional merită a fi inserate și aici:

* Evoluțiile democratice din Polonia duraseră 10 ani și ca urmare Occidentul percepuse această metamorfoză a Poloniei, iar în alte țări, precum Ungaria duraseră 10 luni, în Cehia 10 săptămâni, în Bulgaria 10 zile și în România 10 ore.

*Viitorul președinte al României va fi din generația nouă.

*România se află în situația în care are nevoie de decizii majore, îndrăznețe, în ceea ce privește capacitatea sa militară de a garanta securitatea în această zonă, securitatea proprie și cea a aliaților.

*Congresul american trebuie convins că este nevoie de o redislocare substanțială a unor elemente de infrastructură ale NATO, din adâncimea dispozitivului, către linia întâi, de convingere că armata română are nevoie de un transfer substanțial de echipamente, dincolo de resursele financiare alocabile în acest moment.

*Există o anumită tendință de marginalizare, în planul dezbaterilor politice interne, ale acestor aspecte, deci se pare că generația nouă de politicieni nu mai crede suficient de mult în valoarea acestui parteneriat, și deci un viitor președinte al României ar trebui impulsionat, din această perspectivă.

*Investițiile americane țin de o predictibilitate a unor comportamente.

*Societatea românească nu este eficientă în domeniul afacerilor, uneori le spun studenților că ne lipsesc cei 300 de ani de acasă, în Europa, în modul de a gândi construcția economică, nu de a o gândi dirijată de stat, ci de a o gândi, a o pune în operă de către societate.

Venit la acest dialog, vizionabil integral în materialul video de mai jos, colonelul (r.) dr. Nicolae Toboșaru – autor a două volume de pionierat, în analiza științifică a Parteneriatului Strategic dintre România și SUA – observa:

*Viitorul președinte al României va trebui să facă eforturi strategice de implicare a societății civile în dezvoltarea acestei relații speciale cu SUA.

*În mod evident, Parteneriatul Strategic cu Statele Unite nu trebuie să fie implicat în luptele politice interne, ceea ce ar fi un dezastru pentru relația noastră strategică cu SUA, iar câștigurile pe plan intern sunt nesemnificative, atâta timp cât toate sondajele de opinie prezintă poporul român ca unul dintre cele mai pro-americane națiuni europene, din spațiul euroatlantic,

*Ce se întâmplă în Ucraina are o legătură evidentă cu Republica Moldova. Aceste legături interne profunde inerent ne vor afecta și pe noi și inerent trebuie să ne implicăm, sub o formă sau alta, în gestionarea acesteia.

*Acest parteneriat vine pe o susținere populară masivă, nu este împotriva voinței populare și în mod evident el nu este panaceul problemelor noastre, dar este un instrument pe care trebuie să avem inteligența să îl folosim adecvat.

Ion Petrescu /  Adevarul.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.